Αγροτικά

Όλοι ευχαριστημένοι φέτος από την παραγωγή κερασιών

Με ικανοποιητικούς ρυθμούς γιά τους παραγωγούς, εμπόρους αλλά και τουος καταναλωτές, στον βαθμό που τους επηρεάζει, εξελίσσεται η φετινή παραγωγή κερασιών έως τώρα.
ΚΕΡΑΣΙΑ
Και τούτο διότι παρά τις άστατες καιρικές συνθήκες και τις βροχές στο διάστημα της συγκομιδής των στην περιοχή Γουμένισσας, Φιλυριάς, Πολυπέτρου και της ευρύτερης περιοχής τις τελευταίες 14 ημέρες, η παραγωγή και σε επίπεδο ποσότητας και σε επίπεδο ποιότητας, αλλά και σε ό,τι αφορά στις τιμές παραγωγού και κατανάλωσης είναι σε ικανοποιητικά επίπεδα.

Δεν είναι τυχαίο, ότι το μεγαλύτερο μέρος της φετινής παραγωγής οδεύει προς εξαγωγή καθώς ικανοποιεί τις ποιοτικές προδιαγραφές που απαιτούνται ενώ και οσα διατίθενται στην εγχώρια αγορά και τις λαϊκές αγορές της περιφερειακής ενότητάς μας διακρίνονται γιά την ποιότητα και γεύση τους.

Σε ό,τι αφορά τις τιμές παραγωγου ξεκίνησαν γιά τις πρώιμες ποικιλίες κοντά στα 2,4 ευρώ το κιλό και σταδιακά υποχωρούν, έχοντας φθάσει σήμερα κοντά στο ενάμισυ ευρώ το κιλό, προϊόντος του χρόνου και της αυξημένης προσφοράς του από τις κερασοπαραγωγές περιοχές της Πατρίδα μας.

Πρακτικά ευρισκόμαστε στο μεσον της περιόδου συγκομιδής, που στην περιοχή του χαμηλού υψομέτρου πλαγιών του Πάικου διαρκεί περίπου εικοσιπέντε (25) ημέρες.

Ανάλογη πορεία έχει καταγραφεί και στις τιμές καταναλωτή που από τα τριάμισυ ευρώ το κιλό γιά τα πρώιμα κεράσια έχει υποχωρήσει στα δύο ευρώ το κιλό, τιμή πώλησης χθες στην μεγαλύτερη κατά τεκμήριο λαϊκή αγορά στην Παιονία, αυτή της Αξιούπολης.
ΚΕΡΑΣΙΑ
Μοναδική προς το παρόν «σκιά» οι καιρικές συνθήκες και το ενδεχόμενο να σημειωθούν βροχοπτώσεις, οι οποίοι υπό συνθήκες απότομης αύξησης θερμοκρασίας και ηλιοφάνειας μπορούν να οδηγήσουν στο «σκάσιμο» του ωρίμου καρπού και την απώλεια της εμπορευσιμότητάς του.

Ερωτηματικό παραμένει το τί μέλλει γενέσθαι και με τις πολύ όψιμες ποικιλίες κερασιού κυρίως στην περιοχή βορειοδυτικώς του Σκρα, όπου υπάρχουν περίπου 10.000 δέντρα κερασιού και τα οποία λόγω του προ μηνός περίπου παγετού είχαν υποστεί εκτεταμένες ζημιές.

Περισσότερα

Δεκάδες τρακτέρ παραμένουν και καλούν σε παναγροτικό συλλαλητήριο την Δευτέρα στον μεθοριακό σταθμό Ευζώνων

Παραμένουν στον μεθοριακό σταθμό των Ευζώνων δεκάδες τράκτερ αγροτών και κτηνοτρόφων από την περιφερειακή ενότητα του Κιλκίς, συντηρώντας το γενικότερο […]

Δείτε ακόμα