Πολιτική

Μία «αφετηρία» πραγματικής αναβάθμισης του ρόλου της Γυναίκας στην κοινωνία μας

Γράφει η Αλεξάνδρα Στεφανίδου*

Ονομάζομαι Αλεξάνδρα Στεφανίδου του Ιωάννου, υποψήφια βουλευτής με το Κίνημα Αλλαγής στις επερχόμενες εθνικές βουλευτικές εκλογές. Ως νέα και πάνω από όλα ως γυναίκα θα ήθελα με το παρόν άρθρο να αναφερθώ στο γυναικείο φύλο και να τιμήσω την παρουσία του ανά το χρόνο.
Μακροχρόνιοι και δυναμικοί αγώνες έχουν λάβει χώρα τα τελευταία χρόνια. Παρ’όλα αυτά η καταπάτηση των δικαιωμάτων των γυναικών συνεχίζεται σε πολλές περιοχές του σύγχρονου κόσμου. Την ίδια στιγμή που κάποιες γυναίκες απολαμβάνουν το σεβασμό και την αξιοπρέπεια, όπως αρμόζει σε κάθε άτομο, κάποιες άλλες βιώνουν τον ξεπεσμό, την κακομεταχείριση και την εξαθλίωση. Ο αγώνας για ίσα δικαιώματα, ίσες αξίες δε σταματά και επιβάλλεται να μη σταματήσει. Σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής περίπου 13 εκατομμύρια γυναίκες στην Ευρωπαϊκή Ένωση πέφτουν θύματα βίας, αλλά μόνον το 12% απευθύνεται στους αρμόδιους φορείς. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η βία κατά του γυναικείου φύλου πρέπει να αναχθεί σε πρόβλημα του παρελθόντος και γι αυτό πρέπει να ακουστεί η φωνή μας δυνατά και βροντερά.

Σταδιακώς το θέμα αντιμετωπίζεται με ολοένα και περισσότερη σοβαρότητα και συνέπεια. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει δεσμευθεί διεθνώς να εξαλείψει κάθε μορφή βίας κατά των γυναικών, ενώ το 2017 διατέθηκαν 17 εκατομμύρια ευρώ σε 12 εθνικές αρχές με σκοπό την καταπολέμηση του φαινομένου. Στον ελλαδικό χώρο, την προηγούμενη χρονιά η γενική γραμματεία ισότητας των φύλων δέχθηκε πάνω από 5.000 κλήσεις, εκ των οποίων το 85% αφορούσε περιστατικά έμφυλης βίας.
Σε επίπεδο εργασιακής απασχόλησης η αλήθεια είναι ακόμη πιο σκληρή. ‘Έρευνα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που διενεργήθηκε το 2016 σε επτά χώρες ανάμεσα σε αυτές και στην Ελλάδα ανέδειξε ότι ο ρυθμός απασχόλησης μειώθηκε δραματικά στο 26,7% ενώ η ανεργία αυξήθηκε κατά 15 μονάδες στο γυναικείο φύλο. Σκοπός ενός ευνομούμενου ευρωπαϊκού κράτους είναι η παροχή ίσων ευκαιριών και στα δύο φύλα, η παροχή κινήτρων απασχόλησης τόσο στο λιανικό εμπόριο όσο και στο χώρο της ελληνικής βιομηχανίας. Οι γυναίκες στην Ελλάδα σύμφωνα με τα στοιχεία της «Eurostat» αμείβονται κατά μέσο όρο 12,5% λιγότερο από τους άνδρες. Σε επίπεδο διοικητικών επιχειρήσεων έρευνα της «Grant Thornton» κατατάσσει τη χώρα μας στις δέκα τελευταίες χώρες της κατάστασης σε ότι αφορά τη συμμετοχή του γυναικείου φύλου στις διοικητικές ομάδες επιχειρήσεων.

Η χειρότερη όμως έλλειψη εντοπίζεται σε επίπεδο κρατικών θεσμών, ιδίως στα υψηλά κλιμάκια και στα κέντρα λήψης αποφάσεων. Στη χώρα μας η υποεκπροσώπηση των γυναικών είναι σοβαρή και μόνιμη. Στη Βουλή που συγκροτήθηκε από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015, ο αριθμός των γυναικών βουλευτών μειώθηκε σημαντικά. Αυτή τη στιγμή έχουμε μόνο 55 γυναίκες σε σύνολο 300 βουλευτών (ποσοστό 18,33%). Το ποσοστό αυτό είναι ντροπιαστικό στην παγκόσμια κατάταξη. Κατατασσόμαστε στην 107η παγκόσμια θέση, πίσω ακόμα και από καθ’όλα συντηρητικές χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής Κατόπιν όλων αυτών καθίσταται αναγκαία η θέσπιση υποχρεωτικής ποσόστωσης 40% στον αριθμό των γυναικών στα ψηφοδέλτια. Η κοινή πείρα έχει δείξει ότι οι θετικές διακρίσεις είναι απαραίτητες για να εξισορροπηθούν αντίρροπες διακρίσεις.

Επι πλέον η Ελλάδα είναι από τις λίγες χώρες που δεν είχε ποτέ γυναίκα σε αιρετό ανώτατο αξίωμα (π.χ. πρωθυπουργός). Είναι λοιπόν η κατάλληλη χρονική στιγμή για την ανάδειξη της κ. Γεννηματά, στο πρόσωπο της οποίας συγκεντρωνονται ολα τα δυναμικα στοιχεια που συνθετουν μια ηγετικη προσωπικοτητα.
Καταληκτικώς, να τονίσω ότι με την εκλογή μου στο βουλευτικο αξιωμα με το Κίνημα Αλλαγής, θα αγωνιστώ για την επίτευξη ουσιαστικής ισότητας μεταξύ ανδρών και γυναικών. Η ανθρώπινη ολοκλήρωση, η αναγνώριση σε κάθε γυναίκα των δικαιωμάτων της που θα της επιτρέψουν να αρτιώσει την ύπαρξή της είναι πρωταρχικός μου σκοπός. Οι θεσμικές παρεμβάσεις οφείλουν να συνεχιστούν, αλλά και να συντελεστούν με σύνεση, χωρίς αδέξιες υπερβολές, με οδηγό το μέτρο και το σωστό τρόπο που διασφαλίζει την καθολικότητα του αιτήματος της ισότητας των φύλων.
*Υποψήφια βουλευτής
Κιλκίς του ΚΙΝΑΛ

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

Συμφέρει… τους πάντες

Δύο αντικειμενικούς σκοπούς είχε θέσει ο ΓΑΣ Κιλκίς γιά την χειροσφαιρική ομάδα του τις τελευταίες ισάριθμες περιόδους: Επάνοδο στην ανώτερη […]