Πολιτική

Θεματική Παιδείας και Υγείας ΣΥΡΙΖΑ ν.Κιλκίς: Ο κορωνοϊός… χτυπά τα σχολεία!

Μαζικά δωρεάν τέστ σε μαθητές και εκπαιδευτικούς στα δημόσια ιδρύματα. Μείωση του αριθμού ανά τάξη

Πριν ενάμισι μήνα άνοιξαν τα σχολεία με μόνη προετοιμασία μια υπερμεγέθη μάσκα και ένα παγουρίνο για τους μαθητές της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Δεν υπήρξε καμιά προσπάθεια από το υπουργείο είτε για μείωση του αριθμού των μαθητών ανά τάξη είτε για μεγαλύτερο αριθμό προσλήψεων εκπαιδευτικών. Αντίθετα, η κ. Κεραμέως, το καλοκαίρι, εν μέσω πανδημίας, αύξησε τον αριθμό των μαθητών ανά τάξη στο νηπιαγωγείο και στην α’ δημοτικού από 22 στους 25-27 μαθητές.

Σήμερα, η κατάσταση γίνεται όλο και πιο απειλητική! Στο σύνολο της επικράτειας, είναι κλειστά, λόγω κορωνοϊού, περίπου 350 σχολικές μονάδες, ενώ στον νομό μας, μέχρι και αυτή τη στιγμή, έχουν κλείσει 2 σχολεία, αντίστοιχα έχουν κλείσει τάξεις όπου διαπιστώθηκαν θετικά κρούσματα και ταυτόχρονα έχουμε και εκπαιδευτικούς που προσβλήθηκαν από τον ιό.

Δυστυχώς, σε πολλά τμήματα της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, παρά την έξαρση των τελευταίων εβδομάδων, ο αριθμός των μαθητών ανά αίθουσα συνεχίζει να φτάνει τους 25-27, γεγονός που συμβάλει αδιαμφισβήτητα στην γρήγορη μετάδοση του ιού. Βέβαια, ένας βασικός τρόπος αντιμετώπισης της πανδημίας, σύμφωνα με τις υποδείξεις του ΠΟΥ, πέρα από τα κλασσικά μέτρα προστασίας ( μάσκες – αντισηπτικά – καθαριότητα – αποστάσεις κλπ) είναι τα μαζικά τεστ, ώστε να υπάρχει πραγματική εικόνα της κατάστασης.

Στην προκειμένη περίπτωση παρά την εμφάνιση των κρουσμάτων στα σχολεία πανελλαδικά αλλά και στον νομό μας, όπου συγχρωτίζονται 200, 300 και 400 μαθητές, και ενώ έχουμε συνεχώς αυξανόμενα κρούσματα εντός της εκπαιδευτικής κοινότητας, καμιά υπηρεσία δεν αναλαμβάνει την ευθύνη για μαζικά τεστ, ούτε για τους μαθητές αλλά ούτε και για τους εκπαιδευτικούς που υπηρετούν σε σχολικές μονάδες όπου παρουσιάστηκαν κρούσματα.

Θεωρούμε ότι είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι στις οδηγίες του ΕΟΔΥ δεν υπάρχει η υποχρέωση από την πλευρά της πολιτείας, ακόμη και στα σχολεία όπου παρουσιάστηκαν κρούσματα, να οδηγηθούν σε μαζικά δωρεάν τέστ στα δημόσια ιδρύματα, προτρέποντας τους μαθητές και τους καθηγητές να απευθύνονται στα ιδιωτικά ιατρεία με το ανάλογο κόστος.

Απαιτούμε έστω και τώρα

-Μαζικά δωρεάν τεστ σε εκπαιδευτικούς και μαθητές

-Μείωση του αριθμού των μαθητών ανά τάξη

-Προσπάθεια εύρεσης αιθουσών, σε συνεργασία με τους Δήμους, ώστε να είναι δυνατή η μείωση του αριθμού των μαθητών. Προετοιμασία και αξιοποίηση περιφερειακών αδρανών σχολικών κτηρίων.

-Πρόσληψη επιπλέον διδακτικού προσωπικού και προσωπικού καθαριότητας

– Καλύτερη κατανομή του προσωπικού καθαριότητας, ιδίως στα σχολεία πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.

– Δημιουργία άτυπου Συντονιστικού Οργάνου Παιδείας-Υγείας ανά Δήμο, σε επικοινωνία με ΕΟΔΥ-Πολιτική Προστασία- Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, για την αξιόπιστη παρακολούθηση των εξελίξεων σε τοπικό επίπεδο και την στοχευμένη παρέμβαση αν χρειαστεί.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ, ΟΙ ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΗΡΩΕΣ

Στα πλαίσια των Πολιτιστικών Εκδηλώσεων των “Πολυκαστρινών 2024” και με αφορμή την συμπλήρωση 50 χρόνων από την μαύρη επέτειο της […]