Μίκης Θεοδωράκης για πάντα

Η Ελλάδα και ο απανταχού Ελληνισμός απευθύνουν το ύστατο χαίρε στον μεγάλο Έλληνα Μίκη Θεοδωράκη, που «αναχώρησε» για το «δίχως γυρισμό ταξίδι» την Πέμπτη 2.9.21.
Ως ελάχιστο φόρος τιμής στην μνήμη του, ο «Μαχητής» αναδημοσιεύει σήμερα αποκλειστική συνέντευξη του κορυφαίου μουσικοσυνθέτη και εξέχοντος πολιτικού σ΄αυτόν πριν ακριβώς τριάντα χρόνια, που δημοσιεύθηκε στο φύλλο της Παρασκευής 21η Ιουνίου 1991 με την ευκαιρία της εορτής της τότε 78ης επετείου της επικής Μάχης του Κιλκίς.
Μιάς Μάχης, την οποία ο Μίκης είχε χαρακτηρίσει ως «επίκαιρο δίδαγμα εθνικής ενότητας», ενώ διαπιστώνεται, ότι και άλλες αναφορές του σε πολιτικά, κοινωνικά και πολιτιστικά θέματα, ανεξαρτήτως του αν συμφωνεί ή διαφωνεί μαζί τους, παραμένουν και σήμερα επίκαιρες, προσφέροντας «πεδίο» διαλόγου.
Η αναδημοσίευση γίνεται χωρίς καμμία παρέμβαση στην τότε δομή της συνέντευξη.
ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Η μάχη του Κιλκίς δίδαγμα ενότητας
Με αφορμή τον ερχομό του υπουργού επικρατείας και διάσημου μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη στην πόλη μας, η εφημερίδα μας πήρε απ΄αυτόν μιαν αποκλειστική συνέντευξη, εφ΄όλης της ύλης.
Μια τέτοια συνέντευξη, εκτός από τα πολιτιστικά, δεν μπορούσε παρά να επεκταθεί και σε άλλα επίκαιρα και καυτά θέματα, όπως οι δηλώσεις του κ.Θεοδωράκη για τα ελληνοτουρκικά αλλά και οι απόψεις του για τους Ποντίους της Σοβιετικής Ένωσης.
Αρχίσαμε λοιπόν την συζήτηση με την ερώτηση αν υπάρχουν ιδιαίτεροι δεσμοί με το Κιλκίς, και ποιοί είναι.
Μ.Θ.: Ο χώρος της Μακεδονίας και ιδιαίτερα η περιοχή σας, είναι στενά συνδεδεμένη με τα δύσκολα χρόνια της δεκαετίας του 60΄. Ήταν τότε που ξεκινήσαμε την μεγάλη πολιτιστική επανάσταση στην χώρα μας με επικεφαλής το Κίνημα των Λαμπράκηδων.
Ήταν τότε που η μουσική μου ήταν απαγορευμένη από τα κρατικά μέσα, και οι συναυλίες μας δίνονταν κάτω από καθεστώς τρομοκρατίας. Μέχρι που μας λιθοβόλησαν οι άνθρωποι του παρακράτους, ενώ αντίθετα ο λαός παντού μας αποδεχόταν με μεγάλο ενθουσιασμό και αγάπη, παρά τον μεγάλο κίνδυνο των αντίποινων από την πλευρά των κρατούντων τη εξουσία.
Ξεκινήσαμε, λοιπόν, τον μεγάλο μας αγώνα από την Μακεδονία, και μάλιστα την πρώτη μας συνάντηση είχαμε στο χωριό του σημερινού Προέδρου της Δημοκρατίας, του κ.Καραμανλή, στην Πρώτη Σερρών. Το κάναμε συμβολικά, για να τονίσουμε την αντίθεσή μας ενάντια στο καθεστώς, που βέβαια εκπροσωπούνταν από τον τότε πρωθυπουργό.
Έτσι λοιπόν αισθάνομαι μεγάλη συγκίνηση κάθε φορά που επισκέπτομαι αυτούς τους χώρους, τα χωριά και τις πόλεις της Μακεδονίας, όπου δώσαμε τους δύσκολους αλλά ωραίους αγώνες, ενάντια στην βία και τον σκοταδισμό της εποχής εκείνης.
Ερώτηση: Από τότε όμως κ.Θεοδωράκη έχουν αλλάξει πολλά πράγματα. Εσείς ο ίδιος έχετε αλλάξει στρατόπεδο, πράγμα που φαντάζομαι στεναχωρεί τους πρώην συντρόφους σας.
Μ.ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Να σας πω. Ποτέ στη ζωή μου δεν άλλαξα στρατόπεδο, με την έννοια ότι ποτέ δεν πρόδωσα ούτε ποτέ θα προδώσω τις ιδέες μου. Και αυτές οι ιδέες είναι με δύο λόγια η πίστη μου για την Ελευθερία, την Δημοκρατία και η ριζική αντίθεσή μου σε κάθε είδους βία.
Όσο για την σημερινή μου τοποθέτηση, έχω πει πολλές φορές, ότι εγώ παραμένω πιστός στα ιδανικά της γενιάς μου, και με την Νέα Δημοκρατία συνεργάζομαι για ειδικούς λόγους, σαν ανεξάρτητος.
Μερικοί από τους λόγους αυτούς, που με οδήγησαν στην συνεργασία με το κόμμα αυτό είναι π.χ. η τρομοκρατία, που στην χώρα μας έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις, η ανάγκη δημιουργίας δημοκρατικών θεσμών, η απουσία των οποίων έχει φέρει τόσα δεινά στον τόπο μας και η κάθαρση της πολιτικής μας ζωής.
Όταν λοιπόν οι λόγοι αυτοί πάψουν να υπάρχουν, τότε και εγώ θα έχει κάθε λόγο να εξετάσω την στάση μου κάτω από τις νέες πολιτικές προϋποθέσεις.
Εκείνο που θέλω να τονίσω είναι ότι πάντα θα λειτουργώ με γνώμονα το γενικότερο καλό της πατρίδας μου, ανεξάρτητα και πάνω τις μικροπολιτικές σκοπιμότητες.
Τα ελληνοτουρκικά και…. οι άκαπνοι
Ερώτηση: Τελευταία προκλήθηκε μεγάλος θόρυβος με αφορμή δηλώσεις σας για τα ελληνοτουρκικά. Ποιά είναι η δική σας άποψη;
Μ.ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Θεωρώ αστείο να αναγκάζεται ο Μίκης Θεοδωράκης να απολογηθεί για κατηγορίες τύπου «παραχώρηση εθνικών δικαιωμάτων» στην Τουρκία κλπ.
Όπως είναι αστείο οι σημερινοί άκαπνοι να μιλάνε για τα εθνικά μας συμφέροντα, όταν εμείς 50 χρόνια τώρα βρισκόμαστε στην πρώτη γραμμή.
Ερώτηση: Μπορείτε να κατανοήσετε, έστω και μερικώς, τις αντιδράσεις για τις δηλώσεις που έχετε κάνει κατά καιρούς για τα ελληνοτουρκικά;
Με ρωτάτε αν μπορώ να κατανοήσω μιαν αντίδραση που στηρίζεται σε άγνοια των γεγονότων.
Γιατί, όσοι έζησαν από κοντά αυτά που έγιναν στην Τουρκία, όχι μόνο δεν μπορούν να συμμεριστούν την αντίδραση στην Ελλάδα, αλλά αντίθετα μόνο πίκρα και απογοήτευση μπορούν να νοιώσουν.
Ερώτηση: Τι ακριβώς συνέβη στην Τουρκία κ.Θεοδωράκη;
Μ.ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: θα μπορούσα όμως να αναφερθώ στα δημοσιεύματα του τουρκικού τύπου, και στις δηλώσεις του δημάρχου της Άγκυρας για τις συνεντεύξεις που έδωσα εκεί, και από τις οποίες βγαίνει και η αληθινή διάσταση των πραγμάτων.
Μίλησα, λοιπόν, στην Τουρκία πολλές φορές, και δημοσιεύτηκε επίσης πολλές φορές, για το Κυπριακό, και την προϋπόθεση να φύγουν τα τουρκικά στρατεύματα για να βρεθεί μια δίκαιη λύση στο ζήτημα προωθώντας έτσι τις ελληνικές και κυπριακές θέσεις.
Μίλησα με καυστικά λόγια για το γεγονός της εξαφάνισης του Ελληνισμού στην Κωνσταντινούπολη, σε αντίθεση με την άνθιση της μουσουλμανικής μειονότητας στην Θράκη.
Μίλησα για το Κουρδικό όπως και για την ανάγκη συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, ΑΦΟΥ ΛΥΘΟΥΝ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΦΟΡΟΥΝ.
Ερώτηση: Μιλήσατε όμως και για συνομοσπονδία και κοινή συνεργασία για την εκμετάλλευση των πετρελαίων του Αιγαίου.
Μ.ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Στην Ελλάδα ξεχνάμε εύκολα. Θα σας θυμίσω πως το 1930, οκτώ μόλις χρόνια μετά την Μικρασιατική καταστροφή, ο Κεμάλ Ατατούρκ και ο Ελευθέριος Βενιζέλος συζητούν την ίδρυση «Δυϊκής Δημοκρατίας» μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Ποιός όμως μιλάει σήμερα γι΄αυτό;
Να σας θυμίσω επίσης πως με τους μεγάλους μας εχθρούς τους Γερμανούς με τους οποίους μας χωρίζουν ποτάμια αίματος ανήκουμε στην ίδια κοινότητα, και χιλιάδες Έλληνες εργάζονται στην Γερμανία.
Με την Τουρκία έχουμε προβλήματα.
Όταν όμως λύσουμε αυτά τα προβλήματα γιατί να μην συνεργαστούμε στενά σε όλους τους τομείς που έχουμε κοινά συμφέροντα;
Γιατί να μην έχουμε οι δύο λαοί ένα κοινό όραμα, ενάντια στα μεγάλα συμφέροντα των στρατοκρατών και των εμπόρων του πολέμου. Σκεφτήκαμε ποτέ τι έχουμε να κερδίσουμε αν κάποτε ανοίξουνε τα σύνορα μεταξύ των χωρών μας, και μπορούμε εμείς οι ίδιοι να επενδύσουμε στην χώρα των προγόνων μας; Ξέρετε ότι οι σκανδιναβικές χώρες έχουν ΚΑΤΑΡΓΗΣΕΙ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΣ; ΟΤΙ ΕΧΟΥΝ ΣΤΕΝΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΤΟΜΕΙΣ;

Σουηδία 1975
Συνάντηση Μίκη Θεοδωράκη με Κιλκισιώτες μετανάστες
Ερώτηση: Μπορούμε όμως κ.Θεοδωράκη να γίνουμε Σκανδιναβία από την μια μέρα στην άλλη;
Μ.ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Και βέβαια όχι. Μπορούμε όμως να αρχίσουμε να χτίζουμε πετραδάκι-πετραδάκι τις προϋποθέσεις για μια τέτοια μελλοντική συνεργασία.
Εγώ το ονομάζω ΟΡΑΜΑ
Γι΄αυτό που εγώ ονομάζω ΟΡΑΜΑ, τουλάχιστον για τα παιδιά μας και τις ερχόμενες γενιές εδώ στην Τουρκία.
Οι λαοί είναι πάντα οι ίδιοι. Οι λαοί ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ πόλεμο. Διψάνε για ΕΙΡΗΝΗ και συνεργασία. Ξέρετε ότι στο μεγαλύτερο ελληνικό θέατρο της αρχαιότητας στην Έφεσο πάνω από 30.000 Τούρκοι τραγουδούσαν ελληνικά τραγούδια στα τουρκικά, και ανέμιζαν ελληνοτουρκικές σημαίες; Σε ένα θέατρο που και για πρώτη φορά γέμισε ασφυχτικά με χιλιάδες κόσμο στις πλαγιές των λόφων, γεμάτους από ελληνικά μάρμαρα;
Όλος αυτός ο κόσμος από όλα τα μέρη της Τουρκίας, γιατί ήρθε να μας ακούσει με μοναδική ευλάβεια και σεβασμός στο έργο μας;
Γιατί ξεσπούσε σε ουρανομήκεις ζητωκραυγές όταν από το μικρόφωνο τους μιλούσα για την ανάγκη συνεργασίας με βάση την ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΣΕΒΑΣΜΟ ΣΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ;
Και από όλα αυτά τι μάθατε στην Ελλάδα;
Τι μετέφερε ο ελληνικός τύπος, που δεν έστειλε ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ, να καταγράψει τα φοβερά αυτά ντοκουμέντα;
Μετέφερε ότι ο Μ.Θ. ούτε λίγο ούτε πολύ… ξεπουλάει τα εθνικά μας συμφέροντα!
ΠΟΙΟΣ: Ο Μίκης Θεοδωράκης, που όλη τη ζωή δίνει την μάχη με τον θάνατο, παλεύοντας για Λευτεριά της Πατρίδας, την Δημοκρατία και την Εθνική Ανεξαρτησία, σε ώρες σκληρής δοκιμασίας για το Έθνος.
Ερώτηση: Εκφράζετε μια πικρία και απογοήτευση. Δεν περιμένατε τέτοιου είδους αντιδράσεις αφού ξέρετε το πολιτικό κλίμα στην σημερινή Ελλάδα;
Το μεγαλύτερο όπλο η μουσική μου
Μ.ΘΕΟΩΡΑΚΗΣ: Όλα αυτά τα χρόνια είμαι συνηθισμένος να δέχομαι επιθέσεις για θέσεις και οράματα, που αργά ή γρήγορα έγιναν πραματικότητα.
Να σας θυμίσω μερικά όπως το ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ή ΤΑΝΚΣ, την κατάσταση στις ανατολικές χώρες όταν δέκα χρόνια πριν προέβλεψα ότι τα καθεστώτα εκεί θα πέσουν σαν χάρτινοι πύργοι. Να σας θυμίσω ότι δύο χρόνια πριν ξεσπάσει το σκάνδαλο Κοσκωτά πρόβλεψα τις εξελίξεις δηλώνοντας μάλιστα ότι «ΠΩΛΟΥΜΑΙ».
Οι επιθέσεις λοιπόν ήταν πάντα στο πρόγραμμα και πολλές φορές αναμενόμενες , ιδιαίτερα από τους πολιτικούς μου αντιπάλους. Όπως την εποχή που η τότε αντιδραστική δεξιά δεν μας άφηνε να κάνουμε συναυλίες στην επαρχία μέχρι και λιθοβολισμούς είχαμε και δεν άφηναν να παίζεται η μουσική μου στο ραδιόφωνο.
Η μουσική μου όμως επέζησε και αποτελεί το μεγαλύτερό μου όπλο. Γιατί η μουσική μου είτε παίζεται στην Ελλάδα, είτε στην Χιλή είτε στο Ιπποδρόμιο της Άγκυρας, είναι η έκφραση για τα μεγάλα ανθρώπινα ιδανικά. Τα ιδανικά για την ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, ΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ.
Γι΄αυτό και οι Παλαιστίνιοι την έκαναν εθνικό τους ύμνο, όταν συγχρόνως αποθεώνεται στο Ισραήλ.
Και είναι αυτή η μουσική μου δημιουργία που μου δίνει το κουράγιο να συνεχίσω σ΄αυτή την προσπάθεια που έχει τάξει την ζωή μου.
Θα ήθελα όμως αυτός ο πόλεμος να γίνεται πρόσωπο με πρόσωπο, να γίνεται με βάση τα πραγματικά γεγονότα, με βάση αρχές κοινά αποδεκτές, και όχι με πισώπλατες μαχαιριές. Να παλέψουμε στο επίπεδο των ιδεών, να κάνουμε δημόσιες αντιπαραθέσεις ώστε να λάμψει η αλήθεια, και στο κάτω-κάτω να παραδεχτώ και εγώ πιθανά λάθη μου, και όχι να με κατηγορούν με ψέμματα και να μου φορτώνουν χαρακτηρισμούς που ντρέπομαι να σχολιάσω.
Ερώτηση: Για να κλείσουμε το θέμα της Τουρκίας. Τι λέτε για τις μετέπειτα δηλώσεις του Οζάλ;
Μ.ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Στην συναυλία της Άγκυρας μπροστά σε 40.000 κοινό, όταν ο δήμαρχος της Άγκυρας που μας προσκάλεσε και ανήκει στο σοσιαλοδημοκρατικό κόμμα του Ινονού, μιλούσε ενάντια στον Οζάλ, παρουσία του ίδιου του Ινονού, ο κόσμος έδειχνε με κάθε τρόπο την αντίδρασή στην πολιτική του Οζάλ. Ο ίδιος ο δήμαρχος με τηλεγράφημα ζητάει να συνεχίσουμε στον ίδιο δρόμο. Θέλω με τούτο να πω ότι ο Οζάλ κάνει μια πολιτική που δεν έχει ανταπόκριση πολλές φορά στην ίδια την Τουρκία.
Και βέβαια είμαι σφοδρά αντίθετος σε κάθε προσπάθεια, η κρυφή, που στρέφεται ενάντια στα εθνικά μας συμφέροντα, και θα βρίσκομαι πάντα στην πρώτη γραμμή για την υπεράσπιση αυτών των συμφερόντων. Άλλωστε αυτό κάνω καθημερινά. Πέρισυ για παράδειγμα όλες οι συναυλίες μου στην Ευρώπη ήταν αφιερωμένες στον αγώνα των αδερφών Κυπρίων, πράγμα που βοηθάει στην διαμόρφωση της διεθνούς κοινής γνώμης.
Ο ρόλος του νεοϊδρυθέντος υπουργείου επικρατείας

Ο Μίκης Θεοδωράκης σε περιοδεία το 1965 στο Χωρύγι Κιλκίς και μετά στον Άσπρο Παιονίας. Η φωτογραφία είναι από το προσωπικό αρχείο του Ι.Παυλίδη
Ερώτηση: Να μιλήσουμε λιγάκι για τα νέα σας καθήκοντα στο νεοϊδρυθέν υπουργείο επικρατείας.
Μ.ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Έχουμε ξεκινήσει μια σειρά από θέματα όπως την δημιουργία του αδελφικού χωριού της Ευρώπης στην Ελλάδα, που προτείνουμε να αποτελέσει το ευρωπαϊκό πολιτιστικό κέντρο της ΕΟΚ. Την πρόταση τη στηρίζουμε πάνω στο εξής σκεπτικό:
Το μέλλον της χώρας μας είναι συνυφασμένο με το μέλλον της Ευρώπης. Όσο προχωρεί η ευρωπαϊκή, όσο γίνεται πιο χειροπιαστό το ευρωπαϊκό μας μέλλον-με όλη την ιδιαιτερότητα και την εθνική ταυτότητα που πρέπει να διατηρούμε-αισθανόμαστε την ανάγκη προσέγγισης προβλημάτων, που οπωσδήποτε, αν δεν κυριαρχούν σήμερα, σύντομα θα κληθεί η Ευρώπη να τα αντιμετωπίσει. Εξ άλλου, η σύλληψη της προοπτικής σ΄ετούτον ή εκείνον τον τομέα δε είναι μόνο θέμα «έμπνευσης» ορισμένων φωτισμένων. Είναι μια διαρκής προσπάθεια μέσα από τη γόνιμη συνεργασία χιλιάδων ανθρώπων της διανόησης, της επιστήμης, του πνεύματος, μ΄ένα λόγο.
Οι μεταβιομηχανικές κοινωνίες της Ευρώπης, η ποικιλόμορφη ανάπτυξή τους, η οικοδόμηση του ευρωπαϊκού μέλλοντος, είναι το πεδίο όπου θα στραφεί ο προβληματισμός, από θέματος απασχόλησης και εργασιακών σχέσεων έως ζητήματα πολιτισμού. Προβληματισμός είτε για τη λύση των προβλημάτων που απορρέουν από την ανάπτυξη, ενοποίηση και διεθνοποίηση είτε για τη χάραξη προοπτικών.
Η Ελλάδα διαθέτει έναν χώρο τους Δελφούς, που είναι σύμβολο του πολιτισμού, με διεθνή και βεβαίως πανευρωπαϊκή απήχηση. Σ΄αυτόν το χώρο, μπορούμε να προτείνουμε να διεξάγονται, σε μόνιμη βάση, πανευρωπαϊκά συνέδρια, για θέματα του μέλλοντος της Ευρώπης. Ακριβώς στην πόλη του Απόλλωνα.
Στο πλαίσιο λοιπόν, της προώθησης μιας εθνικής πολιτιστικής πολιτικής με πανευρωπαϊκή ακτινοβολία, σημαντικό ρόλο θα έχει η θεσμοθέτηση ενός τέτοιου ετήσιου ευρωπαϊκού συνεδρίου στους Δελφούς.
Και πνευματική Ολυμπιάδα
Ένα άλλο θέμα που προετοιμάζουμε είναι η πνευματική Ολυμπιάδα που προτείνουμε να διεξάγεται κάθε τέσσερα χρόνια στην χώρα μας με το όνομα «Επιδαύρια».
Φιλοδοξία μας είναι η Ολυμπιάδα του πνεύματος να δώσει τα αναγκαία κίνητρα ώστε να αναγεννηθεί από τις στάχτες η Ολυμπιάδα του παγκοσμίου πνεύματος.
Έχουμε επίσης μια σειρά από προτάσεις για τον απόδημο Ελληνισμό και για τα Πανελλήνια, που θα είναι ετήσιες γιορτές ελληνικού πνεύματος και τέχνης, καθώς και πρωτοβουλίες για τους αδερφούς μας Έλληνες της Σοβιετικής Ένωσης, στο πλαίσιο του μεγάλου αιτήματός τους για δημιουργία ελληνικής δημοκρατίας στην Σοβιετική Ένωση.
Ναρκωτικά, αυτή η μάστιγα
Ερώτηση: Έχετε επίσης ασχοληθεί με το τεράστιο θέμα των ναρκωτικών, και μάλιστα η συναυλία στην πόλη μας περιλαμβάνεται στην εκστρατεία κατά των ναρκωτικών, που οφείλεται αυτή η πρωτοβουλία;
Μ.ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ίσως εμείς οι καλλιτέχνες να είμαστε ιδιαίτερα ευαίσθητοι στα μεγάλα κοινωνικά προβλήματα που μαστίζουν την κοινωνία μας.
Έτσι εγώ με το Μάνο Χατζηδάκη και άλλους πήραμε αυτή την πρωτοβουλία, και μαζί με τα παιδιά των θεραπευτικών Κοινοτήτων όπως της «Ιθάκης», της «Εξόδου» και της «Παρέμβασης», ξεκινήσαμε έναν αγώνα για την ευαισθητοποίηση του κοινού, με απώτερο σκοπό την πρόληψη μια και το πρόβλημα αυτό έχει πάρει την μορφή της χιονοστιβάδας τον τελευταίο καιρό στην χώρα μας.
Για αυτό και απευθύνουμε έκκληση σε ΟΛΟΥΣ να βοηθήσουν όσο μπορούν για την αντιμετωπιστεί ριζικά η μάστιγα αυτή που χτυπάει αλύπητα, ιδιαίτερα την νεολαία μας.
Ερώτηση: Εκτός από όλες αυτές τις δραστηριότητες βρίσκεται καιρό για να γράψετε μουσική, και μια σειρά από βιβλία όπως οι τέσσερις τόμοι της αυτοβιογραφίας σας, και όπερες όπως «Η Μήδεια», «Η Αντιγόνη» κ.ά.;
Μ.ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Το μυστικό βρίσκεται τστην επίμονη δουλειά, προσπαθώντας να εκμεταλλευτώ κάθε χρονική δυνανότητα. Το παράπονό μου είναι, ότι ενώ το κεφάλι μου είναι γεμάτο μουσική, δεν θα μπορέσω ποτέ να γράψω έστω ένα μέρος από την μουσική που θέλω και μπορούσα να γράψω.
Δυστυχώς βλέπετε δεν μπορώ να ασχοληθώ μόνο με την μουσική μου. Η μουσική μου δημιουργία ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΗ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΜΟΥ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ, ΠΟΥ ΠΑΝΤΑ ΕΙΧΕ ΚΑΙ ΘΑ ΕΧΕΙ ΣΑΝ ΓΝΩΜΟΝΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ ΜΟΥ.
Και βέβαια αυτό το τελευταίο δεν έχουν καταλάβει ακόμη και δεν θέλουν να το καταλάβουν μερικοί.
Να δημιουργηθεί Eλληνική Δημοκρατία στην Σοβιετική Ένωση
Ερώτηση: Τελευταία έχετε συζητήσει με εκπροσώπους των Ποντιακών σωματείων πιθανή σας πρωτοβουλια στο πελώριο θέμα του Ελληνισμού της Σοβιετικής Ένωσης. Τι θα μπορούσε να κάνει ο Μίκης Θεοδωράκης σαν Υπουργός και προσωπικότητα παγκόσμιας αναγνωρισμένης για το μείζον αυτό εθνικό μας θέμα:
Μ.ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Πραγματικά ήρθε μια αντιπροσωπεία των Ποντίων και είχαμε μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση πάνω στο θέμα αυτό. Πρόκειται για θέμα, για το οποίο είμαι ιδιαίτερα ευαίσθητος. Μην ξεχνάτε ότι και οι δικές μου ρίζες βρίσκονται στα χώματα της Μικράς Ασίας, όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε η μητέρα μου, έως τη μέρα του τραγικού ξεριζωμού.
Σήμερα ο Ελληνισμός της Σοβιετικής Ένωσης ζητεί την δημιουργία ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ, μέσα στα νέα πλαίσια των Δημοκρατιών της χώρας αυτής.
Τι πρέπει να κάνουμε εμείς;
Πρέπει να κάνουμε ότι μπορούμε να τους συμπαρασταθούμε και να τους βοηθήσουμε για την υλοποίηση αυτου του μεγάλου στόχου.
Προσωπικά είμαι έτοιμος να ακούσω τις προτάσεις που υπάρχουν και μαζί να αποφασίσουμε για τον τρόπο μεθόδευσης. Πρέπει επίσης να δούμε πως θα βοηθήσουμε αποφασιστικά αυτούς που για διάφορους λόγους αποφάσισαν να επιστρέψουν στην Ελλάδα. Ο Ποντιακός Ελληνισμός στην Ελλάδα, αλλά και ιδιαίτερα στο εξωτερικό, παίζει τεράστιο ρόλο στα εθνικά μας θέματα.
Το μήνυμα της μάχης του Κιλκίς σήμερα
Ερώτηση: Τέλος κ.Θεοδωράκη, ποιά είναι τα μηνύματα από την μάχη του Κιλκίς, τους νεκρούς της οποίας τιμάτε στις εκδηλώσεις της 21ης Ιουνίου;
Μ.ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Η μάχη του Κιλκίς ήταν η αποφασιστική μάχη που έπαιξε καθοριστικό ρόλο με την μεγάλη πρώτη νίκη του ελληνικού στρατού, και άνοιξε τον δρόμο για τις νέες νίκες, που κατοχύρωσαν μια για πάντα τα εθνικά μας συμφέροντα, στον ελληνικότατο χώρο της Μακεδονίας. Τότε ο εχθρός ήταν ορατός, και οι Έλληνες ενωμένοι πολέμησαν και νίκησαν. Σήμερα η πατρίδα κινδυνεύει επίσης από ορατούς εχθρούς αλλά και αόρατους. Στους πρώτους ανήκει μεταξύ άλλων ο τουρκικός επεκτατισμός, που μαζί με τα μεγάλα στρατιωτικοπολιτικά συμφέροντα και τον θρησκευτικό φανατισμό, απειλούν άμεσα τα εθνικά μας συμφέροντα.
Στους δεύτερους, και πιο ύπουλους εχθρούς, ανήκει η μεγάλη μάστιγα των ναρκωτικών, το κατρακύλισμα των ηθικών αξιών, η αναξιοπιστία της πολιτικής μας ζωής, και η συστηματική καταστροφή του περιβάλλοντος για να αναφέρω μόνο μερικούς. Πρόκειται για εχθρούς που υπονομεύουον τις ανθρώπινες αξίες και απειλούν την ίδια μας την ζωή και το μέλλον των παιδιών μας.
Γι΄αυτό και το δίδαγμα από την μάχη του Κιλκίς, δίδαγμα για εθνική ενότητα και κοινή αντιμετώπιση των εχθρών του λαού μας, είναι ιδιαίτερα επίκαιρο στις μέρες μας.