Ο ρόλος των Σλάβων της Μακεδονίας κατά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο
Ένα ντοκουμέντο, το οποίο φωτίζει την ιστορική αλήθεια γιά τον ρόλο των Σλάβων της Μακεδονίας κατά τον Α Παγκόσμιο Πόλεμο, καταρρίπτοντας την πρόσφατη ανιστόρητη όσο και προκλητική αναφορά αναθηματικής στήλης στο βρετανικό κοιμητήριο της Δοϊράνης σε …«Μακεδόνες εργάτες» (σ.σ.: που κατασκεύασαν οχυρώσεις και δρόμους γιά τους συμμάχους της Αντάντ) έφερε στην «επιφάνεια» ο Κιλκισιώτης δημοσιογράφος Παντελής Σαββίδης.
Σε ανάρτησή του στον ιστότοπο pontos-news, ο κ. Σαββίδης αναφέρει τα εξής:
« Το pontos-news φέρνει στην δημοσιότητα τηλεγράφημα που έστειλε ο Γερμανός πρέσβης στη Σόφια προς το γερμανικό Υπουργείο Εξωτερικών, με ημερομηνία 3 Ιανουαρίου 1916, (είμαστε στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο), με το οποίο ομολογείται ότι οι Βουλγαρομακεδόνες του VMRO συμμετείχαν στις τάξεις του βουλγαρικού στρατού.
Την ομολογία κάνει ο τότε πρέσβης της Βουλγαρίας στην Αθήνα και έγινε για να διαλύσει τους φόβους του Κωνσταντίνου ότι σε τυχόν κάθοδο του βουλγαρικού στρατού στην ελληνική Μακεδονία κατά της Αντάντ, οι κομιτατζήδες θα συμμετείχαν ως ανεξάρτητη ομάδα.
Όπως δηλώνουν ιστορικοί ερευνητές στο pontos-news, στην ουσία οι Βουλγαρομακεδόνες, τυπικά δρούσαν ως τμήμα του βουλγαρικού στρατού. Είναι αυτοί που όταν μπήκε ο βουλγαρικός στρατός στη σερβική Μακεδονία εξεδίωξαν τους Έλληνες προξένους από τα Σκόπια και το Μοναστήρι και προέβησαν σε αγριότητες εναντίον των ελληνικών κοινοτήτων στο Μοναστήρι, τη Ρέσνα και άλλες πόλεις της σερβικής Μακεδονίας.
Τα παραπάνω στοιχεία οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η ουδετερότητα της Ελλάδος την οποία επεδίωκε ο Κωνσταντίνος, σε αντίθεση με την πολιτική του Βενιζέλου για συμπαράταξη με τις δυνάμεις της Αντάντ, δεν μπορούσε να εγγυηθεί τη διασφάλιση των Ελλήνων στη Μακεδονία, τη Μ. Ασία και όπου αλλού. Δηλαδή η πολιτική του Κωνσταντίνου δεν διασφάλιζε αυτό που επεδίωκε.
Το pontos-news φέρνει στη δημοσιότητα το διπλωματικό αυτό παρασκήνιο, με αφορμή τη βρετανική πρόκληση πριν ένα μήνα στη Δοϊράνη, κατά τις τελετές για τα 100 χρόνια από την έναρξη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου.
Όπως είναι γνωστό, βρετανική αντιπροσωπεία αποκάλυψε στην μνήμη των Βρετανών που έπεσαν στον πόλεμο του 1915-1918, δύο στήλες στα αγγλικά και στα ελληνικά, στις οποίες γινόταν λόγος για «Μακεδόνες εργάτες».
Μόλις έγινε αντιληπτό το περιστατικό, οι Έλληνες στρατιωτικοί αποχώρησαν από το σημείο, αφού ενημέρωσαν τον επικεφαλής της βρετανικής αντιπροσωπείας και στη συνέχεια κατευθύνθηκαν στον χώρο των Ελληνικών Στρατιωτικών Κοιμητηρίων, σε μικρή απόσταση. Πάντως, οι Βρετανοί έκαναν λόγο για «λάθος» και υποσχέθηκαν πως οι στήλες θα αφαιρεθούν αμέσως.
Η Μάχη της Δοϊράνης είναι πολεμικό επεισόδιο του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου που διεξήχθη το 1918 (5/18 Σεπτεμβρίου) μεταξύ των τότε συμμάχων της Αντάντ, κυρίως δε Βρετανών και Ελλήνων, και των τότε συμμάχων των Κεντρικών Δυνάμεων Βουλγάρων, με ισόπαλη έκβαση.
(Σ.σ.: Το θέμα είχε αναδειχθεί εκτενώς από το δημοσιογραφικό συγκρότημα του «Μαχητή»).