Αγροτικά

Ολοκληρώθηκε η παραγωγική διαδικασία οινοποίησης στην ΠΕ Κιλκίς

Ολοκληρώθηκε ο έλεγχος των δηλώσεων παραγωγής οίνων για την περίοδο 2021-22 από την περιφερειακή ενότητα Κιλκίς που αποτελεί και την ολοκλήρωση της παραγωγικής διαδικασίας της οινοποίησης .

Σημαντική αλλαγή την φετινή χρονιά αποτελεί η προσθήκη δύο νέων οινοποιείων στο παραγωγικό δυναμικό της Π.Ε Κιλκίς. Οι μεταποιητές των σταφυλιών της περιοχής, αυξάνονται πλέον σε 16, με την έναρξη της λειτουργίας δύο μικρών για την ώρα οινοποιείων.

Το οινοποιείο με την επωνυμία ΒΑΓΙΑ ΚΕΡΜΑΝΙΔΟΥ που με έδρα τις Μάνδρες Κιλκίς, επεξεργάζεται σταφύλια από περιοχές του δήμου Κιλκίς για την φετινή χρονιά και το οινοποιείο με την επωνυμία ΤΡΑΪΑΝΟΥ ΔΗΜΗΤΡΑ, με έδρα τη Γρίβα Κιλκίς, που από την πρώτη κιόλας χρονιά, μπαίνει δυναμικά στην παραγωγή κρασιών με Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη «Πλαγιές Πάικου», χρησιμοποιώντας μάλιστα την ποικιλία Viogner(Βιονιέ), που είχε αφήσει εποχή, όταν ο αείμνηστος Τίτος Ευτυχίδης την επέλεξε για τα αρώματά της και οινοποίησε ο οινολόγος Μπέρσος Νίκος.

Ποσοτικά την περίοδο 2021-2022 τα κρασιά που παράχθηκαν κινήθηκαν στα υψηλά περσυνά επίπεδα με την παραγωγή 512 τόνων κρασιού από το σύνολο των οινοποιείων.

Σημαντική ήταν η αύξηση στην ποσότητα διακίνησης σταφυλιών που παρουσίασε η Ομάδα Παραγωγών «ΕΥΦΟΡΗ ΓΗ», που δραστηριοποιείται στην Γουμένισσα. Σύμφωνα με τις Δηλώσεις Επεξεργασίας που κατέθεσε, από τους 700 τόνους που διακίνησε την περίοδο 2020-21, έφτασε να διακινεί στα μεγαλύτερα οινοποιεία της Ελλάδας την περίοδο 2021-22, ποσότητα σταφυλιών που ξεπερνά τους 911 τόνους. Ήδη τα μέλη της Ομάδας κατόρθωσαν να διπλασιάσουν τις ποσότητες σταφυλιών που διακινούσαν όταν ξεκίνησε το εγχείρημα της Ομάδας το 2015, το οποίο έδωσε πνοή στο αμπελοτόπι της περιοχής.

Τα κρασιά με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης «ΓΟΥΜΕΝΙΣΣΑ» εσοδείας 2021 θα γεμίσουν περίπου 145.000 μπουκάλια, ενώ αυτά με Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη «Πλαγιές Πάικου» και «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ» θα γεμίσουν περίπου 460.000 φιάλες που θα διατεθούν στην αγορά.

Τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των κρασιών παρέμειναν σε πολύ υψηλό επίπεδο, αν και οι καιρικές συνθήκες εύκολα μπορούν να χαρακτηριστούν αλλοπρόσαλλες. Άνοιξη με όψιμους παγετούς, καλοκαίρι με καύσωνες και χαμηλές θερμοκρασίες νύχτας και βροχές που λείψανε και έφτασαν λίγο πριν τα σταφύλια γίνουν σταφίδες.

Μέσα σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες τα σταφύλια μπήκαν στα οινοποιεία με πολύ λίγα ραντίσματα φυτοπροστασίας, και σχετικά υψηλούς βαθμούς.

Τα κρασιά πλέον πήραν το δρόμο τους στις δεξαμενές, με τον χρόνο να πολλαπλασιάζει τα πλούσια χαρακτηριστικά τους. Αναμενόμενες το επόμενο διάστημα, οι διακρίσεις των κρασιών σε διαγωνισμούς στην Ελλάδα και το εξωτερικό, που για μια ακόμη φορά θα επιβεβαιώσουν το υψηλό ποιοτικό επίπεδο των προϊόντων του Κιλκίς.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

ΑΠΟ ΤΗ ΣΤΡΩΜΝΙΤΣΑ ΣΤΟ ΚΙΛΚΙΣ

Επ’ ευκαιρία της σημερινής τοπικής εορτής της πόλης μας, αφιερωμένης στη μνήμη των πολιούχων της Πεντεκαίδεκα Μαρτύρων που μαρτύρησαν στη […]

Συνάντηση με νόημα

Στην Αθήνα βρέθηκε την Δευτέρα 27 Νοεμβρίου η υποψήφια βουλευτής Κιλκίς και δικηγόρος Καλλισθένη Πάκα και συναντήθηκε με τον συντοπίτη […]