Κοινωνία

Λιγότερη οθόνη η σύσταση γιά την προστασία παιδιών και εφήβων από τις κυβερνοαπειλές

Το διαδίκτυο δεν κλέβει απλά ζωτικό χρόνο από την καθημερινότητα των παιδιών και των εφήβων το 2020. Είναι ο “φίλος – εισβολέας” που απορροφά την ενέργειά τους και τους απομακρύνει από την κανονική ζωή.

Σχεδόν επτά στα δέκα παιδιά δημοτικού σχολείου και μαθητές γυμνασίου – λυκείου ασχολούνται με διαδικτυακά παιχνίδια (ποσοστό 67% και 61% αντίστοιχα) σύμφωνα με έρευνα του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου που πραγματοποιήθηκε  ενώ ένας στους δέκα δηλώνει ότι είναι εθισμένος στο on line gaming και διασκεδάζει περισσότερο όταν παίζει παιχνίδια στο διαδίκτυο παρά όταν βγαίνει με τους φίλους του.

Η ενασχόληση με τα διαδικτυακά παιχνίδια μειώνει και τις ώρες ύπνου καθώς το 11% των παιδιών και το 21% των εφήβων κοιμάται πολύ αργά το βράδυ.

Τα παραπάνω αποκαλυπτικά στοιχεία για την εθιστική επίδραση του διαδικτύου στην παιδική και εφηβική ηλικία υπογραμμίστηκαν στην ημερίδα για την κυβερνοασφάλεια που διοργάνωσε σήμερα ο δήμος Κιλκίς σε συνεργασία με την Τοπική Διοίκηση Αστυνομικών Υπαλλήλων Κιλκίς της Διεθνούς Ένωσης Αστυνομικών.

Έχοντας ως αποδέκτη τους νέους πολίτες του δήμου Κιλκίς η ενημερωτική εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο συνεδριακό κέντρο του δήμου Κιλκίς με τη συμμετοχή του ειδικού σε θέματα αντιμετώπισης του κυβερνοεγκλήματος, υποστράτηγου ε.α. Γιώργου Παπαπροδρόμου και της ψυχολόγου της διεύθυνσης Κοινωνικής Προστασίας του δήμου Κιλκίς Βίκης Μπογιατζάκη

Ο κ. Παπαπροδρόμου μίλησε για τα διαδικτυακά αγαθά, όπως τη δυνατότητα σύνδεσης και έκφρασης την καινοτομία, την εξυπηρέτηση διάφορων συναλλαγών, τη χρήση των οποίων απολαμβάνει το 85% των ελληνικών νοικοκυριών. Επέστησε την προσοχή στη δομή του κυβερνοσυστήματος με την πολυπλοκότητα και τις αβεβαιότητες που το συνθέτουν και παρουσίασε το τοπίο της κυβερνοασφάλειας έως το 2030, τις νομοθετικές πρωτοβουλίες και τις στρατηγικές κυβερνοασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Βασικά ζητήματα που απασχολούν την κυβερνοασφάλεια είναι το κυβερνοέγκλημα, η ρητορική του μίσους, τα fake news, ενώ προτεραιότητα δίδεται στην καταπολέμηση της σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης παιδιών, στην παιδική πορνογραφία, στην πρόληψη και αντιμετώπιση περιστατικών κακοποίησης και παραμέλησης ανηλίκων, όπως το πρόγραμμα ‘’Κυψέλη’’. Ο ομιλητής έδωσε χρήσιμες συμβουλές στα παιδιά για την προστασία τους στο διαδίκτυο (κατανόηση ρυθμίσεων, ασφάλειας και απορρήτου, αναφορά και μπλοκαρίσματα) και τους ζήτησε να είναι σε διαρκή επαφή με τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς τους για να αποφύγουν ή και να αντιμετωπίσουν κυβερνοαπειλές.

Η κυρία Μπογιατζάκη αναφέρθηκε στα είδη της διαδικτυακής βίας (διαδικτυακός εκφοβισμός που μπορεί να προσλάβει τη μορφή αποστολής μηνυμάτων με βλαβερό και απειλητικό περιεχόμενο, την αποστολή ή δημοσίευση ευαίσθητων πληροφοριών, τη δημοσίευση προσωπικών φωτογραφιών σε blogs και κοινωνικά δίκτυα, τη δημιουργία κάποιας ομάδας στο διαδίκτυο με σκοπό τον εξευτελισμό του παιδιού, τη ρητορική μίσους, τη διαδικτυακή πλαστοπροσωπία, τη διαδικτυακή σεξουαλική παρενόχληση, το sexting, τη διαδικτυακή αποπλάνηση). Ομοίως, συμβούλεψε τα παιδιά εάν βρεθούν στο στόχαστρο τέτοιου είδους κυβερνοαπειλών να έχουν επικοινωνία με τους γονείς και με ενήλικες που εμπιστεύονται και να αναζητήσουν υποστήριξη στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος τηλ. 11188, στην Αστυνομία, στις κοινωνικές υπηρεσίες των δήμων, στην εθνική τηλεφωνική γραμμή για τα παιδιά SOS 1056.

Βασικές επισημάνσεις έγιναν και στις παρενέργειες από την υπέρμετρη ενασχόληση με το διαδίκτυο η οποία έχει αρνητικές αντανακλάσεις στην συναισθηματική και κοινωνική ζωή με απομόνωση από την πραγματικότητα. Σύμφωνα με έρευνες τα παιδιά που περνούν περισσότερο χρόνο με υπολογιστές έχουν την τάση να αντιμετωπίζουν υψηλότερα επίπεδα συναισθηματικής δυσφορίας, άγχους και κατάθλιψης ενώ υπάρχει συσχέτιση του εθισμού με την υπερκινητικότητα, τη διάσπαση προσοχής και την παραβατικότητα.

Λιγότερη οθόνη και περισσότερη κίνηση ήταν η σύσταση των ομιλητών στους μαθητές που παρακολούθησαν τις εργασίες της ενημερωτικής ημερίδας από το 1ο, 2ο Πειραματικό Γυμνάσιο, 3ο Γυμνάσιο, από το 1ο, 2ο Γενικό Λύκειο καθώς και από το 1ο ΕΠΑΛ Κιλκίς.

Την εκδήλωση χαιρέτησαν ο αντιδήμαρχος Παιδείας Κωνσταντίνος Πουντζουκίδης, ο πρόεδρος της τοπικής διοίκησης Αστυνομικών Υπαλλήλων Κιλκίς της Διεθνούς Ένωσης Αστυνομικών Άλκης Κηπουρίδης, η διευθύντρια δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Λαμπρινή Φρόση και ο Ευστάθιος Κουρτίδης ως εκπρόσωπος της Αστυνομικής Διεύθυνσης Κιλκίς.

Παρόντες ήταν και ο διοικητής του τμήματος Ασφάλειας Κιλκίς Εμμανουήλ Πασχαλίδης, η διοικήτρια του τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Δοϊράνης Κυριακή Μαγνήσαλη, ο Ιωάννης Πυλαρινός από το τμήμα Διαβατηριακού Ελέγχου Ευζώνων, εκπρόσωποι της Διεθνούς Ένωσης Αστυνομικών από την τοπική διοίκηση Θεσσαλονίκης, ο δημοτικός σύμβουλος Αλέξανδρος Σεϊτανιώτης, διευθυντές των Γυμνασίων και Λυκείων Κιλκίς μαζί καθηγητές, αντιπροσωπεία από την Τοπική Διοίκηση/Δ.Ε.Α. Θεσσαλονίκης με επικεφαλής τον Α΄ αντιπρόεδρο Χριστόδουλο Χριστοδουλή, τον γενικό γραμματέα Διαμαντή Κανέλλη, τον υπεύθυνο Επικοινωνίας Νικόλαο Κατσαουνίδη, πολλοί εκλεκτοί συνάδελφοι και πολίτες.

Τέλος θέλουμε να ευχαριστούμε το Φροντιστήριο “Άνοδος” για την πολύτιμη προσφορά του στο άκουσμα για την εκδήλωση της ημερίδας.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

«Από την αρχή… στα βαθιά»!

Δεν ξέρουμε για Φραγγίδη και άλλα «πρωτοκλασάτα» τοπικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ, αλλά εκείνος, που έχει κάθε λόγο και δικαιούται […]

Περί… άλλου!

Την αναγκαιότητα να συγκροτηθούν τα ταχύτερο δυνατόν, με ευθύνη των νομαρχιακών επιτροπών, νομαρχιακές επιτροπές εκλογικού αγώνα με την συμμετοχή σε […]