Πολιτική

Με το πρόβλημα των προσφύγων ξεκίνησε η θητεία του Ανδρέα Βεργίδη

Επίσκεψη στην μεθοριακή γραμμή Ευζώνων – Ειδομένης πραγματοποίησε την Πέμπτη 23.7.15 ο νέος Αντιπεριφερειάρχης Κιλκίς Ανδρέας Βεργίδης, συνοδευόμενος από τον περιφερειακό σύμβουλο Παύλο Θωμαΐδη.

Οι κ.κ. Βεργίδης και Θωμαΐδης πριν την άφιξη τους στην μεθόριο συμμετέσχαν σε ευρεία σύσκεψη στο δημαρχείο Παιονίας με μόνο θέμα την αντιμετώπιση της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί εδώ και καιρό, με την με κάθε τρόπο μαζική άφιξη προσφύγων, κυρίως Σύρων.

Στην σύσκεψη συμμετέσχε ο δήμαρχος Παιονίας Χρήστος Γκουντενούδης καθώς και ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Κ. Μακεδονίας Χάρ. Αηδονόπουλος αρμόδιος για θέματα πρόνοιας και δημόσιας υγείας, ενώ παρέστη και η νέα περιφερειακή σύμβουλος Μιχαλία Καραμισάκη.

Κατά την σύσκεψη υπήρξε ενημέρωση από τον δήμαρχο Παιονίας για το όλο ζήτημα το οποίο, όπως είπε, προσλαμβάνει διαστάσεις ανεξέλεγκτες. Η κατάσταση θα επιδεινωθεί δραματικά σε περίπτωση που από πλευράς Σκοπίων, τεθεί φραγμός στη μεθόριο με την παρουσία στρατιωτικών δυνάμεων.
Στην σχετική ανακοίνωση αναφέρονται και τα εξής:

«…Στην συνέχεια όλοι οι μετέχοντες στη σύσκεψη μετέβησαν στην περιοχή της Ειδομένης η οποία δέχεται και τον κύριο όγκο των προσφύγων υπό συνθήκες που δεν επιτρέπουν την ικανοποιητική διαχείριση του προβλήματος. Στην Ειδομένη βρισκόταν η πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Ξάνθ. Σουπλή και η αντιδήμαρχος Παιονίας Ε. Πολιτίδου. Η επιτόπια επίσκεψη στο χώρο της μεθορίου απ’ όπου διέρχεται η σιδηροδρομική γραμμή, κατέδειξε το μέγεθος του προβλήματος.

Είναι το σημείο όπου οι συγκεντρωμένοι πρόσφυγες επιχειρούν να διασχίσουν τα σύνορα επιβιβαζόμενοι παράνομα στις διερχόμενες αμαξοστοιχίες. Αυτό εγκυμονεί μεγάλο κίνδυνο για την ασφάλειά τους, ενώ παράλληλα προκαλεί καθυστερήσεις στα δρομολόγια. Έχει σημειωθεί διακοπή διέλευσης συρμού μέχρι και διάρκεια 24 ωρών.

Στο χώρο βρίσκεται εδώ και καιρό ομάδα της οργάνωσης “Γιατροί χωρίς Σύνορα” η οποία με τον συντονισμό του Αντ. Ρήγα πρόσφερε όποια βοήθεια είναι δυνατή με τα ελλιπέστατα μέσα που διαθέτει. Κατά τη συνάντηση αποφασίστηκε, σε πρώτη φάση, η απαγόρευση παραμονής των προσφύγων στο επικίνδυνο σημείο κοντά στη σιδηροδρομική γραμμή. Προκρίθηκε η ίδρυση πρόχειρου καταυλισμού σε παρακείμενο αλσύλλιο με τοποθέτηση χημικών αποδευτηρίων, λουτήρων κ.τ.λ.

Αποφασίστηκε η τακτική επανάληψη των ειδικών συσκέψεων για την αντιμετώπιση του προβλήματος με την κοινοποίηση του στα ανώτερα αρμόδια κυβερνητικά επίπεδα. Επισημάνθηκε δε ότι το πρόβλημα θα ξεφύγει από κάθε έλεγχο με τη φραγή των συνόρων από στρατιωτικές δυνάμεις της Π.Γ.Δ.Μ. και την έλευση του Χειμώνα».

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

Φωτοσχόλιο

Συνάντηση Σούλη Καζαντζίδη και Γιώργου Αυτιά μετά την ανακοίνωση των υποψηφίων γιά της ευρωεκλογές