Οικονομία

Κοινή επιστολή προέδρων ΕΒΕ «Κύριοι βουλευτές, στηρίξτε τους εμποροεπαγγελματίες»

Έκκληση προς όλους τους βουλευτές των νομών Μακεδονίας και Θράκης, να συμβάλουν στην αντιμετώπιση και επίλυση φλεγόντων θεμάτων και προβλημάτων του κλάδου των εμποροεπαγγελματιών, απευθύνουν με κοινό έγγραφο-επιστολή τους κατά περιφέρειας (αφ’ ενός μεν Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, αφ’ ετέρου δε Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης), οι πρόεδροι των κατά τόπους εμπορικών και βιομηχανικών επιμελητηρίων.
Στο έγγραφο-επιστολή αναφέρονται τα εξής:
« Αξιότιμε κύριε βουλευτά,
Κατά τα τελευταία τέσσερα χρόνια, η παρατεταμένη και διαρκώς διευρυνόμενη ύφεση στην οποία έχει εισέλθει η οικονομία της περιοχής μας έχει διαμορφώσει ένα ασφυκτικό πλαίσιο για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Η δραματική μείωση στους τζίρους και η σημαντική αύξηση των ασφαλιστικών υποχρεώσεων, ιδιαιτέρως, των ληξιπρόθεσμων, έχουν οδηγήσει σε «λουκέτα» και σε απώλειες θέσεων εργασίας και πολύτιμων πόρων για την αγορά και την οικονομία του τόπου μας.
Ως απότοκο αυτής της εξέλιξης, ο ΟΑΕΕ έχει παρουσιάσει σημαντικά προβλήματα ρευστότητας, οδηγώντας σε αδιέξοδο το ασφαλιστικό σύστημα κάλυψης των εμπόρων, με αποτέλεσμα να βρίσκεται συνέχεια στο προσκήνιο διαρκής συζήτηση για την σωτηρία του Οργανισμού. Συνεχώς ακούμε μέτρα επώδυνα, όπως η μείωση των συντάξεων, που εκτός από τον οριζόντιο χαρακτήρα τους, περιέχουν απόλυτες αδικίες αφού οι συνταξιούχοι έχουν ήδη καταβάλει στην διάρκεια του επαγγελματικού τους βίου τις εισφορές που τους αναλογούσαν και έχουν αντίστοιχες «ώριμες» προσδοκίες για την σύνταξη που έχουν λαμβάνειν. Παράλληλα, έρχονται συνεχώς στο προσκήνιο ειδήσεις για εντατικοποίηση των ελέγχων στους επιχειρηματίες, που οφείλουν τις εισφορές τους (οι οποίοι δεν το κάνουν επίτηδες αλλά έχουν αυταπόδεικτη αδυναμία), και για μαζικοποίηση των ποινικών διώξεών τους.
Οι συλλογικοί φορείς των επαγγελματιών βιοτεχνών και εμπόρων έχουν καταθέσει προς το υπουργείο εργασίας, κοινωνικής ασφάλισης και πρόνοιας ολοκληρωμένη πρόταση την οποία υποστηρίζει με απόφαση της και η κεντρική ένωση επιμελητηρίων Ελλάδας, για την κεφαλαιοποίηση των οφειλών τους προς τον ΟΑΕΕ. Η εν λόγω πρόταση επιδιώκει την διαμόρφωση ενός προτύπου εξισορρόπησης του ΟΑΕΕ και επιβίωσης των μικρομεσαίων επιχειρηματιών. Βασική προτεραιότητά μας αποτελεί η προστασία των εντός της κρίσεως μικρομεσαίων επιχειρήσεων, καθώς η συσσώρευση ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών εισφορών είναι άμεσα συνδεδεμένη με την οικονομική δυσπραγία και την κατακόρυφη πτώση του τζίρου τους, για τις αρνητικές επιπτώσεις των οποίων, σε μεγάλο βαθμό, δεν ευθύνονται οι εκπρόσωποι της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας.
Η πρότασή μας στηρίζεται στο εξής τετράπτυχο:
• Καθιέρωση μίας «πραγματικής» κεφαλαιοποίησης των μέχρι σήμερα ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τον ΟΑΕΕ. Η κεφαλαιοποίηση θα περιλαμβάνει όλες τις οφειλές σε ενιαίο κεφάλαιο, καθώς επίσης τις κάθε είδους προσαυξήσεις, πρόσθετα τέλη και λοιπές επιβαρύνσεις. Από της κεφαλαιοποιήσεως και εφεξής, το ενιαίο κεφάλαιο παύει να διογκώνεται με επιπλέον πρόστιμα και προσαυξήσεις αλλά επιβαρύνεται μόνο με ένα συμβολικό επιτόκιο.
• Υποχρέωση άμεσης επανέναρξης καταβολής τρεχουσών εισφορών από τους οφειλέτες που κάνουν χρήση της κεφαλαιοποίησης, με παροχή δικαιώματος για ελεύθερη επιλογή ασφαλιστικής κλάσης σε αυτούς.
• Ενεργοποίηση της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης για τους οφειλέτες (και τις οικογένειές τους) που μετέχουν στην κεφαλαιοποίηση, με άμεση θεώρηση των ατομικών ασφαλιστικών βιβλιαρίων υγείας.
• Κατά την συνταξιοδότηση, μετατροπή της κεφαλαιοποιημένης οφειλής σε ασφαλιστικό χρόνο με τελική επιλογή εξαγοράς ή μειωμένης σύνταξης εκ μέρους του ασφαλισμένου, η οποία δεν δημιουργεί ταμειακό έλλειμμα και λογιστικές απώλειες στον Οργανισμό. Η πρόταση στηρίζεται επάνω στην αρχή ότι ο ασφαλισμένος, ως συνταξιούχος, θα εισπράξει τελικώς την αναλογία αυτών που έχει δώσει προς τον ΟΑΕΕ και αυτό που οφείλει θα συνυπολογιστεί στο τελικό ύψος της σύνταξης που θα του δοθεί.
• Αποποινικοποίηση των οφειλετών στον ΟΑΕΕ με κατάργηση του αναχρονιστικού νόμου της δικτατορίας (1967) διότι ο ΟΑΕΕ είναι ταμείο αυτοπασχολούμενων και οι ειφορές δεν είναι παρακρατούμενες όπως αυτές του ΙΚΑ.
Μέσα σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες, θεωρούμε ότι η νομοθέτηση της κεφαλαιοποίησης των οφειλών προς τον ΟΑΕΕ είναι απαραίτητη προκειμένου να δοθεί μία διέξοδος στο τελματωμένο ασφαλιστικό μας σύστημα και να σταματήσει η διαρκής αύξηση των οφειλών από εισφορές, η διόγκωση της ανεργίας και η συνεχώς αυξανόμενη τάση των λουκέτων, που κυριαρχεί σήμερα στην περιοχή μας.
Για τον λόγο αυτό ζητούμε την στήριξή σας στην Βουλή και την προώθηση της πρότασής μας προς το αρμόδιο Υπουργείο με την εκ μέρους σας άσκηση της αντίστοιχης πίεσης και επιρροής προκειμένου να νομοθετηθεί το συντομότερο δυνατό».

Περισσότερα

Επιστολή του Χ.Χατζημλάδη προς τον Κ.Χατζηδάκη για την αύξηση του ΦΠΑ των καταστημάτων εστίασης και αναψυχής

Επιστολή απέστειλε ο προέδρος του Επιμελητηρίου Κιλκίς Χρήστος Χατζημλάδης, προς τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη σχετικά με […]

Δείτε ακόμα

«Παραιτήσου»

Την τιμητική τους είχαν την εβδομάδα που μας πέρασε στον πολιτικό «στίβο» του νομού μας η απαίτηση παραιτήσεων. Εν αρχή […]