Οι φιλόλογοι Ε.Λιαρετίδου και Σ.Μεσίγκου συμμετείχαν στο 48ο ετήσιο συνέδριο της ΠΕΦ

Εκπαίδευση /

Από τις 10 έως τις 12 Νοεμβρίου 2022 πραγματοποιήθηκε στη Βέροια το 48ο Ετήσιο Συνέδριο της Πανελλήνιας Ένωσης Φιλολόγων (ΠΕΦ) με θέμα: «Ελληνοτουρκικός πόλεμος 1919-1922.  Από τη Μεγάλη Ιδέα στη Μικρασιατική Τραγωδία».

Ήταν το πρώτο δια ζώσης συνέδριο μετά την πανδημία. Το τελευταίο δια ζώσης συνέδριο πραγματοποιήθηκε στην Κόρινθο το 2019.

Το συνέδριο συνδιοργάνωσαν η ΠΕΦ και ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Ημαθίας και σε αυτό συμμετείχαν καθηγητές Πανεπιστημίων, Ερευνητές και Φιλόλογοι από την Ελλάδα και την Κύπρο.

Εισηγήτριες ήταν και οι φιλόλογοι του 2ου Πειραματικού ΓΕΛ Κιλκίς Ελένη Λιαρετίδου και Σοφία Γ. Μεσίγκου – Κρικώνη.

Την Παρασκευή 11 Νοεμβρίου, σε πρωινή συνεδρία, η Σοφία Γ. Μεσίγκου – Κρικώνη παρουσίασε την εισήγησή της με θέμα:

“Τα γεγονότα του Ιουλίου 1922 μέσα από τις σελίδες της εφημερίδας «ΦΩΣ» του Καΐρου”. Στην εισήγηση, με την αποδελτίωση όλων των σχετικών άρθρων που αφορούν τα γεγονότα του Ιουλίου 1922 στη Μικρά Ασία, αναδείχθηκε η δημοσιογραφική οπτική και η καταγραφή των γεγονότων που οδήγησαν στην Καταστροφή.

Παράλληλα, διαπιστώθηκε η βαρύτητα που δόθηκε στα γεγονότα και το αδιάλειπτο ενδιαφέρον της Ελληνικής Κοινότητας του Καΐρου και της Αιγύπτου συνολικά για το «Ανατολικό Ζήτημα».

Αξίζει να σημειωθεί πως η εφημερίδα «ΦΩΣ», που ξεκίνησε την κυκλοφορία της το 1897, αποτέλεσε για δεκαετίες τον πυλώνα της ιστορίας της Ελληνικής δημοσιογραφίας της Αιγύπτου και η ψηφιακή της μορφή (https://digitallib.parliament.gr/display_doc.asp?item=38327&seg=) αποτελεί πολύτιμο εργαλείο και πρωτογενή πηγή για τον ιστορικό ερευνητή.

Μάλιστα, στις 20.11.1994 στο κτίριο της Ελληνικής Πρεσβείας στο Κάιρο, ο τότε Πρέσβης Δ. Βιδούρης απένειμε στην εφημερίδα «ΦΩΣ», εκ μέρους του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, τον Χρυσό Σταυρό του Τάγματος του Φοίνικα ως ένδειξη εκτίμησης και αναγνώρισης του σημαντικού της έργου.

Η εισήγηση της Σοφίας Γ. Μεσίγκου – Κρικώνη έτυχε μεγάλης αποδοχής από τους/τις συνέδρους που την παρακολούθησαν, ενώ στο τέλος της συνεδρίας ακολούθησε ενδιαφέρουσα συζήτηση σχετικά με τον ρόλο του Τύπου στην αποτύπωση των ιστορικών γεγονότων.

Την Παρασκευή 11 Νοεμβρίου, σε απογευματινή συνεδρία, η Ελένη Λιαρετίδου παρουσίασε την εισήγησή της με θέμα: «Ένα χαμένο δαχτυλίδι και μια κουρελιασμένη Ιδέα».

Μέσα από δύο λογοτεχνικά έργα παρουσίασε την αποτύπωση στη Λογοτεχνία της μικρασιατικής τραγωδίας και των συνεπειών της. Η έρευνά της αφορούσε το έργο της Ισμήνης Καπάνταη «Επτά φορές το δακτυλίδι» και το έργο του Νίκου Θέμελη «Αναλαμπή».

Μέσα από συγκεκριμένες αναφορές σε πρόσωπα και καταστάσεις στα δύο έργα η κ. Λιαρετίδου παρουσίασε το αποτύπωμα και τη λογοτεχνική καταγραφή όχι μόνο γεγονότων, αλλά και συναισθηματικών επιπτώσεων των γεγονότων αυτών στους ήρωες των δύο κειμένων.

Η εισήγηση της Ελένης Λιαρετίδου έτυχε μεγάλης αποδοχής από τους/τις συνέδρους που την παρακολούθησαν, ενώ στο τέλος της συνεδρίας ακολούθησε ενδιαφέρουσα συζήτηση.

Το ετήσιο συνέδριο της ΠΕΦ αποτελεί για εμάς τους/τις φιλολόγους μια μοναδική συγκυρία. Κάθε χρόνο μας δίνεται η ευκαιρία όχι μόνο να παρουσιάσουμε τα πορίσματα των ερευνών μας, αλλά και να έρθουμε σε επαφή με συναδέλφους από την Ελλάδα και την Κύπρο. Η χαρά της συνάντησης, της διάδρασης και της επικοινωνίας είναι μεγίστης σημασίας όφελος για όλους/-ες μας. Ευχόμαστε κάθε χρόνο να μας δίνεται η δυνατότητα αυτή.

Περισσότερα

Πρόσκληση της διεύθυνσης ΠΕ Κιλκίς προς ανθρώπους των εικαστικών Τεχνών

Από την διεύθυνση πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Κιλκίς εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση: «Η διεύθυνση πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Κιλκίς απευθύνει πρόσκληση στους Κιλκισιώτες καλλιτέχνες […]

«Στο πόδι» οι εκπαιδευτικοί Παιονίας για τα κενά στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση και ειδική αγωγή

Πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 2.12.22 παράσταση διαμαρτυρίας από τον σύλλογο εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Παιονίας στην διεύθυνση πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Κιλκίς, γιά το […]

Δείτε ακόμα

Τα δοξασμένα “φτερά του Πόντου” τίμησε ο δήμος Παιονίας στην μνήμη του ανθυποσμηναγού Στέφανου Μαυροματίδη

Kλίμα έντονης συναισθηματικής φόρτισης και αγνού πατριωτισμού επικράτησε στην εκδήλωση που πραγματοποίησε την Κυριακή 4.12.22, στο δημοτικό κατάστημα Αξιουπόλεως ο […]