Αγροτικά

Οι λειψές πληρωμές ΟΠΕΚΕΠΕ προκαλούν …«πονοκέφαλο» στους αγρότες

Το… «έλα να δεις» γίνεται στην ελληνική επαρχία εν όψει ανοίγματος του συστήματος taxis που θα υποδεχθεί, μεταξύ άλλων και τις φορολογικές δηλώσεις εκατομμυρίων Ελλήνων αγροτών.

Αιτία, η έκδοση λειψών, ως συνήθως, από τον οργανισμό των πληρωμών βεβαιώσεων επιδοτήσεων, που περιλαμβάνουν μόνον επιδοτήσεις, οι οποίοι πληρώθηκαν μέσα στο 2015 και όχι αυτές που αφορούν το ίδιο έτος, αλλά θα πληρωθούν μέσα στο 2016, όπως για παράδειγμα τις συνδεδεμένες, τη β’ δόση του τσεκ και το πρασίνισμα.

Ενα ζήτημα που είχε τεθεί μετ’ επιτάσεως από πλευράς του προεδρείου της ένωσης φοροτεχνικών ελευθέρων επαγγελματιών του Κιλκίς στην ημερίδα, που είχε συνδιοργανωθεί με τον αγροτοκτηνοτροφικό σύλλογο του Κιλκίς την εποχή των προσφάτων αγροτικών κινητοποιήσεων και το είχε επαναλάβει, μιλώντας στο ράδιο-«Μαχητής» ο γραμματέας της ένωσης Συμεών Παντελίδης, τονίζοντας τις αρνητικές συνέπειες που θα είχε μία τέτοια λογική.

Η όλη κατάσταση αν μη τι άλλο μπερδεύει τους παραγωγούς, που αναγκάζονται να «ξεκλέβουν» εργατοώρες από το χωράφι, για να «ξεμπερδέψουν» τα της …χαρτούρας του ΟΠΕΚΕΠΕ. Όπως μπερδεύουν και τους λογιστές, ου οποίοι θα πρέπει να είναι καλυμμένοι απέναντι στους παραγωγούς, συμπεριλαμβάνοντας επιδοτήσεις που θα εισπραχθούν μελλοντικά, στις δηλώσεις που γίνονται τώρα και αφορούν εισοδήματα του 2015.

Με την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί δεν αποκλείεται στο άμεσο μέλλον οι αγρότες, να κληθούν να πληρώσουν πρόστιμα για συμπληρωματικές δηλώσεις εισοδήματος, αν και εκπρόσωποι της λογιστικής κοινότητας διαμηνύουν με δηλώσεις τους, ότι η γραμμή που έχει δοθεί στα κατά τόπους γραφεία είναι πως: «δεν λαμβάνουμε καθόλου υπ’ όψιν τις βεβαιώσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ».

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε αντίστοιχες περιπτώσεις στο παρελθόν, παραγωγοί υποχρεώθηκαν να καταβάλλουν πρόστιμα μέχρι και 250 ευρώ ανά συμπληρωματική δήλωση, όντες σε τραγικό αδιέξοδο.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα