Κοινωνία

Ολοκληρώθηκε βιωματικό εργαστήριο για παιδιά

Από το κέντρο πρόληψης των εξαρτήσεων και προαγωγης της ψυχοκοινωνικής υγείας Κιλκίς “Νηρέας” εκδόθηκε το ακόλουθο ενημερωτικό δελτίο:

“Ολοκληρώθηκε την Τρίτη 14.1.20 το βιωματικό εργαστήρι για παιδιά ηλικίας 6-8 χρονών με τίτλο “Ο κρυμμένος θησαυρός μέσα μου…” στο Κιλκίς.

Οι στόχοι του βιωματικού εργαστηρίου ήταν η ανάπτυξη των προσωπικών δεξιοτήτων των παιδιών, που συμβάλλουν στην προαγωγή της ψυχοκοινωνικής τους υγείας.

Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για δεξιότητες που έχουν να κάνουν με τον εαυτό, τη διαφορετικότητα, την ενσυναίσθηση και τη λήψη αποφάσεων. Το εργαστήρι βασίστηκε στις αρχές της βιωματικής και ομαδοσυνεργατικής μάθησης, δίνοντας την ευκαιρία στα παιδιά να εκφραστούν με τρόπο δημιουργικό.

Ξεκινήσαμε ένα ταξίδι όλοι μαζί με καράβι, κατά τη διάρκεια του οποίου, ανακαλύψαμε το θησαυρό που υπάρχει στον καθένα και την καθεμιά.

Θησαυρός μοναδικός, που βρίσκεται μέσα στον καθένα και τη καθεμιά και είναι η δύναμη μας για να γίνουμε καλύτεροι. Μέσα από ατομικές κι ομαδικές δραστηριότητες, χρησιμοποιώντας αφήγηση παραμυθιών, παιχνίδια ρόλων και εικαστικά, στο ταξίδι μας μιλήσαμε για τις ανάγκες και τις επιθυμίες μας, για το πώς βλέπουμε τον εαυτό μας, για τη μοναδικότητα του καθενός και της καθεμιάς, για τις διαφορές και τις ομοιότητες μας, για το πώς αισθανόμαστε, για το πώς λαμβάνουμε αποφάσεις και τέλος για την ελευθερία και την ευθύνη.

Στο εργαστήρι διάρκειας 12 ωρών συμμετείχαν 15 παιδιά.

Τα παιδιά έγραψαν τις εντυπώσεις τους από αυτό το ταξίδι: μου άρεσε η φαντασία, έμαθα να συνεργάζομαι σε ομάδες, μου άρεσε που ζωγραφίσαμε τι θέλαμε να είμαστε, ένιωσα αγάπη/ ενθουσιασμό/ χαρά/ λύπη, μου άρεσε που διαβάσαμε παραμύθι, μου άρεσε που κάναμε κολάζ, μου άρεσε το παιχνίδι με τα συναισθήματα, έμαθα να κάνω κάτι διαφορετικό και να βλέπω ένα αντικείμενο με διαφορετικό τρόπο, κατάλαβα να διαλέγω μόνος μου, σήμερα έμαθα ότι η φαντασία μου είναι πιο ισχυρή, εγώ σήμερα έμαθα την ελευθερία, εγώ έμαθα την ευθύνη”.

Περισσότερα

Δρ Τριαντάφυλλος Στυλιανόπουλος, το «διαμάντι» της επιστημονικής έρευνας στον «πόλεμο» εναντίον του καρκίνου

Της Βασιλικής Μιχοπούλου* Ο δρ Τριαντάφυλλος Στυλιανόπουλος έχει λάβει έξι φορές υψηλού κύρους χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας σχεδόν […]

Δείτε ακόμα

ΛΑΝΑΡΑΔΕΣ ΤΟΥ ΚΙΛΚΙΣ

(Στον υπέροχο φίλο μου Γιάννη Σαββόπουλο) Λαναράς ή λαναριτζής ήταν ο τεχνίτης που επεξεργαζόταν το προερχόμενο από το κούρεμα των […]

Απεδείχθη, ότι… χρειάζονται

Συγκαταλέγεται στα θέματα, στα οποία η στήλη κατά καιρούς αναφέρεται με αρνητικό σχολιασμό, καθώς από τότε, που ανέκυψε, συνεχίζει να […]