Πολιτισμός

Λαμπρές οι πολιτιστικές εκδηλώσεις του “Μιστί” στο Νέο Αγιονέρι

ΑΓ.ΒΛΑΣΙΟΣ
Ιδιαίτερη επιτυχία σημείωσαν οι θεσμικές πολιτιστικές εκδηλώσεις μνήμης Αγίου Βλασίου στο Νέο Αγιονέρι που διοργανώθηκαν στις 10 και 11 Φεβρουαρίου από τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του πολιτιστικού συλλόγου «Μιστί», την διοργανωτική επιτροπή και την συμμετοχή εθελοντών αποσπώντας τα ευμενέστερα σχόλια.
Τις εκδηλώσεις συντόνισε και όπου χρειαζόταν παρουσίασε ο πρόεδρος του συλλόγου Βλάσιος Κουρτίδης.
Το απόγευμα της Δευτέρας 10.2.14 παρουσία πλήθους ευσεβών πιστών που κατέκλυσαν τον ιερό ναό του Αγίου Βλασίου και Αγίου Παντελεήμονος Νέου Αγιονερίου αλλά και τον αυλόγυρο υποδέχθηκαν με ιδιαίτερη ζέση και αγάπη τον σεβασμιώτατο μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως κκ Ανθιμο και ακολούθως τελέσθηκε μέγας πανηγυρικός αρχιερατικός εσπερινός.
Κατόπιν πραγματοποιήθηκε η ιερά λιτανεία της εικόνος του Αγίου Βλασίου και του τεμαχίου του ιερού λειψάνου του Οσίου Δημητρίου εκ Μιστίου, συνοδεία της φιλαρμονικής της αστυνομίας Θεσσαλονίκης και των μελών του πολιτιστικού συλλόγου «Μιστί» ντυμένων με παραδοσιακές φορεσιές.
ΑΓ.ΒΛΑΣΙΟΣ 2
Ακολούθησαν πανηγυρικές εκδηλώσεις με την συμμετοχή αρκετών συλλόγων και χορωδιών καθώς και χορευτικού συγκροτήματος του Νέου Αγιονερίου τις οποίες χαιρέτισε ο μητροπολίτης, παρακολουθώντας τα δρώμενα με αναφορά στην Καππαδοκία.
Εντός του πολιτιστικού αθλητικού κέντρου «στήθηκε» ένα μικρό δείγμα του λαογραφικού μουσείου Ν. Αγιονερίου που βρίσκεται στην τοποθεσία Πεντόρεμα. Ιδιαίτερη συγκίνηση προκάλεσαν τα λόγια του σεβασμιωτάτου κκ Ανθίμου στο μεστό κήρυγμά του, όπου δήλωσε εντυπωσιασμένος από την φιλοξενία και αναφέρθηκε στην σπουδαιότητα της παραδόσεως και των εθίμων, που μαζί με την πίστη κρατούν τον λαό μας ενωμένο και δυνατό να συνεχίζει να πορεύεται με ελπίδα στο μέλλον. «Ο λαός μας δεν είναι συνηθισμένος στα πολλά, στα εύκολα και στα μεγάλα. Είναι μαθημένος στα λίγα, στα δύσκολα και στα μικρά από τα οποία μεγαλουργεί. Οσο και αν κλονίζεται δεν κατεδαφίζεται». Αυτά τόνισε, μεταξύ άλλων, απευθυνόμενος στο εκκλησίασμα. Αναφέρθηκε στον δραστήριο σύλλογο Ν. Αγιονερίου «Μιστί» γιά την άψογη διοργάνωση της γιορτής: «Οι πολιτιστικοί σύλλογοι προσφέρουν τις γνώσεις και τις πληροφορίες που αλιεύσαμε στο διάβα του χρόνου και με κατάθεση ψυχής διαβιβάζουν την Ιστορία στα παιδιά μας, βάζοντας έτσι το δικό τους λιθαράκι γιά να παραμείνει άσβεστη η φλόγα ώστε να διατηρηθούν εις το διηνεκές τα ιερά και όσια οι μνήμες και οι παραδόσεις των προγόνων μας».
Το πρωί της Τρίτης τελέσθηκε στον ιερό ναό Αγίου Βλασίου και Αγίου Παντελεήμονος Ν. Αγιονερίου πανηγυρικός όρθρος χοροστατούντος του μητροπολίτη και πανηγυρική αρχιερατική θεία λειτουργία παρουσία πλήθους ευσεβών πολιτών με την συμμετοχή ιερέων της μητροπολιτικής περιφέρειας Κιλκίς.
Στο τέλος της θείας λειτουργίας ευλόγησε τα καρπούζια όπως συνηθίζουν στο Νέο Αγιονέρι τιμώντας τον Αγιο Βλάσιο προστάτη της τοπικής τους παραγωγής. Ακολούθησε γεύμα μετά του σεβασμιωτάτου μητροπολίτου Αλεξανδρουπόλεως κκ Ανθίμου, όπου ο πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου «Μιστί» Βλάσιος Κουρτίδης προσέφερε ένα άγαλμα της οικογένειας των Καππαδοκών και ένα καβαλέτο με απεικόνιση την αφίσα της 4ης πολιτιστικής εκδήλωσης Αγίου Βλασίου σε ένδειξη ευχαριστίας στο πρόσωπο του μητροπολίτη που παραχώρησε ευγενώς τεμάχιο του ιερού λειψάνου του Οσίου Δημητρίου εκ Μιστίου και της τιμής να συνεορτάσει με τους Καππαδόκες τον Αγιο Βλάσιο στο Ν.Αγιονέρι.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

Δεν ξεχνώ τα Τέμπη «Ποτέ Ξανά»

Το βράδυ της 28ης Φεβρουαρίου, μέσα σε λίγα μόλις δευτερόλεπτα, κόπηκε το νήμα της ζωής για τουλάχιστον 57 ανθρώπους στη φονική σύγκρουση των δύο τρένων στα […]