Πολιτισμός

Οδοιπορικό Μνήμης στη Μικρά Ασία με μουσικό και παραδοσιακό χρώμα στα Ελευθέρια του Κιλκίς

Αγαπημένα τραγούδια της ιωνικής γης και ρυθμικοί χοροί από τον Πόντο και την Ανατολική Θράκη μπλέχτηκαν σαν διαμαντόπετρες στα δίχτυα της προσφυγικής παράδοσης στο Οδοιπορικό μνήμης για τη Μικρά Ασία, τους  δρόμους του οποίου επαναχάραξαν τοπικοί πολιτιστικοί σύλλογοι χθες βράδυ στο μικρό θέατρο του δημοτικού πάρκου “Κήπου”.

Η χορωδία του ιερού ναού Αγίου Δημητρίου ‘’Άγιος Νέστωρ’’ έστρωσε το μουσικό χαλί της νοσταλγίας ενώ οι ‘’Αργοναύτες’’ και ο Πολιτιστικός Σύλλογος ‘’Άγιος Τρύφων’’ Κιλκίς στόλισαν τα πολύχρωμα μοτίβα του με χορούς από τον Πόντο, την Νικομήδεια και τη Θράκη.

Η αρμονική παρουσία των πολιτιστικών συνόλων έδωσε κέφι και χαρά στο πολυπληθές κοινό που παρακολούθησε τη μουσικοχορευτική παράσταση.

Την εκδήλωση, ενταγμένη στα ‘’Ελευθέρια’’ του δήμου Κιλκίς, χαιρέτησαν ο  αρχιμανδρίτης πατέρας Επιφάνιος Θεοδωρίδης υπογραμμίζοντας τους ακατάλυτους δεσμούς της μνήμης των προσφύγων με την Μικρά Ασία, ο  υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργος Γεωργαντάς ο οποίος μίλησε επαινετικά και για τον φετινό πολιτιστικό πλούτο που διακρίνει τις θεσμικές εορταστικές εκδηλώσεις του δήμου Κιλκίς, ο δήμαρχος Κιλκίς Δημήτρης Κυριακίδης, ο οποίος σημείωσε ότι οι λατρευτικές και εθιμικές παραδόσεις που έφεραν μαζί τους οι πρόσφυγες, κρατούν ζωντανή τη μνήμη και καθιστούν τις νεότερες γενιές  μετόχους της κοινής πολιτιστικής μας κληρονομιάς και τέλος η πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου ‘’Άγιος Τρύφων’’ Κιλκίς Ευαγγελία Μαυρομάτη.

Τη μουσικοχορευτική παράσταση παρακολούθησαν  ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Κιλκίς Παύλος Θωμαϊδης, οι αντιδήμαρχοι Θεμιστοκλής Κοσμίδης, Κωνσταντίνος Πουντζουκίδης,  ο πρόεδρος της Ένωσης Ποντίων ν. Κιλκίς ‘’Οι Αργοναύτες’’ Παναγιώτης Δαμιανίδης, η πρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων Κιλκίς Δάφνη Νιάκα και πλήθος πολιτών.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

Ο κατάλληλος αριθμός

Η συνδυασμένη κρίση των τελευταίων χρόνων, επί δεκαετία οικονομική, επί τριετία υγειονομική και την τελευταία διετία ενεργειακή, επέτεινε τις συνέπειες […]