Πολιτική

Οι πολίτες της Ευρώπης ψηφίζουν σήμερα γιά το μέλλον της

Λίγες ώρες πριν από τις ευρωεκλογές, που θα διεξαχθούν από 6 εώς 9 Ιουνίου 2024, σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στις εκλογές αυτές, έχουν δικαίωμα συμμετοχής 400 περίπου εκατομμύρια ευρωπαίοι πολίτης που θα εκλέξουν 720 ευρωβουλευτές. Παρά την κρισιμότητα των ευρωεκλογών δυστυχώς, σύμφωνα με τις προβλέψεις, το 50% και πλέον των ψηφοφόρων θα απέχει από αυτές, αν και από το αποτέλεσμα στους κρίνονται οι πολιτικές επιλογές σε θέματα όπως το μεταναστευτικό, ο οικονομικός και γεωπολιτικός ανταγωνισμός, η στήριξη ή όχι της Ουκρανίας στον αμυντικό πόλεμο που διεξάγεται κ.ά..

Σύμφωνα με εκτιμήσεις έμπειρων αναλυτών, πρώτο κόμμα θα αναδειχθεί το κεντροδεξιό «Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα» (ΕΛΚ), στο οποίο μετέχει και η Νέα Δημοκρατία, το οποίο υπολογίζεται ότι θα εκλέξει συνολικά περίπου 165 βουλευτές. Όμως πάντα σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, αν τα διασπασμένα συντηρητικά κόμματα, που βρίσκονται στα δεξιά του ΕΛΚ, συνεργαστούν μετεκλογικά, τότε θα ξεπεράσουν σε αριθμό ευρωβουλευτών το Λαϊκό Κόμμα και θα αναδειχτούν σε πρώτη δύναμη.

Σε κάθε όμως περίπτωση θεωρείται βέβαιο, ότι θα υπάρξει ξεκάθαρη πλειοψηφία, των συνεργαζομένων κεντρώων και κεντροδεξιών κομμάτων, που απαρτίζουν και την τωρινή πλειοψηφία, παρά την διαφαινόμενη απώλεια εδρών που θα έχουν οι «Πράσινοι» και οι «Φιλελεύθεροι». Αναμφισβήτητα πάντως, δεν μπορεί να υπάρξει συμμαχική πλειοψηφία, χωρίς τη συμμετοχή του «Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος» και των «Σοσιαλδημοκρατών».

Στην Ελλάδα η «μάχη» των ευρωεκλογών άρχισε αρκετούς μήνες πιο μπροστά. Από τότε και μέχρι τώρα, όλες οι δημοσκοπήσεις συμφωνούν, ότι πρώτο κόμμα θα αναδειχτεί η ΝΔ έχοντας διαφορά σε ποσοστά ψήφων 15-18% από το δεύτερο παρόλο που η ίδια θα έχει μειωμένο ποσοστό ψήφων, συγκριτικά, με το ποσοστό που είχε συγκεντρώσει στις εθνικές εκλογές του περασμένου Ιουνίου. Η κεντροδεξιά ΝΔ, εμφανίζει διαρροές ψηφοφόρων κυρίως προς τα κόμματα μεταξύ των οποίων και το πρωτοεμφανιζόμενο κόμμα «Φωνή Λογικής» που φαίνεται ότι θα ξεπεράσει το όριο του 3%.

Οι διαρροές ψήφων από τη ΝΔ, μέχρι ενός βαθμού θεωρούνται λογικές και οφείλονται κυρίως στο γεγονός ότι οι ευρωεκλογές, είναι πιο χαλαρές από τις εθνικές και ότι το αποτέλεσμά τους, δεν έχει επιπτώσεις στη διακυβέρνηση της χώρας, η οποία ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, θα εξακολουθήσει να κυβερνάται από τη ΝΔ, μέχρι το 2027, οπότε λήγει η τετραετής θητεία της.

Η επικράτηση λοιπόν της ΝΔ θεωρείται δεδομένη, ενώ η ίδια αγωνίζεται να συγκρατήσει το ποσοστό ψήφων (33%) που είχε πάρει στις προηγούμενες ευρωεκλογές (2019) ή ακόμη και να το αυξήσει.

Μεγάλη «μάχη» διεξάγεται μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, για την κατάκτηση της δεύτερης θέσης.

Η μάχη είναι αμφίρροπη αν και τελευταίως ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να έχει μικρό προβάδισμα, αν και ο στόχος του για συγκέντρωση ποσοστών ψήφων πάνω από το 20%, είναι πλέον φανερό ότι αποτελεί όνειρο θερινής νυχτός. Το ΠΑΣΟΚ αγωνίζεται να ξαναπάρει τη δεύτερη θέση, κάτι που τώρα φαίνεται δύσκολο, αλλά δεν είναι και απίθανο.

Πάντως τους τελευταίους μήνες του 2023, το ΠΑΣΟΚ εμφάνιζε άνοδο, δημοσκοπικά, και θεωρούνταν βέβαιη η κατάκτηση της δεύτερης θέσης. Όμως με την έναρξη της νέας χρονιάς (2024) η ηγεσία του κόμματος, έκανε δύο μοιραία λάθη, που έκλεισαν το δρόμο της επιστροφής συντηρητικών πρώην ψηφοφόρων του, που τελευταία ψηφίζουν ΝΔ καθώς και δυσαρέστημένων ψηφοφόρων της ΝΔ, που ψήφιζαν ΠΑΣΟΚ.

Το πρώτο μεγάλο λάθος της ηγεσίας του κόμματος (κατά την ταπεινή μας άποψη) είναι η ψήφιση του νομοσχεδίου για το γάμο των ομοφυλόφυλων ζευγαριών που άνοιξε παράθυρο και για τεκνοθεσία και το δεύτερο λάθος ήταν η μη ψήφιση του νομοσχεδίου, για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων.

Έτσι οι δυσαρεστημένοι από την ΝΔ συντηρητικοί ψηφοφόροι, ενώ ξεκίνησαν να ψηφίσουν ΠΑΣΟΚ, τελικά στράφηκαν προς τα κόμματα τα ευρισκόμενα δεξιά της ΝΔ, τα οποία εμφανίζουν άνοδο της εκλογικής δύναμης όπως άνοδο εμφανίζει και το ΚΚΕ.

Υπενθυμίζουμε ότι η συμμετοχή στις εκλογές δεν είναι μόνο δημοκρατικό δικαίωμα είναι και εθνικό καθήκον.

Με τη συμμετοχή μας στηρίζουμε το δημοκρατικό πολίτευμα, που με πολλές θυσίες απέκτησε η πατρίδα μας. Συμμετοχή λοιπόν στις εκλογές με σύνεση και λογική.

Χωρίς φανατισμούς να ψηφίσουμε ότι κατά την κρίση μας είναι συμφέρον για την πατρίδα και τους ανθρώπους.

Συμμετοχή λοιπόν και συνετή ψήφος!

Περισσότερα

Ανδρέας Βεργίδης: Η γαστρονομική “ταυτότητα” της Π.Ε. Κιλκίς εργαλείο για την τουριστική ανάπτυξη

Η γαστρονομία ως “κομμάτι” της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς και ‘’ταυτότητας’’ της Περιφερειακής Ενότητας Κιλκίς μπορεί και πρέπει να αξιοποιηθεί στην […]

Δείτε ακόμα