Αγροτικά

Μετ’ εμποδίων η καταβολή της ενιαίας ενίσχυσης και προβλήματα με τους δασικούς χάρτες

Γράφει ο Βαγγέλλης Αποστολίδης

Τα χρονικά όρια γιά την πίστωση της προκαταβολής ενιαίας ενίσχυσης στις 536.000 δικαιούχων παραγωγών της χώρας εξάντλησαν οι αρμόδιοι.

Ετσι, αναμενόταν την Παρασκευή 26.10.18 η καταβολής της στους σχετικούς τραπεζικούς λογαριασμούς τους.

Υπενθυμίζεται, ότι η εν λόγω προκαταβολή αφορά στο 70% της βασικής ενίσχυσης δηλαδή 680 εκατομμύρια ευρώ, περίπου το 50% του συνολικού ποσού των επιδοτήσεων που λαμβάνουν οι παραγωγοί και της περιφερειακής μας ενότητας.

Κάτι που σημαίνει, ότι όσοι διαθέτουν τραπεζικούς λογαριασμούς στην Τράπεζα Πειραιώς θα μπορούν να προβούν σε αναλήψεις μέσω των μηχανημάτων ΑΤΜ από ανήμερα του Αγίου Δημητρίου ενώ από τα ταμεία των τραπεζών από την Δευτέρα 29.10.18.

Δυστυχώς, γιά πολλές περιπτώσεις παραγωγών, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται και Κιλκισιώτες, θα υπάρχουν προβληματα λόγω κατασχέσεων ή συμψηφισμών οφειλών προς το Δημόσιο και εκκρεμότητες, που σχετίζονται με τις δασικές εκτάσεις.

Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να παρουσιασθούν αρκετές περιπτώσεις δικαιούχων με ελάχιστες ή μηδενικές πιστώσεις χρημάτων.

Το περί νομικής παρεμβάσεως γιά το θέμα της αύξησης του ορίου του ακατάσχετου, στην οποία υπήρξε αναφορά στο προηγούμενο τεύχος του «Μαχητή» ως ένα παράγοντα πιθανής μικρής αναβολής στην ημέρα πίστωσης της προκαταβολής, δεν επαληθεύθηκαν από πλευράς των αρμοδίων πολιτικών οργάνων, και έτσι η κατάσταση παρέμεινε ως έχει, παρά το γεγονός, ότι το εν λόγω ζήτημα είχε τεθεί στο τραπέζι του διαλόγου με τους αγρότες και κτηνοτρόφους από πλευράς του πρώην υπουργού αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων Βαγγέλη Αποστόλου, εδώ και μία τετραετία από το πρώτος έτος ανάληψης των καθηκόντων του.

«Το ακατάσχετο είναι κάτι που δουλεύουμε, δεν έχουμε κάτι παραπάνω αυτή την στιγμή», είπε χαρακτηριστικώς ο νέος υπουργος Σταύρος Αραχωβίτης σε πρόσφατη συνάντησή του με εκπροσώπους των κτηνοτρόφων.

Μεγάλη αναστάτωση επικρατεί και σχετικά με τους δασικούς χάρτες.

Είναι ενδεικτικό ότι έως και τώρα οι αρμόδιοι του υπουργείου και του ΟΠΕΚΕΠΕ αναζητούν τρόπο, ώστε να υπερπηδηθεί το νομικό κομμάτι και να «τρέξει» η πληρωμή χωρίς να μείνουν έξω τα αγροτεμάχια που είναι εντός των νέων κυρωμένων δασικών χαρτών.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

Βελτιωτικές αλλαγές

Μετά τις βελτιωτικές αλλαγές στο δημοτικό πάρκο – «Κήπος» του Κιλκίς για την καλύτερη αισθητική και λειτουργική εικόνα του χώρου […]

Και οι συμμαθητές παρόντες

Εκτός από θεσμικούς, πολιτιστικούς και θεσμικούς παράγοντες στην ημερίδα το παρόν στην παρουσίαση του μεταπτυχιακού για την τουριστική ανάπτυξη της […]