Αγροτικά

Με πτώση στην απόδοση, αλλά με καλές τιμές η φετινή παραγωγή σιτηρών στον νομό Κιλκίς

Γράφει ο Βαγγέλλης Αποστολίδης

Σε βασικό πρωταγωνιστή της εφετινής σοδειάς των σιτηρών του νομού μας εξελίχθηκαν για ακόμη μία φορά οι κακές, για όλη σχεδόν την καλλιεργητική περίοδο, καιρικές συνθήκες.

Και τούτο διότι η μεγάλη περίοδος ανομβρίας, το πρίν τις τελευταίες βροχοπτώσεις διάστημα ,θα επηρεάσει αρνητικά τις αποδόσεις στα σιτηρά κυρίως τα σκληρά, από ότι δήλωσαν στον “Μαχητή” παραγωγοί σιτηρών όπως ο Δημήτρης Βαφειάδης από την περιοχή του Κιλκίς και ο Ιωάννης Πασιατάς από την περιοχή της Παιονίας ,οι οποίοι όπως και ο πρόεδρος του αγροτικού συνεταιρισμού Παιονίας Παύλος Πασσαλίδης κάνουν λόγο και εκτιμήσεις στο ξεκίνημα του εφετινού αλωνισμού για μία παραγωγή μειωμένη μεσοσταθμικά κατά 20-30% σε σχέση με την αντίστοιχη καλή περσινή.

Δυστυχώς όπως επισημαίνουν οι πρόσφατες βροχές ήρθαν αργοπορημένα και πλέον “απειλούν”, αν συνεχισθούν περαιτέρω και την ποιότητα της νέας σοδειάς και κατ΄επέκταση τις τιμές παραγωγού, για αυτούς που θα επιλέξουν την πώληση τους στο αμέσως προσεχές διάστημα και δεν θα “τζογάρουν” με την αποθήκευση τους και την μεταγενέστερη πώληση τους με στόχο καλύτερες τιμές.

Τα καλά νέα από την εφετινή εσοδεία έρχονται σίγουρα από τις προσδοκίες των υψηλών τιμών, αντίστοιχων των περσινών, με ξεκίνημα τα 0,25 λεπτά του ευρώ ανά κιλό για τα σκληρά, αλλά και από το επίπεδο του προηγηθέντος αλωνισμού για τα κριθάρια.

Ένας αλωνισμός που χαρακτηρίσθηκε εφέτος από ικανοποιητικές αποδόσεις και τιμές καθώς αυτές έφθασαν μέχρι και 0,22 λεπτά του ευρώ ανά κιλό, όταν η αντίστοιχη περσινή ήταν λιγότερη και από 0,15 λεπτά.

Βεβαίως ο αλωνισμός είναι ουσιαστικά ακόμη “μπροστά” μας και ευχή όλων είναι τα αποτελέσματα του να διαψεύσουν τις απαισιόδοξες προβλέψεις και όλα να κυλήσουν στα επίπεδα της περσινής περιόδου, πράγμα όμως δύσκολο, μαζί βεβαίως με την βελτίωση των καιρικών συνθηκών, έτσι ώστε ακόμη και με πιθανές απώλειες στην στρεμματική απόδοση να μην έχουμε πτώση της ποιότητας της.

Περισσότερα και πιο ακριβή μετά τα… αλώνια !!!!

Περισσότερα

Γ. Γεωργαντάς στη Food Expo: Ενισχύουμε τα Προϊόντα Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) και τα Προϊόντα Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ)

Στα εγκαίνια της Food Expo παραβρέθηκε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Γεωργαντάς. Ο υπουργός, συνεχάρη τους διοργανωτές καθώς […]

Δείτε ακόμα