Κοινωνία

Στην «γειτονιά των Αγγέλων» «μετακόμισε» η γιατρός Μαρία Ντέντα

Σε «βαρύ» πένθος «βύθισε» την επιστημονική κοινότητα και την κοινωνία του νομού Κιλκίς ο οριστικός αποχωρισμός με την ιατρό Μαρία Ντέντα, που «μετακόμισε» γιά την «γειτονιά των Αγγέλων».
Η καταξιωμένη γιά την επιστημονική κατάρτισή της αναισθησιολόγος και την κοινωνική προσφορά, την ενεργό συμμετοχή στα κοινά και την ανθρωπιά της συμπολίτιδα, έχασε την Δευτέρα 17 Μαρτίου 2014 την «μάχη» γιά την ζωή, την οποία έδωσε με θάρρος, πείσμα, καρτερία και αξιοπρέπεια, παραδίδοντας μαθήματα ζωής κυριολεκτικώς μέχρι τελευταίας πνοής της. Ήταν μόλις 64 ετών.
Ορμώμενη από την ακριτική Δοϊράνη ακολούθησε ευθύς εξαρχής τον δύσκολο δρόμο της αρετής, όπου τα πάντα κατακτώνται με αγώνες, προσπάθεια και δουλειά.
Και η Μαρία Ντέντα προσωποίησε καθ’ όλο τον βίο της την έννοια του αγωνιστή, κατακτώντας τα τρόπαια της καταξίωσης σε όλους τους «στίβους» της.
Πραγματοποίησε λαμπρές σπουδές. Απέκτησε υψηλή επιστημονική γνώση. Πέρασε με επιτυχία όλες τις δοκιμασίες στο «πεδίο» της επαγγελματικής ανάδειξης. Ακολούθησε λαμπρή σταδιοδρομία ως αναισθησιολόγος σε Θεσσαλονίκη και Κιλκίς. Ενεργοποιήθηκε από νωρίς στα του συνδικαλιστικού χώρου της, με έντονη παρουσία σε κάθε δίκαιη διεκδίκηση. Δραστηριοποιήθηκε στον συγκεκριμένο πολιτικό χώρο της, όπου ξεχώρισε γιά τις κρυστάλλινες θέσεις της, ενέπνευσε τον σεβασμό σε όλους και λειτούργησε με συλλογικά κριτήρια. Αναμίχθηκε στα αυτοδιοικητικά κοινά τόσο του πρώτου όσο και του δευτέρου βαθμού, προτάσοσντας και εδώ το «εμείς» και όχι το «εγώ».
Τιμήθηκε με την ψήφο του λαού, διατελέσασα μεταξύ άλλων, και νομαρχιακή σύμβουλος. Στήριξε κάθε κοινωνική δραστηριότητα, επιδεικνύοντας ευαισθησία γιά όλους τους χώρους και τους ανθρώπους τους.
Απετέλεσε πρότυπο με τις ταυτόχρονες ιδιότητές της πολύτεκνης μητέρας, της εργαζόμενης γυναίκας και του σκεπτομένου ανθρώπου, προσφέροντας σε κάθε περίπτωση παράδειγμα προς μίμησιν.
Τέλος, «φιλοτέχνησε» το «πορτραίτο» του ανθρώπου, που δεν εγκαταλείπει ποτέ τις «επάλξεις» του κάθε αγώνα γιά την ζωή και την ποιότητά της, του ανθρώπου γιά τον οποίο εχθρός του καλού είναι …το καλύτερο, σε κάθε προσωπική, κοινωνική και συλλογική λειτουργία.
Με ολα αυτά η Μαρία Ντέντα άφησε ανεξίτηλη την «σφραγίδα» της στο επιστημονικό, κοινωνικό, αυτοδιοικητικό και πολιτικό γίγνεσθαι τούτου του τόπου.
Και γιά όλα αυτά η μορφή της χαράθχηκε ανεξίτηλη στην συλλογική μνήμη και παραδόθηκε στην αιωνιότητα.
Καλό Παράδεισο και καλή Ανάσταση αξέχαστη Μαρία, που θα ζης γιά πάντα ανάμεσά μας.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα