Πολιτική

Νοσοκομειακοί ιατροί: «Δώστε αμέσως λύσεις στα προβλήματα, αλλιώς …»

Στο απροχώρητο έχουν φτάσει τα προβλήματα των νοσοκομειακών ιατρών του νομού, όπως επισημαίνει με έμφαση ο συνδικαλιστικός φορέας τους, ο οποίος και ζητεί από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου υγείας να παρέμβει και να δώσει άμεσες λύσεις, «πριν χειροτερεύσει ακόμη περισσότερο η ήδη «οικτρή» κατάσταση, και προκληθεί «έκρηξη».
Μάλιστα, διευκρινίζει ότι δεν απευθύνει έκκληση αλλά προβαίνει σε διάβημα απαίτησης γιά την ανωτέρω παρέμβαση.
Ειδικότερα, στην ανακοίνωση της ένωσης νοσοκομειακών ιατρών Κιλκίς αναφέρονται τα εξής:

«Με το παρόν κείμενο εκφράζουμε ανοικτά και δημοσίως την αγανάκτησή μας για μία τραγική ιστορία, που εξακολουθεί να λαμβάνει χώρα στο νοσοκομείο Κιλκίς εδώ και αρκετά χρόνια, και μας οδήγησε σε οικτρή κατάσταση.
Δεν απευθύνουμε πλέον έκκληση σε κανένα, αλλά ούτε και ζητούμε. ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ και προειδοποιούμε, ότι η έκρηξη που επέρχεται σύντομα δεν θα αντιμετωπίζεται ούτε θα είναι δυνατόν να εκτονωθεί ανώδυνα.

Εδώ και δέκα χρόνια το προσωπικό «έβαλε πλάτη» για να μείνει όρθιο και σε αξιοπρεπές επίπεδο το νοσοκομείο μας, για να εισπράττει διαρκώς υποβιβασμό και κοροϊδία, παρά τις πλείστες επισκέψεις αρμοδίων (υπουργών, αναπληρωτών υπουργών) και διαβεβαιώσεις προς το καλύτερο, που όχι μόνο δεν έρχεται, αλλά ειδικά τον τελευταίο χρόνο, η κατάσταση οδεύει διαρκώς από το κακό στο χειρότερο.

Άπειρες εκκλήσεις δεν βρήκαν ευήκοα ώτα, ενώ η υπομονή εξελήφθη ως ανοχή.
Δεν θα απαριθμήσουμε για πολλοστή φορά τα προβλήματα. Είναι γνωστά και ορατά σε όποιον επισκέπτεται το ίδρυμα, πόσω μάλλον σε όσους εργάζονται σε αυτό. Θα σταθούμε στα τελευταία, σαν τη σταγόνα που έκανε το «ποτήρι» της οργής να «ξεχειλίσει».
ΓΙΑΤΡΟΙ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΙΛΚΙΣ
– Τους τελευταίους μήνες ένα ακόμα τμήμα του νοσοκομείου , ακολουθώντας τα υπόλοιπα τμήματα που αντιμετώπισαν ανάλογα προβλήματα (πχ καρδιολογική, παιδιατρική, χειρουργική) η μαιευτική – γυναικολογκή κλινική, η μόνη στον νομό, λόγω της τραγικής υποστελέχωσής της, είναι κλειστή για σχεδόν το μισό μήνα. (Από το σύνολο των 86 θέσεων ιατρικού προσωπικού που προβλέπει το «κουτσουρεμένο» οργανόγραμμα του νοσοκομείου, υπηρετούν αυτή τη στιγμή μονον 43!)
Τι έκαναν για αυτό κάποιοι; Πόσο ενδιαφέρθηκαν αρμόδιοι και μη (υπουργεία, διοίκηση, συμβούλια, τοπική αυτοδιοίκηση, τοπικά ΜΜΕ)
– Παραμένουν απλήρωτες δεδουλευμένες εφημερίες ιατρικού και υπερωρίες λοιπού προσωπικού εδώ και μήνες. Αναλυτικότερα: Απλήρωτες εφημερίες τακτικού προυπολογισμού από Οκτώβριο 2014 (6 μήνες)
Απλήρωτες υπερβάσεις τακτικού προυπολογισμού (απαραίτητες για την ασφαλή λειτουργία του νοσοκομείου, για να μην κλείσουν τμήματα) από τον Μάρτιο του 2014 (12 μήνες).

Εκκρεμότητες αντίστοιχες από έτη 2012 και 2013 λόγω οριζοντίων περικοπών σε δεδουλευμένα, που αυθαιρέτως και αδικαιολογήτως διενεργήθηκαν, χωρίς να διωχθεί όποιος το έπραξε. Ακόμη και η έγκριση από τον Φεβρουάριο του 2014, από την αρμόδια υγειονομική περιφέρεια και το υπουργείο για συμπληρωματικό κονδύλιο 18000 ευρώ μηναίως για κάλυψη αυτών των αναγκών παρέμεινε όνειρο απατηλό.

– Μέσα σε όλα τα προστέθηκε και η ανάσυρση μιας απόφασης της προηγούμενης διοίκησης του ΕΟΠΥΥ για ηλεκρονική καταχώριση κάθε εξέτασης στο νοσοκομείο (εξωτερικοί ασθενείς, επείγοντα περιστατικά, νοσηλευόμενοι), σε ένα νοσοκομείο με ανύπαρκτο σύστημα μηχανοργάνωσης και με υποστελέχωση ιατρικού προσωπικού Και μάλιστα με πρόσχημα την μη πληρωμή από τα ασφαλιστικά ταμεία (βλ. χρεωκοπημένος ΕΟΠΥΥ), ενώ τίθεται το ερώτημα:

Τι είναι αυτό που εμποδίζει την διασταύρωση και αποστολή των στοιχείων προς πληρωμή των εξετάσεων; Εκτός και αν ο δήθεν διαχωρισμός ΕΟΠΥΥ – νοσοκομείων σε συνδυασμό με την παραμένουσα σε ισχύ ΕΣΑΝ Α.Ε. και την νέα φαεινή για ηλεκτρονικές καταχωρίσεις στο σύστημα του ΕΟΠΥΥ έχει άλλο στόχο. Και ποιον, πλην του προφανούς, να μετατρέψει σε εισπράκτορες τους εργαζομένους των νοσοκομείων..

Στην όλη ιστορία εμπλέκεται ένα τοξικό μίγμα αδιαφορίας, ολιγωρίας, υποχρηματοδότησης που διαπερνά υπουργεία, διοικήσεις και διοικητικές υπηρεσίες.
Το ερώτημα παραμένει ωστόσο: Προς τι όλα αυτά; Ποιός ο στόχος; Τι επιδιώκεται; Ποιοί κρύβονται πίσω από την όλη κατάσταση;

Γιά όλα τα παραπάνω απαιτούμε από την ηγεσία του υπουργείου υγείας να προχωρήσει αμέσως και χωρίς χρονοτριβές στην αλλαγή της κατάστασης και στην ικανοποίηση των δικαίων αιτημάτων μας.

Να της υπενθυμίσουμε, επίσης, ότι διοικήσεις νοσοκομείων, διοικητικές υπηρεσίες, ΕΟΠΥΥ και κάθε δημόσιος οργανισμός λειτουργεί υπό την άμεση σκέπη της και εκφράζει την πολιτική της προς όφελος των ασθενών.
Σε κάθε περίπτωση δηλώνουμε ότι δεν θα συνεχίσουμε να παραμένουμε θεατές και συνδιαχειριστές της κατάστασης, της αδιαφορίας και του εμπαιγμού και ότι αν δεν δούμε έμπρακτη αλλαγή σε όλα τα ανωτέρω ΑΜΕΣΩΣ, όπως και σε κάθε κακώς κείμενο και εκφυλιστική κατάσταση που υπάρχει εδώ και χρόνια, τότε η κινητοποίηση μας είναι «μονόδρομος», είναι συνέπεια στα όσα υποστηρίζουμε και για όσα αγωνιζόμαστε εδώ και χρόνια.

Ιδού η Ρόδος …για όλους».
Σήμερα η διοίκηση της ένωσης νοσοκομειακών ιατρών Κιλκίς θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου, στην αίθουσα τελετών της τρίτης πτέρυγας του νοσοκομείου Κιλκίς, με ώρα έναρξης 12 το μεσημέρι.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα