Αγροτικά

Μένει στα 4 ευρώ και στα μικρά νησιά η ενίσχυση αμνοεριφίων

Επιχορήγηση ύψους 31 εκατομμυρίων ευρώ προς τους αιγοπροβατοτρόφους, ως αντιστάθμισμα στο πλήγμα που υπέστη το εισόδημά τους την περίοδο του Πάσχα, από τη δυστοκία, αλλά και τις χαμηλές τιμές διάθεσης των αμνοεριφίων τους, ανακοίνωσε από τη Σιάτιστα, ο υπουργός αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων, ενώ παράλληλα γνωστοποίησε πως έχουν εξασφαλιστεί τουλάχιστον 17 εκατ. ευρώ για τους οινοποιούς και την απόσταξη κρίσης και άλλα 2 εκατ. ευρώ για όσους αμπελουργούς θέλουν να κάνουν πράσινο τρύγο.

Το ποσό της ενίσχυσης ανέρχεται σε 4 ευρώ ανά πρόβατο ή αίγα και δικαιούχοι της ενίσχυσης καθορίζονται οι κτηνοτρόφοι που διατηρούν μονάδα της οποίας το κοπάδι παραδίδει τουλάχιστον 100 κιλά γάλα, ενώ για τα νησιά στα οποία δεν λειτουργεί τυροκομική μονάδα, αίρεται η υποχρέωση παράδοσης γάλακτος.

Σε ανακοίνωση του υπουργείου αναφέρεται πως «έπειτα από ενδελεχή έλεγχο και προκειμένου να εμπεριστατωθεί πλήρως το μέγεθος της ζημίας που έχει υποστεί ο πληγείς κλάδος της αιγοπροβατοτροφίας από τον κορωνοϊό, δεσμεύσαμε ένα ιδιαιτέρως σημαντικό ποσό το οποίο πρόκειται να κατανείμουμε με δίκαιο τρόπο στους κτηνοτρόφους μας για τη στήριξη τους. Το Υπουργείο θα συνεχίσει να στηρίζει σταδιακά όλους τους κλάδους που έχουν πληγεί και να δημιουργεί τις απαραίτητες εκείνες προϋποθέσεις που θα τους επιτρέψουν να συνεχίσουν απρόσκοπτα το άκρως σημαντικό για την ελληνική οικονομία παραγωγικό τους έργο».

Η πρόταση αυτή θα διαβιβαστεί άμεσα στις αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όπου και αναμένεται η έγκριση της.

Για τη στήριξη στους οινοποιούς ο υπουργός υποστήριξε πως το ποσό έχει δεσμευτεί, αλλά το υπουργείο θα περιμένει για κάποιο διάστημα ακόμη -αν και η πίεση μεγαλώνει όσο περνά ο καιρός- δεδομένου ότι η Γαλλία επιδιώκει τα ποσά αυτά να καλυφθούν όλα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και όπως ανέφερε χαρακτηριστικά «εμείς δεν έχουμε λόγο να μην υποστηρίζουμε τη γαλλική πρόταση».

Πηγή: Agronews

Περισσότερα
Δείτε ακόμα