Πολιτική

«Να καταβληθούν τα οφειλόμενα στους εργαζόμενους στην «Καρίνα»

Την καταβολή των οφειλομένων (δεδουλευμένων) της «Καρίνα» ΑΒΕΕ στους εργαζόμενούς της ζητεί η Κιλκισιώτισσα αντιπρόεδρος της Βουλής Δέσποινα Χαραλαμπίδου, βουλευτής α’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ, με κατάθεση σχετικής ερώτησης στην Βουλή.
Στην ερώτηση, που απευθύνεται προς τον αρμόδιο υπουργό εργασίας, κοινωνικής ασφάλισης και κοινωνικής αλληλεγγύης, αναφέρονται τα εξής:

« Η επιχείρηση «Καρίνα» Α.Β.Ε.Ε. το 2012 με αφορμή την οικονομική κρίση και εκμεταλλευόμενη τους «μνημονιακούς» νόμους έθεσε το εργατοϋπαλληλικό της προσωπικό σε εκ περιτροπής εργασία. Την ίδια χρονιά απαίτησε από τους εργαζόμενους να υπογράψουν ατομικές συμβάσεις εργασίας με μείωση 30% στους μισθούς. Οι εργαζόμενοι-75 άτομα εκείνη την περίοδο-μετά από αλλεπάλληλες διαπραγματεύσεις και με διάθεση να συμβάλουν στην βιωσιμότητα της επιχείρησης, αποδέχθηκαν μειώσεις της τάξης του 27% στους μισθούς και τα ημερομίσθια.

Την επόμενη χρονιά η εταιρία υπέβαλε αίτηση ένταξης στο άρθρο 99, η οποία όμως απορρίφθηκε το 2014. Μετά από έφεση της εταιρίας εκδόθηκε δεύτερη απόφαση η οποία δεχόταν εν μέρει την αίτηση και διέτασσε το άνοιγμα της διαδικασίας εξυγίανσης. Οι εργαζόμενοι, σε όλη την χρονική διάρκεια ανάμεσα στις δύο δικαστικές αποφάσεις, ήταν απλήρωτοι από δύο έως και επτά μήνες. Μετά την δεύτερη απόφαση, η πληρωμή των δεδουλευμένων ήταν από ελάχιστη έως μηδενική, ενώ σταδιακά μειωνόταν η προσφορά αντικειμένου εργασίας στους εργάτες, με αποτέλεσμα τους πρώτους μήνες του 2015 να έχουν εξαντληθεί οι μέρες των αδειών τους, λόγω υποχρεωτικών αδειών.

Λόγω αυτής της κατάστασης οι εργαζόμενοι απευθύνθηκαν στην επιθεώρηση εργασίας για τα ποσά των οφειλόμενων αποδοχών. Ο εργοδότης έχει δηλώσει στην επιθεώρηση εργασίας, αδυναμία καταβολής των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Αξίζει να σημειωθεί ότι, όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, την περίοδο που βρίσκονταν σε υποχρεωτική άδεια, «εξαφανίστηκε» εξοπλισμός της εταιρίας, πολύ μεγάλης αξίας.

Με βάση τα παραπάνω ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Σε τι ενέργειες θα προβεί, έτσι ώστε, να υποχρεώσει την επιχείρηση να καταβάλει τις οφειλές της προς τους εργαζόμενους;».

Περισσότερα

Στην Κύπρο ο Γ.Γεωργαντάς ως εκπρόσωπος της Βουλής στις εκδηλώσεις της μαύρης επετείου εισβολής του Αττίλα

Στην Κύπρο, όπου εκπροσώπησε τη Βουλή ως επικεφαλής της ελληνικής κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας βρέθηκε ο αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής Κιλκίς […]

Δείτε ακόμα

Την ανάκληση της ΚΥΑ που υποχρεώνει τις επιχειρήσεις να επιστρέψουν στους παρόχους ενέργειας τις επιδοτήσεις ζητά το Επιμελητήριο Κιλκίς

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κιλκίς Χρήστος Χατζημλάδης απέστειλε επιστολή διαμαρτυρίας προς τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη, τον […]

ΚΑΒΑΛΑ 1934 – ΝΕΕΣ ΚΑΒΑΛΕΣ 2024… 90 ΧΡΟΝΙΑ

Συμπληρώνονται φέτος ενενήντα (90) χρόνια, από τη γεωργική αποκατάσταση διακοσίων οικογενειών ανέργων καπνεργατών Καβαλιωτών στο δήμο Παιονίας στη περιοχή Πολυκάστρου (Νέες Καβάλες), […]