Αρθρογραφία

Κύματα οργής και απογοήτευσης από τους συνυαξιούχους

«Όταν ο λαός εξεγείρεται και παραδίνεται στην οργή του, είναι μια φλόγα σφοδρή, που μάταια προσπαθεί κανείς να τη σβήσει».
ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ

Ένα εκατομμύριο και πλέον χαμηλοσυνταξιούχοι απογοητευμένοι και οργισμένοι από τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού κ.Μητσοτάκη κατά τη διάρκεια της ΔΕΘ και από διάφορες ανακοινώσεις υπουργών σχετικών με την «αύξηση» των μισθών και συντάξεων από τις αρχές του 2023, καθώς και τη χορήγηση διαφόρων οικονομικών ενισχύσεων για τη στήριξη ενδεών νοικοκυριών και επιχειρήσεων ΖΗΤΟΥΝ και περιμένουν από τον κ.Μητσοτάκη, να υλοποιήσει την προεκλογική υπόσχεση για κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου (4387/2016) «περί Ενιαίου Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλειας κλπ.» με τον οποίο μειώθηκαν οι κύριες συντάξεις κατά 40%, οι επικουρικές κατά 50%, οι συντάξεις χηρείας κατά 60% και κατά 20% το εφάπαξ.

Επειδή όμως η κατάργηση τώρα, του νόμου Κατρούγκαλου δεν είναι εφικτή, λόγω της πρόσφατης ενεργειακής κρίσης και των άλλων αρνητικών συγκυριών, περιμένουν οι συνταξιούχοι από την κυβέρνηση να αναστείλει τουλάχιστον για όσο χρόνο θα διαρκέσουν η ενεργειακή κρίση και η ακρίβεια, το ψυχοβόρο άρθρο του Ν.4387/16 που προβλέπει τη μείωση της προσωπικής διαφοράς, των χαμηλοσυνταξιούχων σε ποσό ανάλογο με την αύξηση της σύνταξης, με αποτέλεσμα παρά τη μεγάλη ακρίβεια που υπάρχει το πραγματικό εισόδημα των συνταξιούχων της κατηγορίας αυτής να παραμένει το ίδιο, όπως έχει «παγώσει» εδώ και 12 χρόνια με απόρροια να έχουν πρόβλημα ακόμη και επιβίωσης αφού με την πενιχρή τους σύνταξη, δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τα βασικά προβλήματα της καθημερινότητας (διατροφή, φάρμακα, θέρμανση κλπ.).

Σημειωτέο ότι στους περισσότερους συνταξιούχους δεν θα επιστραφούν και τα χρήματα που παράνομα τους παρακρατήθηκαν από το κράτος, κι αυτό γιατί δεν τα διεκδίκησαν δικαστικά μέχρι 31.7.2020 όπως προέβλεπε ο νόμος. Όμως ο λόγος για τον οποίο δεν άσκησαν προσφυγές είναι γνωστός. Ο τότε κυβερνητικός εκπρόσωπος κ.Στέλιος Πέτσας, με δημόσια δήλωσή του που έγινε στις 15.7.20, προέτρεπε τους συνταξιούχους ότι ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΑΣΚΟΥΝ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ, δεν χρειάζεται να τρέχουν σε δικηγόρους.

Χρειάζεται μόνο να έχουν λίγη υπομονή καθώς δεν τίθεται κανένα θέμα παραγραφής». Με απλά λόγια ο κ.Πέτσας διαβεβαίωσε τους συνταξιούχους ότι εφόσον τα δικαστήρια, αποφασίσουν επί των αγωγών που κατέθεσαν κάποιοι συννταξιούχοι και κρίνουν ότι ορισμένες περικοπές των συντάξεων έγιναν παράνομα τότε τα παρανόμως κρατηθέντα ποσά θα επιστραφούν ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ δικαιούχους συνταξιούχους ανεξάρτητα αν άσκησαν ή όχι προσφυγές στα δικαστήρια. Ο κ.Πέτσας όταν διαβεβαίωνε τους συνταξιούχους, δεν ήταν απλός βουλευτής, ήταν κυβερνητικός εκπρόσωπος και οι διαβεβαιώσεις του έγιναν πιστευτές, ως προερχόμενες από την κυβέρνηση.

Τώρα όμως η κυβέρνηση επικαλείται την απόφαση του ΣτΕ που δικαίωσε όσους άσκησαν προσφυγή στα δικαστήρια, ότι θα επιστρέψει τα παρανόμως παρακρατηθέντα ποσά, μόνο σε αυτούς και όχι σε όλους όπως είχε διαβεβαιώσει δια στόματος κ.Πέτσα. Επικαλείται δε για την άδικη αυτή απόφασή της ότι υπάρχουν δημοσιονομικές δυσκολίες. (Δηλαδή ότι δεν φτάνουν τα λεφτά για να επιστραφούν τα παρανόμως παρακρατηθέντα σε όλους τους συνταξιούχους). «Όμορφος κόσμος, ηθικά, και αγγελικά πλασμένος» όπως αναφέρει σε ένα ποίημά του ο Δ.Σολωμός!

Η κυβέρνηση όμως φρόντισε να προσφέρει στους απογοητευμένους συνταξιούχους, που δεν θα δούν αύξηση στις συντάξεις τους, ούτε θα τους δοθούν τα αναδρομικά τους, ως «καφέ της παρηγοριάς» μισό κουλούρι κάθε μέρα. (Το κουλούρι κάνει 60 λεπτά).

Συγκεκριμένα, από τον πρωθυπουργό και από αρμόδιους υπουργούς ειπώθηκε ότι οι συνταξιούχοι της κατηγορίας αυτής, θα δούν αύξηση στις συντάξεις τους από 1-1-2023 από την κατάργηση της «εισφοράς αλληλεγγύης», της οποίας το ποσό της μηνιαίας κράτησης ανέρχεται σε 9-15 ευρώ για εκείνους που έχουν ετήσια σύνταξη από 12.000 και 20.000 ευρώ.

Στις συντάξεις που ήταν μικρότερες από 12.000 ετησίως, δεν γινόταν κράτηση «εισφοράς αλληλεγγύης».

Πρόσφατα, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνταξιούχων Επικουρικής Ασφάλισης κ.Αριστοτέλης Κάντας έδωσε ενδιαφέρουσα συνέντευξη στο FOCUS FM και στη δημοσιογράφο Δέσποινα Μποτίτση, για τα φλέγοντα προβλήματα των συνταξιούχων, αποσπάσματα της οποίας παραθέτουμε για πληρέστερη ενημέρωση των αναγνωστών. Μεταξύ άλλων είπε ο κ.Κάντας: «Τι να σου κάνει αυτή η σύνταξη όταν τη ροκανίζεις στο πρώτο πενθήμερο του μήνα και πηγαίνεις στη ΔΕΗ να κάνεις διακανονισμό. Εννέα στους δέκα συνταξιούχους δεν μπορούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς, δίνουμε έναντι του έναντι για να μη μας κόψουν το ρεύμα.

Είναι ντροπή που άνοιξε η σχολική χρονιά και δεν μπορούμε να πάρουμε μία σάκα, μερικά τετράδια και μερικά μολύβια στα εγγόνια μας. Θα περάσουμε έναν χειμώνα πάλι χωρίς θέρμανση, με κλειστά φώτα και τις περισσότερες φορές, χωρίς τα βασικά είδη διατροφής.

Θα είμαστε εγκλωβισμένοι μέσα στα σπίτια μας, μας έχουν γυρίσει στο 1940. Με αυτά τα λόγια απαντούν οι συνταξιούχοι στα μέτρα-κοροϊδία της κυβέρνησης αλλά και στον Αλέξη Τσίπρα. Όπως ξέρετε αυτοί πάνε πακέκτο. Χέρι-χέρι πήγαν αυτοί το 2015 και υπέγραψαν το τρίτο μνημόνιο. Υπέγραψαν αυτό το επαίσχυντο τρίτο μνημόνιο που έφερε τον περιβόητο νόμο 4387 του Κατρούγκαλου. Έναν νόμο που θα μας κυνηγάει μέχρι να πεθάνουμε. Θα κυνηγάει τους τωρινούς και τους μελλοντικούς συνταξιούχους σε όλη τους τη ζωή.

Ο κ.Μητσοτάκης προεκλογικά έλεγε ότι θα καταργήσει την προσωπική διαφορά και το νόμο Κατρούγκαλου αλλά τον έχει και αυτός σαν ευαγγέλιο. Τα ίδια ακούσαμε και από τον κ.Τσίπρα και τώρα καταλαβαίνω γιατί ο κ.Τσίπρας δεν δεχόταν να δει την εκλεγμένη ηγεσία της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα των δυόμιση εκατομμυρίων συνταξιούχων, αντιπροσωπεία της ΣΕΑ.

Είναι ο μόνος πολιτικός αρχηγός, μαζί με τον κ.Μητσοτάκη, που αρνούνται πεισματικά να μας συνταντήσουν. Στη ΔΕΘ δεν ακούσαμε τίποτα… απαντάμε σε αυτήν την κοροϊδία με νέο συλλαλητήριο στις 5/10/22 στην πλατεία Συντάγματος στις 10 το πρωί».

Τα είπε ξεκάθαρα και από καρδιάς ο κ.Κάντας. Για τους πολιτικούς που δεν τον κατάλαβαν ισχύει η φράση του Σοφοκλή «Τυφλός τα τ΄ώτα, του τι νουν, τα τ΄ όμματα» (είναι τυφλοί και στα αυτιά και στο μυαλό και στα μάτια).

Οι βουλευτικές εκλογές πλησιάζουν. Όπως αποδείχτηκε για πολλοστή φορά από τα αποτελέσματα των εκλογών του 2015 και του 2019 ο λαός δεν λησμονεί. Ανταμείβει αλλά και τιμωρεί!

Λάθη όλοι κάνουμε. Οι σοφότεροι όμως φροντίζουν να τα διορθώνουν έγκαιρα και όσο υπάρχει ο χρόνος! Οψόμεθα!

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

Γ.Γεωργαντάς από το Κιλελέρ: Τιμούμε τους αγώνες των αγροτών μας και παλεύουμε για το σήμερα και το αύριο του πρωτογενούς τομέα

113 χρόνια μετά την εξέγερση των Θεσσαλών αγροτών ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργος Γεωργαντάς βρέθηκε στο Κιλελέρ προκειμένου […]