Πολιτική

K.Κιλτίδης: «Να λειτουργήσουμε θεσμικά και αποδοτικά για τον νομό μας»

Από τον πρώην βουλευτή και υφυπουργό της Νέας Δημοκρατίας, Κώστα Κιλτίδη, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

“Θέλησα στην αρχή του χρόνου, να σηματοδοτήσω την επαναφορά της πολιτικής στον νομό μας με το άρθρο μου, «Πώς να αλλάξουμε τον κόσμο, αν δεν αλλάξουμε εμείς».

Δεν χρειάζεται να επιτείνουμε τον ευτελισμό της πολιτικής και να υποτιμούμε την νοημοσύνη των συμπολιτών μας. Προκαλεί θυμηδία η γνωστοποίηση πληρωμής των οφειλομένων ΠΣΕΑ και μάλιστα καθυστερημένα, όπως και οι αποζημιώσεις των καλλιεργειών λόγω κορωναϊού από το αρμόδιο Υπουργείο Γεωργίας (ελιές, σύκα κ.α.) για όλη την επικράτεια. Για αυτό το θέμα λυπούμε βαθύτατα που υπάρχει και ένας ανταγωνισμός των αντιπολιτευομένων Βουλευτών. Υπάρχουν όμως ζητήματα που οφείλουμε να γνωρίζουμε και να τα θέσουμε στον διάλογο με τους θεσμικούς φορείς του νομού προς υλοποίηση.

Για τα αρδευτικά έργα που ξεχάστηκαν επί 12 χρόνια παρέδωσα ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για τον Νομό από το 2008, χρειάστηκε να αναζητήσω τα αυτονόητα. Κοινοποιώ τον αναλυτικό πίνακα των αποφάσεων του ΥΠΑΑΤ, επικαιροποιημένο το 2020 στα μέσα ενημέρωσης, όπου υπάρχουν όλες οι πληροφορίες για το φράγμα Μεταξοχωρίου, Γουμένισσας, Κάρπης ( αυτό που εξαγγέλθηκε από το Δήμο Παιονίας τώρα και είχε χαρακτηριστικά και Ύδρευσης).

Παράκληση στα μέσα ενημέρωσης που θα το λάβουν να γνωστοποιήσουν αυτά που αφορούν το νομό μας. Τα κοινοποιώ ως έχουν από το ΥΠΑΑΤ για την αξιοπιστία των λεγομένων μου. Φαίνετε πως θέλουν κάποιοι στο νομό να υπερπηδήσουμε το μείζον θέμα του μεταναστευτικού που καταπνίγει την πόλη του Πολυκάστρου και αποσταθεροποιεί την περιοχή της Παιονίας. Το όλο ζήτημα έχει διεγείρει την κυβερνητική πολιτική προς την σωστή κατεύθυνση φύλαξης των χερσαίων και θαλάσσιων συνόρων.

Οι μόνιμες εγκαταστάσεις στην Ν.Καβάλα επιβάλλεται πάση θυσία να αποφευχθούν και να οδηγηθούμε στην κατάργηση της δομής. Είναι επίσης ξεκάθαρο να διεκδικηθούν ανταποδοτικά οφέλη για την παραμονή της δομής και την φιλοξενία των μεταναστών στο δήμο Παιονίας, αντάξια των υπηρεσιών που έχουν προσφερθεί. Επίσης είναι θέμα αξιοπρεπείας να υπάρχουν διόδια, όταν υπάρξει δρόμος διπλής κατευθύνσεως. Δεν γίνεται να υποτιμούν την νοημοσύνη μας.

Σας καλώ να σοβαρευτούμε όλοι και να υπηρετήσουμε την αλήθεια και τον νομό. Η εξαπάτηση δεν μπορεί να είναι μέθοδος πολιτικής, εκτός και αν κάποιοι πολίτες συνήθισαν σε αυτήν, όπως λέει ο Αρκάς. Ας ανοίξει ο διάλογος με συντονιστές στον νομό τον αντιπεριφερειάρχη και στους δήμους τους δύο δημάρχους.

Να καταθέσουν, όσοι έχουν πολιτικές θέσεις και προτάσεις για τα μεγάλα θέματα του νομού (Μεταναστευτικού, Υποδομών και Υπηρεσιών).

Άφησα ένα νομό με αναλογικά προβλήματα και βρήκα διολίσθηση στην διαστροφή. Είναι η ώρα με αυτήν την κυβέρνηση στο τέλος της οικονομικής κρίσεως και της πανδημίας να επανέλθει η πολιτική. Να αναδείξουμε τι θέλουμε και να τα διεκδικήσουμε τεκμηριωμένα και θεσμικά. Ανήκουν στην ιστορία του νομού και στην προοπτική του”.

Παρακάτω σας παραθέτω το πρόγραμμα – μελέτη των υποδομών αγροτικής ανάπτυξης επί θητείας μου του Δημήτρη Παπαγιαννίδη*

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ 2008
To Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα για την Aνάπτυξη των Eγγειοβελτιωτικών Eργων στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έχει στόχο εκτός από την εξοικονόμηση και ορθολογική διαχείριση των νερών, την σύνδεση των έργων στην καλλιέργεια µιας συγκεκριµένης γκάµας προϊόντων λόγω κλιµατικών, εδαφικών, παραδοσιακών και άλλων παραγόντων οι οποίοι δηµιουργούν το ιδιαίτερο προφίλ της περιοχής.

ΝΟΜΟΣ ΚΙΛΚΙΣ

ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΡΓΑ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ 4ης ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ– ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΑΑ 2007-2013 “ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΠΑΛΤΑΤΖΗΣ”
Μέσω του «ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΑΑ 2007-2013 ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΠΑΛΤΑΤΖΗΣ» στο Μέτρο της κατασκευής εγγειοβελτιωτικών έργων (Μέτρο 125Α1) προγραμματίζεται η ένταξη των έργων :

“Μελέτη και κατασκευή αρδευτικού φράγματος Γουμένισσας” συνολικού προϋπολογισμού 11,1 εκατ. ευρώ.

“Μελέτη και κατασκευή αρδευτικής λιμνοδεξαμενής Κάρπης” συνολικού προϋπολογισμού 8 εκατ. ευρώ.

“Μελέτη και κατασκευή αρδευτικού φράγματος Μεταξοχωρίου Τερπύλλου”, συνολικού προϋπολογισμού 11,1 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι για το έργο του φράγματος της Γουμένισσας, δόθηκε προέγκριση δημοπράτησης, ώστε να προχωρήσει το έργο της κατασκευής του. Ο τρόπος υλοποίησης των δυο άλλων έργων πρόκειται να καθοριστεί έπειτα από την ολοκλήρωση της προβλεπόμενης διαδικασίας Αναθεώρησης του Προγράμματος στο προσεχές διάστημα.

Επιπλέον, πρόκειται να ενταχθούν άμεσα στο ΠΑΑ και να κατασκευαστούν τα παρακάτω έργα που αφορούν το Νομό του Κιλκίς και τα οποία κρίνονται απαραίτητα:

“Αποκατάσταση λειτουργικότητας και ανακαίνιση αντλιοστασίων Αρτζάν Αματόβου” προϋπολογισμού 4,1 εκατ. ευρώ και “Κατασκευή αρδευτικών δικτύων ΙΖ Ζώνης Αρτζάν”, προϋπολογισμού 21,2 εκατ. ευρώ».

Πιο αναλυτικά:

«ΑΡΔΕΥΤΙΚΟ ΦΡΑΓΜΑ ΓΟΥΜΕΝΙΣΣΑΣ Ν. ΚΙΛΚΙΣ» χωρητικότητας ταμιεύτηρα 3.800.000 κυβικών μέτρων νερό. Πρόκειται για την κατασκευή φράγματος βόρεια του Δ.Δ. Στάθη στην περιοχή Καζάνια του Δήμου Γουμένισσας για την κάλυψη των αναγκών άρδευσης 14.000 στρεμμάτων της ευρύτερης περιοχής. Εχουν συνταχθεί τα συμβατικά Τεύχη Προκύρηξης για την ανάθεση εκπόνησης της οριστικής μελέτης προϋπολογισμού 1,6 εκατ €. και απομένει να εγκριθεί η ένταξή της σε κάποιο χρηματοδοτικό μέσο.
«ΑΡΔΕΥΤΙΚΗ ΛΙΜΝΟΔΕΞΑΜΕΝΗ ΚΑΡΠΗΣ Ν. ΚΙΛΚΙΣ» χωρητικότητας ταμιευτήρα 1.800.000 κυβικών μέτρων νερό. Πρόκειται για την κατασκευή εσωχειμάρροιας λιμνοδεξαμενής νοτιοανατολικά του οικισμού Κάρπης στην θέση Σταμάτα με σκοπό την άρδευση γεωργικών εκτάσεων 7.000 στρεμμάτων της ευρύτερης περιοχής. Η Υπηρεσία Μελετών & Κατασκευών του ΥΠΑΑΤ συνέταξε τα συμβατικά Τεύχη Προκήρυξης για την ανάθεση εκπόνησης της οριστικής μελέτης προϋπολογισμού 1,3 εκατ. € και απομένει να εγκριθεί η ένταξή της σε κάποιο χρηματοδοτικό μέσο.
«ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΑΡΔΕΥΤΙΚΩΝ ΔΙΚΤΥΩΝ ΣΤΗ ΖΩΝΗ 1Ζ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΑΡΤΖΑΝ Ν. ΚΙΛΚΙΣ» προϋπολογισμού 28 εκατ. €. Πρόκειται για την κατασκευή αρδευτικού , αποχετευτικού ,αποστραγγιστικού και οδικού δικτύου σε καλλιεργήσιμη έκταση 10.400 στρεμμάτων στην επέκταση της ζώνης 2Ζ. Εξετάζεται επίσης η δυνατότητα επέκτασης της μελέτης και του αντιστοίχου έργου σε έκταση 000 στρεμμάτων περίπου του οικισμού Βαφειοχωρίου, η οποία δεν έχει μέχρι σήμερα συμπεριληφθεί στις αρδευόμενες εκτάσεις της περιοχής ΑΡΤΖΑΝ-ΑΜΑΤΟΒΟΥ.
«ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΑΠΟΣΤΡΑΓΓΙΣΤΙΚΩΝ ΑΝΤΛΙΟΣΤΑΣΙΩΝ ΑΡΤΖΑΝ-ΑΜΑΤΟΒΟΥ» εκτιμώμενου προϋπολογισμού 1,5 εκατ € περίπου.
«ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΟΔΟΠΟΙΙΑ ΟΙΚΙΣΜΩΝ ΗΛΙΟΛΟΥΣΤΟΥ – Μ. ΣΤΕΡΝΑΣ ΔΗΜΟΥ ΧΕΡΣΟΥ Ν. ΚΙΛΚΙΣ» προϋπολογισμού 1,45 εκατ. €.
«ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΔΙΑΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΟΔΟΥ ΑΝΤΙΟΓΕΝΕΙΑΣ – ΚΟΡΥΦΗΣ ΔΗΜΟΥ ΚΡΟΥΣΩΝ», προϋπολογισμού 1,5 εκατ. €.
Επίσης προγραμματίζεται η εκπόνηση των παρακάτω μελετών:
«ΑΡΔΕΥΤΙΚΟ ΦΡΑΓΜΑ ΜΕΤΑΞΟΧΩΡΙΟΥ» ΕΠΙΚΑΙΡΟΠΟΙΗΣΗ ΟΡΙΣΤΙΚΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ 1992 ΚΑΙ ΝΕΑ ΜΕΛΕΤΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΜΕ ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ
ΣΥΝΤΟΜΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
Χωμάτινο φράγμα με αργιλικό πυρήνα :
όγκος σώματος φράγματος: 590.000 m3
ύψος φράγματος: 35 m
Η Οριστική Μελέτη του Φράγματος Μεταξοχωρίου εκπονήθηκε και εγκρίθηκε το 1992 από το Γραφείο ΣΟΦΙΟΣ και Συνεργάτες. Σήμερα (2020) το φράγμα αναμένεται να έχει κόστος κατασκευής 11.000.000€ περίπου.
«ΑΡΔΕΥΤΙΚΟ ΦΡΑΓΜΑ ΠΛΑΤΑΝΙΑ»
Επιπλέον, στα πλαίσια του Π.Α.Α. 2007-2013 «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΠΑΛΤΑΤΖΗΣ» υπάρχει η δυνατότητα εκτέλεσης αντιστοίχων έργων με τα ΟΠΑΑΧ του Γ΄ΚΠΣ, όπως μικρά εγγειοβελτιωτικά έργα, έργα διαχείρισης υδατικών πόρων (βελτίωση –εκσυγχρονισμός αρδευτικών δικτύων), έργα πρόσβασης στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις (αγροτική οδοποιία) κλπ, σε ορεινά και μειονεκτικά Δημοτικά Διαμερίσματα. Αφορά τους Δήμους: Αξιούπολης, Γουμένισσας, Ευρωπού, Κρούσσών, Μουριών, Πολυκάστρου (εκτός του Δ.Δ. Πολυκάστρου), Δοιράνης, Γαλλικού (εκτός του Δ.Δ. Πεδινού), Πικρολίμνης (Δ.Δ. Ανθόφυτου, Μικρόκαμπου, Νεου Αγιονερίου, Παλαιού Αγιονερίου, Νέου Γυναικόστρου).

ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΡΓΑ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΟΥ Γ΄ ΚΠΣ 2000-2006
Στα πλαίσια του Τομεακού Προγράμματος ΕΠΑΑ-ΑΥ 2000-2006 ολοκληρώθηκε το έργο:

«ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΑΡΔΕΥΤΙΚΩΝ ΔΙΚΤΥΩΝ ZΩΝΗΣ 2Ζ ΑΡΤΖΑΝ-ΑΜΑΤΟΒΟΥ Ν. ΚΙΛΚΙΣ» προϋπολογισμού 32,1 εκατ €. Η σύμβαση κατασκευής του έργου υπεγράφη στις 15-11-2005, δαπάνης 21.572.630€.

Πρόκειται για την κατασκευή υπόγειου υπό πίεση αρδευτικού δικτύου συνολικού μήκους πλαστικών σωλήνων 55,2 χλμ και χαλυβδοσωλήνων 16,7 χλμ, αποχετευτικού-αποστραγγιστικού δικτύου μήκους 101 χλμ και αγροτικού οδικού δικτύου μήκους 94 χλμ σε καλλιεργήσιμη έκταση 12.542 στρεμμάτων στην ευρύτερη κτηματική περιφέρεια των Δήμων Πολυκάστρου, Βαφειοχωρίου, Νέας Καβάλας του Νομού Κιλκίς.

Στα πλαίσια των ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ ΟΠΑΑΧ (άξονας 7 ΕΠΑΑ-ΑΥ 2000-2006) υλοποιήθηκαν πολλά μικρά Δημόσια Έργα προϋπολογισμού μέχρι 450.000 € το καθένα. Αφορούν οδικά αγροτικά δίκτυα, διευθέτηση χειμάρρων, εκσυγχρονισμό αρδευτικών δικτύων, αντιπλημμυρική προστασία, δημιουργία δασικών χώρων αναψυχής, ανάδειξη παραδοσιακών γεφυριών, αντικατάσταση εσωτερικών δικτύων ύδρευσης κλπ.

Στον νομό ΚΙΛΚΙΣ υλοποιούνται 54 έργα, αφορούν τους Δήμους Αξιούπολης, Γουμένισσας, Μουριών, Πολυκάστρου και Ευρωπού καθώς και την Κοινότητα Λιβαδίων, συνολικού προϋπολογισμού 18,3 εκατ. ευρώ περίπου.

ΠΕΠ ΚΜ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ 2000 -2006
Στα πλαίσια του ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ 2000 -2006 ολοκληρώθηκαν το έργα:

ΠΙΝΑΚΑΣ 38

ΕΝΤΑΓΜΕΝΑ ΕΡΓΑ ΑΝΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Περιφέρεια: Κεντρικής Μακεδονίας

Νομός: Κιλκίς

Στοιχεία καταχωρισμένα στο ΟΠΣ μέχρι 31-03-2011

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΥΔΑΤΙΝΩΝ ΠΟΡΩΝ – ΕΓΓΕΙΟΒΕΛΤΙΩΤΙΚΑ ΕΡΓΑ-ΑΝΑΔΑΣΜΟΙ

ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΑΡΔΕΥΤΙΚΩΝ ΔΙΚΤΥΩΝ ΑΡΤΖΑΝ ΑΜΑΤΟΒΟΥ Α΄ ΦΑΣΗ (ΔΙΚΤΥΟ 2Ζ) Ν. ΚΙΛΚΙΣ

19,815,228

ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΛΙΜΝΟΔΕΞΑΜΕΝΩΝ ΣΤΟ Δ.Δ. ΠΟΛΥΠΕΤΡΟΥ

184,400

ΕΚΟΥΣΙΟΣ ΑΝΑΔΑΣΜΟΣ ΑΓΡΟΚΤΗΜΑΤΟΣ Μ. ΒΡΥΣΗΣ Ν. ΚΙΛΚΙΣ

189,768

ΕΚΟΥΣΙΟΣ ΑΝΑΔΑΣΜΟΣ ΑΓΡΟΚΤΗΜΑΤΟΣ ΠΟΛΥΠΕΤΡΟΥ ΚΙΛΚΙΣ

177,778

ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΕΡΓΑ ΑΝΑΔΑΣΜΟΥ ΗΛΙΟΛΟΥΣΤΟΥ Ν. ΚΙΛΚΙΣ

418,662

ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΑΠΟΧΕΤΕΥΤΙΚΗΣ ΤΑΦΡΟΥ ΚΑΙ ΕΚΣΥΧΡΟΝΙΣΜΟΣ ΑΝΤΛΙΟΣΤΑΣΙΩΝ ΑΡΤΖΑΝ ΑΜΑΤΟΒΟΥ

419,200

ΑΝΑΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΥΔΡΟΛΗΨΙΑΣ ΑΡΔΕΥΤΙΚΩΝ ΔΙΚΤΥΩΝ ΑΡΤΖΑΝ – ΑΜΑΤΟΒΟΥ

261,775

Σύνολο κατηγορίας ενέργειας

21,466,811

ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΡΓΑ ΑΠΟ ΕΘΝΙΚΟΥΣ ΠΟΡΟΥΣ
Εκπονούνται οι μελέτες:

«ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΕΡΓΩΝ ΥΔΡΟΜΑΣΤΕΥΣΗΣ, ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗΣ, ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΝΕΡΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΜΠΛΟΥΤΙΣΜΟ ΤΗΣ ΛΙΜΝΗΣ ΔΟΪΡΑΝΗΣ», προϋπολογισμού 450.000€ με χρηματοδότηση από Εθνικούς Π’ορους. Δημοπρατήθηκε στις 31 Αυγούστου 2006, η σύμβαση με τον ανάδοχο υπεγράφη στις 13/2/2007. Αφορά αναγνωριστική μελέτη για τον εμπλουτισμό της Δοϊράνης από γειτονικές λεκάνες απορροής η οποία ολοκληρώθηκε το 2010.
Με την ολοκλήρωση της κατασκευής των έργων αναμένεται να αυξηθεί η παροχετευτικότητα νερού προς της λίμνη Δοϊράνη κατά 10 εκαταμμύρια κυβικά μέτρα νερό ετησίως με ανάλογη αύξηση της στάθμης του νερού στην λίμνη. Απομένει να εγκριθεί η ένταξή των έργων σε κάποιο χρηματοδοτικό μέσο.

«ΜΕΛΕΤΗ ΥΔΡΟΛΗΨΙΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΑΠΟΧΕΤΕΥΤΙΚΗΣ ΔΙΩΡΥΓΑΣ ΑΡΤΖΑΝ- ΑΜΑΤΟΒΟΥ ΑΠΟ ΠΟΤΑΜΟ ΑΞΙΟ», προϋπολογισμού 350.000€ με χρηματοδότηση από εθνικούς πόρους. Δημοπρατήθηκαν στις 29 Αυγούστου 2006, η σύμβαση με τον ανάδοχο υπεγράφη στις 13/9/2007.

Αφορά την μελέτη έργων για την υπερύψωση της στάθμης του νερού κατά τους θερινούς μήνες στον ποταμό Αξιό και την παροχέτευσή του στο ομώνυμο αρδευτικό δίκτυο ανοικτών διωρύγων. Ολοκληρώθηκε το 2010 και απομένει να εγκριθεί η ένταξή των έργων σε κάποιο χρηματοδοτικό μέσο.

*ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧ. ΔΠΘ ΜETAΠTYXIAKO ΔIΠΛ. EIΔ. ΕΜΠ. DEA GENIE CIVIL INSA TOULOUSE & RENNES. ΜΕΛΟΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑΣ ΤΕΕ. ΕΙΔΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΚΟΙΝΟΤΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ & ΥΠΟΔΟΜΩΝ / ΥΠΠΑΤ 2004-2009

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

Φωτοσχόλιο

Από την τακτική συνεδρίαση η ΔΕΕΠ Ν.Δ ν. Κιλκίς γιά την αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος των Ευρωεκλογών.