Πολιτική

Συνεχίζεται η «κόντρα» Δ.Σισμανίδη Ι.Τσογγίδη για «Omnes» και την εγκατάσταση προσφύγων στο Κιλκίς

Η «κόντρα» Δ.Σισμανίδη-Ι.Τσογγίδη γιά το θέμα της οργάνωσης «Omnes» και της εγκατάστασης προσφύγων στον αστικό ιστό του Κιλκίς συνεχίσθηκε και κατά την συνεδρίαση του δημοτικού συμβολίου Κιλκίς της Δευτέρας 24.4.17, με την έγγραφη απάντηση της δημοτικής αρχής στην έγγραφη ερώτηση του πρώην προέδρου του δημοτικού συμβουλίου γιά το εν λόγω θέμα.

Συγκεκριμένα στην έγγραφη απάντησή της η δημοτική αρχή Κιλκίς, διά του νομικού συμβούλου Σταματίου Κανταρτζή, αναφέρει τα εξής:

«Η δημοτική αρχή Κιλκίς, όπως και ο κάθε ενδιαφερόμενος πολίτης, έχει μία γενική γνώση επί των δραστηριοτήτων του συλλογου εθελοντών Κιλκίς «Omnes» η εποπτεία του οποίου ανήκει, όπως για όλα τα σωματεία στην περιφερειακή ενότητα Κιλκίς.

Επίσης, υπόκειται σε φορολογικό έλεγχο, όπως καθε φυσικό και νομικό πρόσωπο.

Η διοίκηση του ως άνω σωματείου ζήτησε και είχε συνάντηση με την δημοτική αρχή στην οποία παρουσίασε πρόταση σχετικώς με την αυτόνομη διαβίωση προσφυγικών οικογενειών στην περιοχή του Κιλκίς.

Δεν ετέθη καθόλου θέμα διαμονής οικονομικών μεταναστών, παρά μόνο προσφύγων, που προέρχονται από εμπόλεμες περιοχές. Η διοίκηση του δήμου Κιλκίς δεν αποδέχθηκε να υποστηρίξει την παραπάνω πρόταση, καθώς δεν υφίσταται το απαραίτητο θεσμικό πλαίσιο. Οπως πληροφορηθήκαμε υπήρξε παρόμοια συνάντηση με την ΑΝΚΙ.

Εως σήμερα δεν έχει αναφερθει στον δήμο Κιλκίς η παραμικρή διαμαρτυρία ή καταγγελία πολίτη γιά ζητήματα που αφορούν την δημόσια υγεία ή γιά περιστατικά διασάλευσης της ειρηνικής συνύπαρξης των δημοτών του Κιλκίς με τις προσφυγικες οικογένειες. Η διοίκηση του σωματείου «Omnes» μας διαβεβαίωσε, ότι όλοι ανεξαιρέτως οι πρόσφυγες γιά την στέγαση των οποίων φρόντισε ο σύλλογος, φέρουν ιατρικό φάκελλο, από τον οποίο προκύπτει η διενέργεια των απαραίτητων ιατρικών εξετάσεων.

Σε κάθε περίπτωση αρμόδια αρχή επί θεμάτων υγείας είναι το τμήμα περιβαλλοντικής υγιεινής και υγειονομικού ελέγχου της διεύθυνσης δημόσιας υγείας της περιφερειακής ενότητας Κιλκίς το οποίο έχει την δυνατότητα να σας ενημερώσει σχετικώς.

Οπως εχουμε ενημερωθεί κατά την συχνή επικοινωνία ανάμεσα στην αστυνομική διεύθυνση Κιλκίς και στην δημοτική αρχή, τα ονόματα και οι διευθύνσειες των προσφύγων, που διαμένουν σε μισθωμένα από τον ανωτέρω σύλλογο διαμερίσματα στην πόλη του Κιλκίς είναι καταγεγραμμένα από τις αστυνομικές αρχές, ενώ επίσης, δεν μας έχει αναφερθεί έως σήμερα η καταγραφή κανενός σχετικου περιστατικού με εμπλοκή των προσφύγων που διαμένουν στο Κιλκίς με το οποίο να απειλειται η δημόσια τάξη και το αίσθημα ασφαλειας του δημότη.

Γιά ενημέρωση σε ειδικότερα θέματα ασφάλειας δύνασθε να απευθυνθείτε στην καθ’ ύλην αρμόδια αστυνομική διεύθυνση Κιλκίς.

Οσον αφορά στην ύπαρξη προσφύγων τόσο στην πόλη του Κιλκίς όσο και στην ευρύτερη διοικητική περιφέρεια του δήμου Κιλκίς όπως γνωρίζετε έχει εκκενωθεί το κέντρο φιλοξενείας στο Χέρσο προ μηνών, προσφάτως δε εκκενώθηκε και το ιδιωτικό ξενοδοχείο των Μουριών. Τέλος, οι οικισμοί Νέας Καβάλας και Κοτυλίου ανήκουν στον δήμο Παιονίας.
Επιβεβαιώνεται, επομένως, με τις αποφάσεις της αρμόδιας κεντρικής κυβέρνησης γιά διάλυση των κέντρων μαζικής φιλοξενίας η θέση της δημοτικής αρχης γιά την ισομερή κατανομή προσφύγων ανά την επικράτεια ώστε όλοι να αναλάβουν από κοινού την ευθύνη διαχείρισης του προσφυγικού στο ανάλογο μέτρο.

Σε κάθε περίπτωση υπογραμμίζουμε, ότι η κυβέρνηση και τα συναρμόδια υπουργεία είναι αυτά που φέρουν ακέραια την ευθύνη γιά την χάραξη και γιά την άσκηση της προσφυγικής-μεταναστευτικής πολιτικής, οπότε εν γένει θεωρούμε ότι το περιεχόμενο της ερώτησής σας εκφεύγει των αρμοδιοτήτων του δήμου Κιλκίς»

ΤΣΟΓΓΙΔΗΣ «Απαξιώσατε την ενημέρωση»
Το περιεχόμενο της απάντησης προκάλεσε την έντονη αντίδραση του κ. Τσογγίδη που είχε αντιπαράθεση σε υψηλούς τόνους με τον κ. Σισμανίδη.

Εξηγώντας την στάση του, ο κ. Τσογγίδης αναφέρει σε δική του έγγραφη δήλωση τα εξής:

«Θαυμάστε απάντηση της δημοτικής αρχής !

Αντί να απαντήσει ο δήμαρχος (προφανώς αισθάνεται πολύ μεγάλος), και πάλι κρυπτόμενος ανέθεσε στη νομική υπηρεσία του Δήμου να με απαντήσει στο γραπτό ερώτημά μου για το προσφυγικό κατι που για μια ακόμη φορά αποδεικνύει ότι περιφρονεί το θεσμό του αιρετού συμβούλου βάζοντας έναν υπάλληλο με ιδιότητα νομικού να απαντήσει σε ένα πολιτικό ερώτημα !

Το κείμενο βεβαίως όλα τα εμφανίζει αγγελικά πλασμένα με συνέπεια να έχει σοβαρές
ανακρίβειες.

Πάντως εξάγονται δύο σημαντικά νέα :

– Βάζει στο κάδρο άμεσα την Περιφέρεια ως μη εμπλακείσα σε αντικείμενο ευθύνης της.

– Ομολογεί ότι γνώριζε η Δημοτική Αρχή το όλο εγχείρημα εδώ και καιρό, αλλά απαξίωσε να ενημερώσει στοιχειωδώς το Δημοτικό Συμβούλιο το οποίο έχει υποβαθμίσει παντελώς σε ρόλο κομπάρσου με την ανοχή και της αντιπολίτευσης.

Συνεπώς ο Δήμαρχος έχει πολύ σοβαρές ευθύνες διότι γνώριζε και σιωπούσε ή αποσιώπησε σκοπίμως το γεγονός μέχρι να γίνει όλο αυτό στα μουλωχτά και να πιαστεί η πόλη στον ύπνο.

Αφού είναι τόσο φιλάνθρωπος γιατί δεν εγκατέστησε 100 πρόσφυγες και στο Νέο Αγιονέρι για να δούμε αν θα μπορούσε να μπει στο χωριό του; Γιατί να τον νοιάζει η πόλη του Κιλκίς στην οποία είναι επισκέπτης ούτως ή άλλως;».

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

Γ.Φλωρίδης: Επανέρχεται το αυτεπάγγελτο στη δίωξη στελεχών σε τράπεζες, ΝΠΔΔ και Δημόσιο

Την επαναφορά του αυτεπάγγελτου στη δίωξη των τραπεζικών στελεχών, των στελεχών των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου και του Δημοσίου εξήγγειλε ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης. Η διάταξη, […]