Εκπαίδευση

Όμιλοι αριστείας, δημιουργικότητας και καινοτομίας συγκροτούνται στο 2ο πειραματικό γυμνάσιο Κιλκίς

Το 2ο πειραματικό γυμνάσιο Κιλκίς, στο πλαίσιο της ανάπτυξης των δραστηριοτήτων που προβλέπονται από την σχετική νομοθεσία, προχωρεί στην συγκρότηση ομίλων αριστείας, δημιουργικότητας και καινοτομίας, διευρύνοντας με αυτό τον τρόπο τους ορίζοντες και αξιοποιώντας στο έπακρο της δεξιότητες των μαθητών. Ήδη έχουν κατατεθεί και εγκριθεί εννιά προτάσεις γιά υλοποίηση.

Οι όμιλοι απευθύνονται στους μαθητές του σχολείου αλλά και των σχολείων της ευρύτερης περιοχής του Κιλκίς και υλοποιούνται μετά την λήξη των μαθημάτων μία ή δύο φορές εβδομαδιαίως. Η θεματολογία χαρακτηρίζεται από πρωτοτυπία και είναι στενά συνδεδεμένη με τα ενδιαφέροντα των μαθητών.

Γιά τον σκοπό αυτό εντός των προσεχών ημερών θα αναρτηθεί σχετική πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος όπου θα περιγράφονται με λεπτομέρεια οι διαδικασίες.

Παρατίθενται δύο από τους εννιά ομίλους, ενώ ακολουθήσει ενημέρωση και γιά τους υπόλοιπους, όπως αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση..

Όμιλος «Maths …αγωνίζομαι»

Στον όμιλο «Maths…αγωνίζομαι» οι μαθητές θα έρθουν σε επαφή με διάφορους τομείς των μαθηματικών, όπως άλγεβρας, γεωμετρίας, στατιστικής, πιθανοτήτων, θεωρίας αριθμών, με γρίφους (αριθμητικούς, λογικής κ.ά.), με μοτίβα και με την ιστορία των μαθηματικών. Επίσης, θα λύσουν θέματα προηγούμενων διαγωνισμών (της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας, του Διεθνούς Διαγωνισμού Καγκουρώ κ.ά.). Κατά την διάρκεια των μαθημάτων θα ασχοληθούν με τα παράδοξα των μαθηματικών, θα λύσουν τον κύβο του Ρούμπικ σε διάφορες διαστάσεις. Θα προετοιμαστούν για διαγωνισμούς μαθηματικών και γρίφων τοπικούς και πανελλήνιους. Θα δημιουργήσουν μαθηματική βιβλιοθήκη και ιστολόγιο και τέλος θα επισκεφθούν μουσεία θετικών επιστημών και δωμάτια απόδρασης.

Όμιλος «Κατασκευή και τουρνουά μαθηματικών παιχνιδιών»

Την σχολική χρονιά 2021-22 στο 2ο πειραματικό γυμνάσιο Κιλκίς θα υλοποιηθεί υπό την καθοδήγηση του καθηγητή των μαθηματικών Χρήστου Παπαδόπουλου όμιλος δημιουργικότητας και καινοτομίας με τίτλο «Κατασκευή και τουρνουά μαθηματικών παιχνιδιών».

Μέσω του ομίλου οι μαθητές θα μπορέσουν αρχικά να αναπτύξουν χειροτεχνικές δεξιότητες, ικανότητες συνεργασίας, στοχοθεσίας και διεκπεραίωσης ομαδικού έργου. Πολλά από τα έργα απαιτούν τη χρήση οργάνων όπως διαβήτη, χάρακες, μοιρογνωμόνιο καθώς και κάποιες γεωμετρικές γνώσεις (πχ κατασκευή κανονικών πολυγώνων), γνώσεις οι οποίες θα μεταδοθούν κατά την υλοποίηση αυτών. Συνεπώς, οι μαθητές εμπλέκονται, μέσω μιάς ευχάριστης δημιουργικής απασχόλησης, σε μαθηματικές έννοιες και γεωμετρικές κατασκευές.

Τέλος, οι αγώνες μεταξύ των εκπαιδευομένων στα επιτραπέζια παιχνίδια που θα κατασκευαστούν, θα τους βοηθήσουν να εξασκηθούν στην αντιστοίχιση, στην αρίθμηση, στις υπολογιστικές ικανότητες, σε διάφορες αλγεβρικές διαδικασίες (πχ προτεραιότητα πράξεων) και να έρθουν σε επαφή με τις έννοιες των πιθανοτήτων και της στατιστικής. Μερικά παιχνίδια συνδυάζουν τα πιο πάνω με στρατηγική, βοηθώντας τους μαθητές να αναπτύξουν δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων.

Τα μαθηματικά παιχνίδια είναι ένας “ανώδυνος” τρόπος προσέγγισης των μαθηματικών ακόμη και γιά όσους τα “φοβούνται”.

Περισσότερα

Παράσταση διαμαρτυρίας ενάντια στην «αξιολόγηση» – κατηγοριοποίηση των σχολείων και τον αυταρχισμό κυβέρνησης – υπουργείου παιδείας

Η κυβέρνηση και το υπουργείο παιδείας μπροστά στον ανυποχώρητο αγώνα ενάντια στην κατηγοριοποίηση των σχολείων, την υπεράσπιση των μορφωτικών δικαιωμάτων […]

Δείτε ακόμα

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο ποταμός Αξιός και οι αισθητήρες μέτρησης της στάθμης των υδάτων που τοποθετήθηκαν στην γέφυρα

Στην εγκατάσταση συστήματος μέτρησης στάθμης υδάτων στην γέφυρα του ποταμού Αξιού, στο ύψος της Αξιούπολης, προέβη στα τέλη της προηγούμενης […]