Γενικά

Μνήμη Γενοκτονίας Ποντίων σε πνεύμα ενότητας με εκδηλώσεις σε Ν.Σάντα και Κιλκίς

Η μνήμη της γενοκτονίας εις βάρος του Ελληνισμού του Πόντου τιμάται με εκδηλώσεις, που θα πραγματοποιηθούν σήμερα και αύριο στην Νέα Σάντα και αύριο στο Κιλκίς.
Στην Νέα Σάντα τις εκδηλώσεις διοργανώνει ο τοπικός σύλλογος Ποντίων, συνεπικουρούμενος από τον τοπικό σύλλογο γυναικών, υπό την αιγίδα τόσο της περιφερειακής ενότητας όσο και του δήμου Κιλκίς.
Στο Κιλκίς θα πραγματοποιηθούν οι επίσημες εκδηλώσεις, που θέσπισε η Πολιτεία εις ανάμνησιν της Γενοκτονίας και εις μνήμην των θυμάτων της.
Βάσει της σχετικής διατάξεως οι εκδηλώσεις αυτές τελούνται κάθε χρόνο την πρώτη Κυριακή μετά την 19η Μαϊου, η οποία καθιερώθηκε ως επίσημη ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας.
Εκτάκτως φέτος αποφασίσθηκε η διοργάνωσή τους γιά αυτήν την Κυριακή 11.5.14, λόγω της διενέργειας των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών της Κυριακής 18.5.14 και των επαναληπτικών δημοτικών και περιφερειακών εκλογών καθώς και των ευρωεκλογών της Κυριακής 25.5.14.
Η προς τα πίσω μετάθεση της ημερομηνίας των εκδηλώσεων ίσως και να απέβη καταλυτική σε σχέση με μία κρίσιμη παράμετρο της απόδοσης τιμής στα θύματα της γενοκτονίας.
Και τούτο, διότι ύστερα από αρκετά χρόνια υφίσταται σύμπλευση ποντιακών συλλογικών φορέων και Πολιτείας ως προς την διοργάνωση και το περιεχόμενο των εκδηλώσεων, ενώ είναι διάχυτο το πνεύμα ενότητας και περισυλλογής, έτσι που να μην παρατηρούνται λυπηρά φαινόμενα του παρελθόντος, όταν η επέτειος της Γενοκτονίας έφτανε ακόμη και σε σημείο να αποτελεί αντικείμενο έριδων και αντιπαραθέσεων!ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΠΟΝΤΙΩΝ
Τόσο οι διοργανωτές των εκδηλώσεων στην Νέα Σάντα όσο και οι υπεύθυνοι γιά τις αντίστοιχες της επίσημης Πολιτείας εξέφρασαν την ικανοποίησή τους γιά το ότι φέτος επικρατεί αυτό το πνεύμα και κλίμα, το οποίο όπως τόνισαν ασφαλώς και συμβάλλει στην ενίσχυση των προσπαθειών γιά την περαιτέρω ανάδειξη της υπόθεσης της Γενοκτονίας σε πανελλήνιο και διεθνές επίπεδο.

Στην Νέα Σάντα

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων στην Νέα Σάντα έχει ως εξής:
Σάββατο 10 Μαϊου 2014
-20.00: Στολισμός των κολλύβων (κανόνας)
-20.30: Λαμπαδηφορία: Αφετηρία από τα γραφεία του συλλόγου Ποντίων Νέας Σάντας με συνοδεία ποντιακών λυρών και νταουλιών. Ενδιάμεσοι σταθμοί πλατεία καπετάν Ευκλείδη και το κοιμητήριο. Τερματισμός μπροστά στα γραφεία του συλλόγου.
Κυριακή 11 Μαϊου 2014
-07.30: Ορθρος και θεία λειτουργία στον ιερό ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Νέας Σάντας. Κατόπιν:
-Τέλεση μνημοσύνου
-Πομπή από τον ιερό ναο Μεταμορφώσεως του Σωτήρος προς την πλατεία καπετάν Ευκλείδη με την φιλαρμονική της Νέας Σάντας και συνοδεία αγήματος της 71ης Α/Μ ταξιαρχίας «Πόντος»
-Τρισάγιο για τις 353.000 θυμάτων γενοκτονίας εις βάρος των Ελλήνων του Πόντου
-Προσφώνηση του προέδρου του συλλόγου Ποντίων Νέας Σάντας Κώστα Κουρτίδη
-Χαιρετισμοί επισήμων
-Ομιλία από τον στρατηγό εα Νικόλαο Ταμουρίδη
-Κατάθεση στεφάνων
-Σιγή ενός λεπτού
-Εθνικός ύμνος
-Πέρας της τελετής
Ακολουθεί δεξίωση στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του συλλόγου γυναικών Νέας Σάντας με παραδοσιακά ποντιακά εδέσματα.
Την διοργανωτική μέριμνα των εκδηλώσεων έχει ο σύλλογος Ποντίων Νέας Σάντας.

Στο Κιλκίς
Εξ άλλου, στο Κιλκίς θα πραγματοποιηθούν αύριο οι εξής εκδηλώσεις:
-10.00: Μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των Ελλήνων του Πόντου, θυμάτων της γενοκτονίας, στον ιερό ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Νέας Σάντας.
-19.00: Λαμπαδηφορία με σημείο εκκίνησης την οδό Ελευθερίου Βενιζέλου στο ύψος της ιεράς μητροπόλεως, και σημείο κατάληξης την πλατεία Ειρήνης του Κιλκίς.
-19.00: Τελετή στην πλατεία Ειρήνης μπροστά από το μνημείο του ποντιακού Ελληνισμού με κατάθεση στεφάνων, εκφώνηση του χρονικού της ημέρας από τον πρώην βουλευτή Θεόδωρο Πασσαλίδη, προβολή βίντεο και μουσικών δρώμενων αφιερωμένων στην γενοκτονία του ποντιακού Ελληνισμού, τήρηση σιγής ενός λεπτού και ανάκρουση του εθνικού ύμνου.

Το μύνημα του προέδρου του ποντιακού συλλόγου Ν.Σάντας για τον εορτασμό της ημέρας μνήμης της γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού:
Αγαπητοί φίλοι,
Ως Σανταίοι στην καταγωγή, είμαστε υπερήφανοι για την ιστορία της πατρίδας μας και για τους Εθνικούς αγώνες και τους ηρωισμούς των προγόνων μας, με αποκορύφωμα το μοναδικό στον Ανατολικό Πόντο Αντάρτικο της Σάντας με τον καπετάν Ευκλείδη Κουρτίδη και τα παλληκάρια του.
Είμαστε περήφανοι επίσης και για την πρωτοπορία μας σε εκδηλώσεις τιμής και μνήμης προς όλους εκείνους που μείνανε πίσω, αφήνοντας τις ψυχές τους να αιωρούνται πάνω από τα ερείπια της Τούρκικης θηριωδίας, παραμένοντας αιώνιοι φύλακες των Αγίων για εμάς Τόπων και περιμένοντας σχεδόν έναν αιώνα τώρα την δικαίωσή τους, μέσα από την διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας που υπέστησαν. Και κυρίως, περιμένοντας την ειλικρινή συγγνώμη από τους θύτες τους, το Τουρκικό κράτος.
Πολύ πριν την καθιέρωση της 19ης Μαΐου σαν ημέρας μνήμης για την Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού, οι Σανταίοι έφτιαξαν το πρώτο προσφυγικό μνημείο στην Ελλάδα για του νεκρούς τους, στον προαύλιο χώρο του ξενώνα τους στην Παναγία Σουμελά στο Βέρμιο. Και από τότε, εδώ και πάνω από σαράντα χρόνια, τελούν ετήσιο μνημόσυνο μπροστά στο μνημείο αυτό, για τα θύματά τους που ανέρχονται στα 3/5 του πληθυσμού της ηρωικής Σάντας, που κατά τον ξεριζωμό αριθμούσε περίπου 6.000 κατοίκους στα επτά χωριά (ενορίες) της.
Το μνημόσυνο αυτό γίνεται πάντα την πρώτη Κυριακή του Σεπτεμβρίου (επειδή η Σάντα έπαψε να υπάρχει την αποφράδα ημέρα της 11 Σεπτεμβρίου 1921), οργανώνεται από όλους τους Συλλόγους των Σανταίων από τα διάφορα σημεία που εγκαταστάθηκαν και συγκεντρώνει πάρα πολύ μεγάλο αριθμό Σανταίων και φίλων, από όλη την Ελλάδα αλλά και από διάφορα μέρη του κόσμου!
Εδώ και είκοσι χρόνια, από τότε δηλαδή που η Ελληνική Βουλή ψήφισε και καθιέρωσε την 19η Μαΐου σαν ημέρα μνήμης για την Γενοκτονία των Ποντίων, ο Σύλλογος Ποντίων Νέας Σάντας οργανώνει ανελλιπώς τις δικές του εκδηλώσεις, οι οποίες τα τελευταία χρόνια είναι διήμερες και περιλαμβάνουν λαμπαδηδρομία, στόλισμα κολλύβων, τέλεση μνημόσυνου, ομιλίες, καταθέσεις στεφάνων κλπ.
Ειδικά φέτος, είμαστε περήφανοι για έναν ακόμα λόγο. Η Νέα Σάντα, από τον Σεπτέμβριο του 2012 είναι Ιστορική Έδρα του Δήμου Κιλκίς με αναφορά τον Χριστιανικό Ελληνισμό του Πόντου, ύστερα από ομόφωνες προτάσεις και αποφάσεις όλων των σχετικών οργάνων (Τοπικού Συμβουλίου, και των δύο Δευτεροβάθμιων Ποντιακών οργανώσεων, Δημοτικού Συμβουλίου Κιλκίς, Επιτροπής Τοπωνυμιών). Και είναι η πρώτη φορά που, με βάση αυτή την απόφαση και ύστερα από πρόταση του συνόλου των Ποντιακών Σωματείων του νομού Κιλκίς, η Περιφερειακή Ενότητα Κιλκίς έχει εντάξει μέρος των εκδηλώσεών μας στο επίσημο πρόγραμμά της.
Εμείς θεωρούμε ότι η τιμή που μας έχει γίνει είναι πολύ μεγάλη και απευθύνεται και στον Δήμο Κιλκίς, στον Νομό Κιλκίς αλλά και γενικότερα σε όλα τα Ποντιακά Σωματεία του νομού. Μπορούμε ΟΛΟΙ μαζί να εκμεταλλευτούμε αυτό το γεγονός και με κοινές δράσεις και εκδηλώσεις, να καταστούμε εστία αναφοράς για τον Ποντιακό Προσφυγικό Ελληνισμό, δείχνοντας το σωστό δρόμο της ενότητας για την επίτευξη μεγάλων στόχων όπως αυτός της διεθνούς αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Ποντίων ή της διδασκαλίας της Ιστορίας μας, της γλώσσας και του Πολιτισμού μας στα σχολεία μας.
Κώστας Κουρτίδης
Πρόεδρος Συλλόγου Ποντίων Νέας Σάντας

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

Δεν ξεχνώ τα Τέμπη «Ποτέ Ξανά»

Το βράδυ της 28ης Φεβρουαρίου, μέσα σε λίγα μόλις δευτερόλεπτα, κόπηκε το νήμα της ζωής για τουλάχιστον 57 ανθρώπους στη φονική σύγκρουση των δύο τρένων στα […]

Έγκριση χωρίς… αποσπάσεις

Να ενταχθεί το τμήμα ελέγχου διαβατηρίων (ΤΕΔ) του μεθοριακού σταθμού Ευζώνων στις υπηρεσίες τουριστικού ενδιαφέροντος της Ελληνικής Αστυνομίας. Βάσιμο και […]