Αγροτικά

Μήνυμα γιά μία κερδοφόρα κτηνοτροφία από την μονάδα αιγοπροβάτων της οικογένειας Κυριακίδη στην Κρηστώνη

Το σωστό μονοπάτι γιά την βιωσιμότητα και την ανάπτυξη στον κόσμο της κτηνοτροφίας δείχνει η κτηνοτροφική μονάδα της οικογένειας της Μαριάννας Κυριακίδη.

Μία μονάδα της πρωτογενούς παραγωγής εγκατεστημένη στην περιοχή της Κρηστώνης, η οποία ξεκίνησε την πορεία της το 2014 με ογδόντα αρνιά και έφτασε να αριθμεί στις ημέρες μας πάνω από 1500 ζωντανά, με προσθήκη εξακοσίων νέων το τελευταίο διάστημα, και η οποία κατά βάσιν διαθέτει οικογενειακά χαρακτηριστικά σε ό, τι αφορά στην λειτουργία της.

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο το γεγονός, ότι την εν λόγω μονάδα επισκέφθηκε εσχάτως κατά την περιοδεία του στον νομό το κυβερνητικό κλιμάκιο με επικεφαλής τον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη, συνοδευόμενο από τον Κιλκισιώτη υπουργό αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων Γιώργο Γεωργαντά.

Μία επίσκεψη, η οποία τους έδωσε την δυνατότητα να ξεναγηθούν στην μονάδα και να διαπιστώσουν εκ του σύνεγγυς την πρόοδό της σε όλα τα επίπεδα, καθώς η σημαντική αύξηση του ζωικού κεφαλαίου οδήγησε σε ανάλογη αναβάθμιση των υποδομών της μονάδας, αλλά και των λοιπών διαδικασιών γιά την εξυπηρέτηση της παραγωγής γάλακτος.

Γεγονός που κατέστη δυνατόν χάρη στην σκληρή δουλειά από μέρους όλης της οικογένειας, με μπροστάρη τον γιό της Χριστόφορο Κυριακίδη αλλά και την δυνατότητα, που προσέφερε η σημαντική την τελευταία τριετία αύξηση της τιμής του πρόβειου γάλακτος, το οποίο από τα 0,65 ευρώ το κιλό ανήλθε στα 1,35 το κιλό εφέτος.

Μία «γενναία» αύξηση, η οποία κάλυψε το αυξημένο κόστος παραγωγής και “η οποία, σε συνδυασμό με την ορθολογική διαχείριση στο ζήτημα εξασφάλισης ζωοτροφής με ιδιοπαραγωγή σε 40% των αναγκών της μονάδας, ουσιαστικώς προσέφερε, μαζί και με τις κρατικές ενισχύσεις, το έδαφος γιά την ανάπτυξη της μονάδας σε όλα τα επίπεδα”, όπως χαρακτηριστικώς ανέφεραν οι παραγωγοί στα μέλη του κυβερνητικού κλιμακίου, στηλιτεύοντας παράλληλα την στάση όσων επιμένουν να λειτουργούν έχοντας ιεραρχήσει διαφορετικά τις κρατικές παρεμβάσεις και ενισχύσεις.

Η προσπάθεια αυτή, όπως δήλωσαν και στον «Μαχητή», θα συνεχισθεί και στο μέλλον, καθώς το πρόβειο γάλα αποτελεί την σημαντικότερη πρώτη ύλη γιά την παραγωγή της ελληνικής φέτας, ένα προϊόν ονομασίας προέλευσης γιά την χώρα μας με μεγάλη εγχώρια και εκτός συνόρων ζήτηση, η παραγωγή της οποίας μπορεί “να στηρίξει τον σχετικό κτηνοτροφικό κλάδο αλλά και τις βιομηχανίες, που ασχολούνται με την μεταποίηση του , όπως καταδεικνύουν όλα τα σχετικά στοιχεία”.

Περισσότερα

Γ. Γεωργαντάς στη Food Expo: Ενισχύουμε τα Προϊόντα Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) και τα Προϊόντα Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ)

Στα εγκαίνια της Food Expo παραβρέθηκε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Γεωργαντάς. Ο υπουργός, συνεχάρη τους διοργανωτές καθώς […]

Δείτε ακόμα