Οικονομία

Την μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου θέρμανσης ζητά η Π.Ο.Π.Ε.Κ.

Από την πανελλήνια ένωση πρατηριούχων εμπορίας καυσίμων εκδόθηκε ανακοίνωση για την μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου θέρμανσης εν όψει του επερχόμενου χειμώνα και αναφέρει τα εξείς:

Το Υπ. Οικονομικών για την πάταξη του λαθρεμπορίου στο πετρέλαιο θέρμανσης αποφάσισε τον Οκτώβριο του 2012 την εξίσωση του ΕΦΚ μ’ αυτόν του πετρελαίου κίνησης, αυξάνοντας τον κατά 450%, δηλαδή από 60€ το χιλιόλιτρο σε 330€.
Το μέτρο της εξίσωσης απέτυχε παταγωδώς, γιατί ήταν μέτρο επικοινωνιακής προχειρότητας κάποιων ανειδίκευτων συμβούλων που σε λίγους μήνες από την ανάληψη των καθηκόντων τους, τα ξέρουν όλα.
Η ΠΟΠΕΚ αντέδρασε από την πρώτη στιγμή επισημαίνοντας την λανθασμένη και αποτυχημένη εκ των προτέρων απόφαση εξίσωσης του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης.ΠΟΠΕΚ
Η παταγώδης αποτυχία του μέτρου συνίσταται ότι α) το λαθρεμπόριο και η νοθεία ζουν και βασιλεύουν β) χιλιάδες οικογένειες στερήθηκαν του αγαθού της θέρμανσης, για δύο ευτυχώς ήπιους χειμώνες 2012-2013 και 2013-2014 γ) ο τζίρος των επιχειρήσεων που διακινούν πετρέλαιο θέρμανσης μειώθηκε κατά 70% με ότι αυτό συνεπάγεται από πλευράς οικονομικών προβλημάτων και δ) στέρησε τα δημόσια έσοδα περισσότερα από 750 εκατ. ευρώ, μόνον από την μείωση της κατανάλωσης.
Η παταγώδης αποτυχία του μέτρου έχει διαπιστωθεί από τα στοιχεία του Γεν. Λογιστηρίου και έχει ομολογηθεί από Κυβερνητικούς παράγοντες, όπως ο αναπληρωτής Υπ. Οικονομικών κ. Χρ.Σταϊκούρας και ο Υφ. Ανάπτυξης κ. Γ.Γιακουμάτος.
Σήμερα τις θέσεις της Π.Ο.Π.Ε.Κ για την επαναφορά του ΕΦΚ στα επίπεδα του 2011 (60€/χιλιόλιτρο), υιοθετούν πολλοί βουλευτές της Ν.Δ και του ΠΑΣΟΚ με κατάθεση σχετικών ερωτήσεων στη Βουλή, ο ΣΥΡΙΖΑ με κατάθεση σχετικής τροπολογίας και άλλοι όπως ο κ. Ν.Νικολόπουλος Βουλευτής Αχαΐας, ο κ Δ. Αναγνωστάκης Βουλευτής Ευβοίας, ο κ Μ.Ουζουνίδης Βουλευτής Έβρου, ο κ. Ν.Κούζηλος Βουλευτής Πειραιώς, η κ. Ασ.Σκόνδρα Βουλευτής Καρδίτσας, η ΟΝΝΕΔ με επιστολή της στον Υπ. Οικονομικών, η ΓΣΕΒΕΕ και άλλοι.
Είναι καιρός ο Υπουργός των Οικονομικών να προχωρήσει άμεσα στην άρση του μέτρου της εξίσωσης και την επαναφορά του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης στα επίπεδα του 2011 (60€/χιλιόλιτρο) εντός των επιτρεπτών ορίων της Οδηγίας 2003/96 της ΕΕ και παράλληλα για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου και της νοθείας των καυσίμων να εφαρμόσει τις αδρανοποιημένες νομοθετικές διατάξεις (Ν.3784/2009, 4072/2012, 4177/2013) για την εγκατάσταση του ηλεκτρονικού συστήματος εισροών-εκροών, σε όλα τα στάδια διάθεσης και διακίνησης καυσίμων, που εκκρεμούν από το 2009.
Για πολλές γεωγραφικές περιοχές της Ελλάδας ο χειμώνας πλησιάζει και η αντιμετώπισή του θα είναι για πολλούς Έλληνες μία πολύ δύσκολη μαθηματική εξίσωση.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

Φωτοσχόλιο

Μετά την εκλογή Συμπαραστάτη του δημότη και της επιχείρησης στο δήμο Παιονίας