Γενικά

Ντοκυμανταίρ του Τάσου Ψαρρά αφιερωμένο στον Λάζαρο Παυλίδη θα προβληθεί από την ΝΕΡΙΤ

Ντοκυμανταίρ του σκηνοθέτη Τάσου Ψαρρά αφιερωμένο στον αείμνηστο Κιλκισιώτη Λάζαρο Παυλίδη θα προβληθεί από την ΝΕΡΙΤ την προσεχή Τετάρτη 18.3.15, με ώρα έναρξης 7 το βράδυ.
Στο εν λόγω ντοκυμανταίρ την επιμέλεια των κειμένων έχει ο Περικλής Σφυρίδης, της φωτογραφίας ο Κωστής Παπαναστασάτος και του μοντάζ ο Θοδωρής Ζαχαρόπουλος ενώ αφηγείται ο Κώστας Καστανάς.
Υπενθυμίζεται, ότι τον σκηνοθέτη Τάσο Ψαρρά συνέδεαν δεσμοί συνεργασίας και φιλίας, καθώς ο πρώτος σκηνοθέτησε έργα του δευτέρου τόσο σε κινηματογραφικό επίπεδο («Το εργοστάσιο» σε διασκευή κεφαλαίου του βιβλίου «Χρυσός Νοικοκύρης», «Καραβάν Σαράι») όσο και σε τηλεοπτικό («Χρυσός Νοικοκύρης»).
Ο Λάζαρος Παυλίδης γεννήθηκε το 1929 στο Κιλκίς από γονείς πρόσφυγες και ανήκει στην πρώτη γενιά των μεταπολεμικών πεζογράφων μας. Γνώρισε όλα τα σημαντικά πολιτικά και κοινωνικά γεγονότα που «σημάδεψαν» τον 20ό αιώνα: Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος, γερμανική Κατοχή, εμφύλιος πόλεμος, χούντα των συνταγματαρχών, μεταπολίτευση κ.λ.π. Από αυτήν την μακρά και επώδυνη «αλυσίδα» των πολιτικοκοινωνικών γεγονότων επιλέγει, ανάλογα με το θέμα που τον απασχολεί, το βιωματικό υλικό για τα βιβλία του, μυθιστορήματα και διηγήματα.
Από το πλούσιο συγγραφικό έργο του ξεχωρίζουν τα μυθιστορήματα «Καραβάν Σαράι» και «Χρυσός Νοικοκύρης» που έγιναν ταινία το πρώτο και σήριαλ γιά την ΕΡΤ το δεύτερο, οι «Λύκοι», «Η πολυκατοικία των φοιτητών» κ.ά, καθώς και πολλά διηγήματα όπως «Ο Τάκλης», «Ο Κλητήρας» κ.λ.π.
Ο Παυλίδης υπήρξε μια δραστήρια πνευματική προσωπικότητα του Κιλκίς. Έκανε πολιτιστικές εκπομπές στο τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό αλλά και από το ραδιοσταθμό «Παρατηρητής» της Θεσσαλονίκης. Αρθρογραφούσε στον τοπικό Τύπο. Υπήρξε μέλος της Μακεδονικής Καλλιτεχνικής Εταιρείας «Τέχνη» του Κιλκίς. Πολλές από τις προτάσεις του για αναμόρφωση του Κιλκίς στον τομέα του πολιτισμού έγιναν πραγματικότητα: Θερινό θέατρο, τουριστικό περίπτερο, μουσείο, πνευματικό κέντρο και πάνω απ’ όλα δημοτική βιβλιοθήκη.
Ο Παυλίδης έφυγε πρόωρα (2004) μια περίοδο που είχε ακόμη να δώσει πολλά, αφήνοντας για παρακαταθήκη στους νέους τα έργα του.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

Φωτοσχόλιο

Το δημοτικό πάρκο – «Κήπος» ξαναπαίρνει τα σκήπτρα της ομορφιάς στον δημόσιο χώρο της πόλης του Κιλκίς, με νέο αρδευτικό […]