Αγροτικά

Ξεκίνησε ο ενάεριος εμβολιασμός αλεπούδων

Το τμήμα κτηνιατρικής της διεύθυνσης αγροτικής οικονομίας και κτηνιατρικής ανακοίνωσε ότι κατά τους μήνες Απρίλιο και Μάιο θα πραγματοποιηθούν στην περιοχή της ΠΕ Κιλκίς εναέριοι εμβολιασμοί των αλεπούδων με δολώματα κατά της λύσσας.

Τα εμβόλια δολώματα θα διανεμηθούν με αεροσκάφη. Έχουν χρώμα καφέ μοιάζουν με σοκολάτα και έχουν μυρωδιά ψαριού που ελκύει τις αλεπούδες και απωθεί τους ανθρώπους. Τα εμβόλια δολώματα περιέχουν στο εσωτερικό τους μια πλαστική κάψουλα γεμάτη με το εμβόλιο (εξασθενημένος ιός της λύσσας) σε υγρή μορφή. Στην ανακοίνωση υπογραμμίζονται τα εξής

«Μην ακουμπάτε το εμβόλιο-δολώματα
Αν βρείτε ένα εμβόλιο δόλωμα κατά τη διάρκεια του περιπάτου, της άθλησης κ.λπ. (στο δρόμο, στο προαύλιο, στο μονοπάτι, στο χώρο άθλησης) τότε πρέπει:
• Να πιάσετε το δόλωμα με ένα γάντι ή πλαστική σακούλα και
• Να το μεταφέρετε στις τοπικές κτηνιατρικές αρχές ή να το μεταφέρετε και να το αφήσετε σε μια λιγότερο πολυσύχναστη περιοχή ώστε να μην έρθει σε επαφή με ανθρώπους.

Αν το εμβόλιο-δόλωμα είναι άθικτο και όχι κατεστραμμένο και δεν υπάρχει επαφή με το υγρό της κάψουλας του εμβολίου-δολώματος δεν υπάρχει κίνδυνος μόλυνσης, ωστόσο μην ακουμπάτε με γυμνά χέρια το εμβόλιο-δόλωμα.

Σε περίπτωση κινδύνου επαφής με το υγρό περιεχόμενο της κάψουλας του εμβολίου δολώματος, παρτε το εμβόλιο δόλωμα μαζί σας, λαμβάνοντας ολα τα προφυλακτικά μέτρα και επικοινωνήστε αμέσως με το γιατρό.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα