Αγροτικά

Τα κρασιά Τάτση της Γουμένισσας «κατακτούν» και… την Αμερική!

Αναφορά στο οινοποιείο Τάτση της Γουμένισσας έκανε την περασμένη εβδομάδα η μεγάλη αμερικανική εφημερίδα «Νιού Γιόρκ Τάιμς» («New York Times»).

Ειδικότερα, η ετικέτα «Λημνιό 2018» των αδελφών Περικλή και Στέργιου Τάτση συμπεριελήφθη στην περίφημη κατάσταση του διάσημου κριτικού κρασιών Έρικ Ασίμοφ με τα είκοσι κρασιά που κοστίζουν κάτω από είκοσι δολλάρια.

Το γεγονός ότι η περιοχή της Γουμένισσας παρουσιάζει ιστορία, αξιοσημείωτη παρουσία και ιδιαίτερη δυναμική στον τομέα της αμπελουργίας, είναι γνωστό τοις πάσι εντός των ορίων της χώρας αλλά και στα Βαλκάνια.

Ο Asimov αναφέρει πως τα μπουκάλια, που αγοράστηκαν διαδικτυακά μέσα στον Ιανουάριο επιλέχθηκαν με γνώμονα την τιμή αλλά και την εντοπιότητα. Τα κρασιά προέρχονται από μικρές περιοχές και παραγωγούς που τηρούν τις παραδόσεις του τόπου τους σε μια προσπάθεια να γευτεί τη διαφορετικότητα και την ιστορία των περιοχών μέσα από τα κρασιά τους.

Τα είκοσι μπουκάλια προέρχονται από έντεκα χώρες. Όπως αναφέρει ο Asimov στο άρθρο του «κάθε μία από τις οινοπαραγωγές περιοχές που επέλεξα κάνει τα πράγματα με τον δικό της τρόπο, χρησιμοποιώντας διαφορετικές ποικιλίες ή παραδοσιακές τεχνικές της περιοχής τους. Οι φυσικές συνθήκες – όπως το κλίμα και τα εδάφη – ποικίλλουν επίσης».

Ο Asimov διευκρινίζει πως κρασιά από πιο γνωστά αμπελοτόπια δεν μπήκαν στη λίστα γιατί συνήθως η ποιότητα αντικατοπτρίζεται στην τιμή καθώς τα κόστη παραγωγής είναι αυξημένα. Επίσης στη λίστα δεν μπήκαν κρασιά από άγνωστες περιοχές που όμως δεν παράγουν κρασιά με δικό τους στυλ.

Στις προτάσεις και τις περιγραφές του Asimov βρίσκουμε δύο οινοποιεία από τη Μακεδονία, την “Χαρούλα Ερυθρός 2017” από το οινοποιείο Αγρατία και το “Λημνιό 2018” από το Κτήμα Τάτση.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα