Οικονομία

Μία νέα εποχή ξεκινά γιά την «Αναπτυξιακή Κιλκίς» με το Leader/clld

Συνέντευξη, με αφορμή το νέο πρόγραμμα LEADER που αφορά στην τοπική ανάπτυξη (LEADER/CLLD) καθώς και γιά την νέα στρατηγική της εταιρίας, παραχώρησαν στους εκπροσώπους των τοπικών μέσων ενημέρωσης ο πρόεδρος της «Αναπτυξιακής Κιλκίς» ΑΕ Γιώργος Βουλγαράκης και ο γενικός διευθυντής της Παναγιώτης Κωνσταντινίδης.

Η συνέντευξη παραχωρήθηκε την Τρίτη 21.5.18, στα γραφεία της εταιρίας.

Οπως ανέφεραν και οι δύο, το πρόγραμμα διαιρείται σε δύο φάσιες, και η ήδη διανυόμενη πρώτη αφορά σε ΟΤΑ, ΝΠΔΔ και λοιπούς φορείς του ευρύτερου δημοσίου τομέα καθώς και πολιτιστικούς, αθλητικούς κα, ενώ θα ακολουθήσει η δεύτερη γιά τον ιδιωτικό τομέα.

Μετά την δεύτερη παράταση η προθεσμία υποβολής προτάσεων στο πλαίσιο της πρώτης φάσης ολοκληρώνεται την Παρασκευή 29.6.18.

Μιλώντας γιά το LEADER στο σύνολό τους είπαν, ότι πρόκειται γιά μικρογραφία της τοπικής ανάπτυξης και δεν είναι μεγάλων διαστάσεων, καθώς δεν σχεδιάζεται σε υπουργεία αλλά από τους τοπικούς φορείς.
Ήδη «τρέχει» ο σχεδιασμός γιά την οκταετία 2015-2022, ο οποίος περιλαμβάνει υποστήριξη δράσεων και αναγκών σε όλους τους τομείς κάτι σαν μικρό ΕΣΠΑ.

«Επωμιζόμενοι μία μεγάλη κληρονομιά» και καθήμενοι σε μία «βαρειά» θέση, θέτουμε τον «πήχυ πιό ψηλά», τόνισε ο …πρωταθλητής Ελλάδος εφήβων 1984 στο άλμα εις ύψος Παναγιώτης Κωνσταντινίδης, «δίνοντας έμφαση στον υποστηρικτικό ρόλο, τις συνεργασίες και την εξωστρέφεια, επιδιώκοντας την περαιτέρω στελέχωσή μας, διά της αξιοποιήσεως του ντόπιου επιστημονικού και επιχειρηματικού έμψυχου δυναμικού».

ΕΡΓΑ ΥΠΟΔΟΜΗΣ
Ειδικότερα γιά το νέο LEADER αναφέρθηκε, ότι ο συνολικός προϋπολογισμός του ανέρχεται στα 5.000.000 ευρώ, εκ των οποίων το 1.230.000 αφορά στην πρώτη φάση.

Τα δύο στελέχη εξέφρασαν την αισιοδοξια τους γιά τα ποσοστά απορροφητικότητας ανεξαρτήτως του αν άλλοι ικανοποιηθούν και άλλοι όχι, τονίζοντας ότι οι εκάστοτε διαθέσιμοι πόροι θα αξιοποιούνται με προσοχή.

Τα πρώτα έργα αφορούν σε υποδομές των δήμων (ύδρευση, αποχέτευση, αγροτική οδοποιία κα), κοινωνικές δομές και δράσεις (παιδική και βρεφονηπιακοί σταθμοί, βιβλιοθήκες κα), αξιοποίηση φυσικών χώρων με ήπιες παρεμβάσεις, δραστηριότητες προβολής του τόπου και ενίσχυση πολιτιστικών, κοινωνικών και αθλητικών συλλόγων γιά υποδομές και εκδηλώσεις τους.

«Αναμένουμε την εκδήλωση ενδιαφέροντος από όλους αυτούς στο πλαίσιο μίας δομημένης, στενής και όχι αποσπασματικής συνεργασίας», τόνισε ο κ. Κωνσταντινίδης.

Σε ό,τι αφορά στην τουριστική ανάπτυξη, θα δοθεί έμφαση με προεργασία, συνεργασία και προσεκτικές επιλογές.

«Πρώτα αυτό και μετά η όποια έμπρακτη διαδικασία προβολής, με σκοπό αυτή να «πατεί» πάνω σε στερεές βάσεις, εν γνώσει του ότι πρέπει να αγαπάμε τον τόπο μας και να τον προβάλλουμε όπως πρέπει, διότι όνο κακό κάνουμε σ’ αυτόν, όταν τον κακολογούμε γιά ελλείψεις ή κακώς κείμενα, χωρίς να κάνουμε κάτι γιά να αλλάξει αυτή η εικόνα», πρόσθεσε ο κ. Κωνσταντινίδης.

ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ 100%

Σημειώνεται, ότι η χρηματοδότηση από το LEADER/CLLD ανέρχεται στο 100% έναντι του 75% που ίσχυε στα προηγούμενα, υπό την προϋπόθεση, ότι οι φορείς θα τα διαθέτουν τα κονδύλια αποκλειστικώς γιά τον σκοπό, γιά τον οποίο τα λαμβάνουν.

Η όλη δομή του προγράμματος αποσκοπεί στην στήριξη της πρωτοτυπίας και της καινοτομίας με την ΑΝΚΙ να μην περιορίζεται πλέον στον ρόλο του διαχειριστή του, αλλά να προχωρεί σε ενεργό προσέγγιση της κοινωνίας, όπως τονίσθηκε και από τα δύο στελέχη.

Απαντώντας σε ερώτηση του «Μ» ανέφεραν, ότι στο θέμα της προβολής η ΑΝΚΙ προτίθεται να παροτρύνει τους δικαιούχους να χρησιμοποιούν γιά κάθε δραστηριότητα προβολής τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Χαρακτήρισαν δε ως παραδοξότητα του προγράμματος το ότι, ενώ προβλέπει, ως προγραμμα απόλυτης τοπικότητας, ενίσχυση δραστηριοτήτων φορέων του ευρύτερου δημοσίου τομέα σχετικών με προβολή, συγχρόνως δεν επιτρέπει προβολή με σκοπό την προσέλκυση εκτός νομού προερχομένων επισκεπτών.

Σχετικώς με την νέα δομή της ΑΝΚΙ, μετά την κίνηση γιά αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της, ο κ. Βουλγαράκης ανέφερε ότι μέχρι στιγμής συμμετέχουν σ’ αυτήν την περιφέρεια Κ.Μακεδονίας οι δήμοι Κιλκίς και Παιονίας και το εργατοϋπαλληλικό κέντρο Κιλκίς ενώ προς το παρόν δεν εκδηλώθηκε ενδιαφέρον από το ΕΒΕ Κιλκίς, τους αγροτικούς συνεταιρισμούς Κιλκίς και Παιονίας και ωρισμένους ακόμη φορείς, που συμμετείχαν στα προηγούμενα σχήματα.

Ο κ. Βουλγαράκης, με διάθεση αυτοκριτικής στον λόγο του, είπε ότι έως τώρα η ΑΝΚΙ δεν προέβαλε επαρκώς το έργο της, έχοντας υπηρετήσει τον τομέα της επικοιωννίας.

«Όμως, πλέον», τόνισε, «ξεκινά μία νέα εποχή με εντελώς διαφορετική στρατηγική και τακτική, που θα φέρει την ΑΝΚΙ στο πλευρό της κοινωνίας. Άλλωστε με την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου και τις συγκεκριμένες επιλογές ως προς την εφαρμογή των νέων προγραμμάτων διέψευσε τις «Κασσάνδρες», που προς στιγμήν υποστήριξαν ότι η ΑΝΚΙ «δεν έχει μέλλον» ή «θα κλείσει» και άλλα παρόμοια».

Τόσο ο κ. Βουλγαράκης όσο και ο κ. Κωνσταντινίδης έπλεξαν το εγκώμιο του προσφάτως αποσυρθέντος από την γενική διεύθυνση της εταιρίας, λόγω συνταξιοδοτήσεως, δρος Παύλου Πασσαλίδη, πρώτου προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΑΝΚΙ, υπογραμμίζοντας την τεράστια προσφορά του αλλά και την βούληση και αποφασιστικότητά τους να φανούν άξιοι συνεχιστές του έργου του, οδηγώντας την ΑΝΚΙ στην θέση που της αξίζει στην οικονομική και κοινωνική ζωή του τόπου.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα