Πολιτική

Έντονη διαμάχη για το θέμα του ΤΕΙ Κιλκίς ΝΕ/ΣΥΡΙΖΑ Κιλκίς- Γ.Γεωργαντά

Την αντίδραση της νομαρχιακής επιτροπής Κιλκίς του ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσαν αναφορές των τοπικών μέσων ενημέρωσης στον ρόλο του βουλευτή Κιλκίς της ΝΔ και πρώην υφυπουργού Γιώργου Γεωργαντά στην υπόθεση της διευθέτησης του θέματος του ΤΕΙ Κιλκίς.ΣΥΡΙΖΑ

Στην σχετική ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής:

«Τα θέματα παιδείας δεν προσφέρονται για κομματική εκμετάλλευση. Αυτή είναι πρώτιστη  αρχή για τον ΣΥΡΙΖΑ, και θεωρείται αυτονόητη πρακτική για την κυβέρνηση. Τις τελευταίες ημέρες με αφορμή το αίσιο τέλος του θέματος του ΤΕΙ Κιλκίς από τις γραφειοκρατικές αγκυλώσεις που δεν άφηναν να δοθεί λύση χρόνια τώρα, παρακολουθήσαμε σειρά δημοσιευμάτων που επιχείρησαν να αναδείξουν τον βουλευτή της Ν.Δ του νομού μας σε πρωτεργάτη της λύσης. Η αλήθεια όμως είναι ότι ο βουλευτής Θεόδωρος Παραστατίδης και η νομαρχιακή επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβαν την πρωτοβουλία για την πραγματοποίηση συνάντησης όλων των εμπλεκομένων φορέων, μεταξύ των οποίων και ο κ. Γεωργαντάς, με την υφυπουργό Παιδείας κ. Σία Αναγνωστοπούλου πριν από δύο μήνες.

Μετά την ενημέρωσή της η υφυπουργός αντιλήφθηκε τη σοβαρότητα του θέματος και ζήτησε την άμεση ενεργοποίηση των σχετικών διαδικασιών ώστε  να δοθεί οριστική λύση στο χρόνιο πρόβλημα του Τ.Ε.Ι. Στο πλαίσιο των απαραίτητων κοινοβουλευτικών διαδικασιών, αποφασίστηκε η τροπολογία να κατατεθεί από την πλευρά της αντιπολίτευσης διότι τα θέματα της παιδείας δεν μπορεί παρά να έχουν υπερκομματικό χαρακτήρα και δεν προσφέρονται για μικροκομματική εκμετάλλευση.

Το γεγονός παραμένει ότι ένα θέμα που ταλαιπώρησε για χρόνια την κοινωνία του Κιλκίς διευθετείται από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς τυμπανοκρουσίες και παρ’ ότι ο κ. Γεωργαντάς δεν είχε καταφέρει ως υφυπουργός παιδείας, να δώσει στο θέμα λύση».ΓΕΩΡΓΑΝΤΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

 “Αλήθειες και ψέμματα”

Με αφορμή την ανακοίνωση αυτή της νομαρχιακής επιτροπής Κιλκίς του ΣΥΡΙΖΑ το πολιτικό γραφείο του βουλευτή Κιλκίς της ΝΔ και πρώην υφυπουργού Γιώργου Γεωργαντά εξέδωσε την ακόλουθη απαντητική:

“Είμαι υποχρεωμένος, αν και ήλπιζα ότι δεν θα προκληθώ, να απαντήσω στην ανακοίνωση της ΝΕ Κιλκίς του ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα του ΤΕΙ. Δεν θα το ήθελα διότι ο κόσμος του Κιλκίς έχει κουραστεί από τις αναφορές στο ζήτημα αυτό στο οποίο όμως δεν βλέπει χειροπιαστή λύση.

Η πρώτη πρόκληση έχει να κάνει με τον τίτλο της ανακοίνωσης ΣΥΡΙΖΑ: «Η αλήθεια για το ΤΕΙ». Προφανώς δεν έχει γίνει κατανοητό από τη ΝΕ/ΣΥΡΙΖΑ ότι στη συνείδηση του κόσμου οι λέξεις «ΣΥΡΙΖΑ» και «ΑΛΗΘΕΙΑ» είναι πλέον ασύμβατες.

Δεν θα αναφερθώ στη συνολική προσπάθεια που καταβλήθηκε από μέρους μου για την επίλυση ενός φαινομενικώς γραφειοκρατικού ζητήματος το οποίο όμως τελικά έπρεπε να ξεπεράσει και τεχνικά και πολιτικά ζητήματα. Οφείλω όμως στους πολίτες του νομού να καταθέσω τα γεγονότα που έχουν προηγηθεί της τροπολογίας μου η οποία έγινε δεκτή.

Πρώτον, οι προϋποθέσεις για τη μεταβίβαση του κτιρίου υπήρχαν μετά την ολοκλήρωση των εργασιών το Δεκέμβριο 2013 δηλαδή από τον Ιανουάριο του 2014 και μετά . Το διάστημα που ακολούθησε κατατέθηκαν από εμένα τρεις τροπολογίες σε νομοσχέδια του Υπουργείου Παιδείας. Η πρώτη την  29/8/2014  , η δεύτερη  την 7/11/2014 και η τρίτη την 6/5/2015. Η πρώτη δεν έγινε δεκτή και παραπέμφθηκε για να υπάρξει και η σύμφωνη  γνώμη του Υπουργείου Οικονομικών. Η δεύτερη δε συζητήθηκε επειδή την ημέρα της σχετικής συνεδρίασης  είχα ήδη οριστεί υφυπουργός παιδείας και θρησκευμάτων και δεοντολογικώς  δεν μπορούσε να συζητηθεί η τροπολογία που είχα καταθέσει νωρίτερα ως βουλευτής.Ειχε συμφωνηθεί όμως τότε με τον υπουργό παιδείας κ. Ανδρέα Λοβέρδο η σχετική ρύθμιση να αποτελέσει τμήμα του Ν/Σ για την ειδική αγωγή το οποίο είχε προσδιοριστεί για τον Ιανουάριο του 2015. Ως γνωστόν 30 Δεκεμβρίου 2014 διαλύθηκε η προηγούμενη Βουλή και εγώ έπαψα να είμαι υφυπουργός παιδείας  και στο σημείο αυτό να ζητήσω συγγνώμη από τη ΝΕ του ΣΥΡΙΖΑ που δεν κατάφερα τις 47 μέρες που διετέλεσα υφυπουργός να επιλύσω το σχετικό πρόβλημα.

Ετσι υποχρεώθηκα να καταθέσω την τρίτη τροπολογία επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ  στις 6-5-15 με υπουργό τον κ. Κουράκη. Ο υπουργός στη σχετική συζήτηση στη Βουλή την 12-5-2015 ανέφερε κατά λέξη στα πρακτικά :  «Μία τροπολογία του κ.Γεωργαντά με γενικό αριθμό 123 και ειδικό 12, που αναφέρεται στη μεταβίβαση κτηριακού συγκροτήματος του οικοπέδου του Αλεξάνδρειου ΤΕΙ θεσσαλονίκης στο ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας, καθώς συμφωνούν και οι δύο πλευρές, κατ’ αρχάς, λέμε « ναι», αλλά επειδή θέλει λίγη επεξεργασία, η πρόταση μας είναι να επανακατατεθεί στο πολυνομοσχέδιο. Κατ΄αρχάς η θέση μας είναι θετική , διότι συμφωνούν και τα δύο μέρη». Αυτή η λίγη επεξεργασία που ανέφερε ο κ.Κουράκης δεν έγινε ποτέ και έτσι υποχρεώθηκα στις 14-1-16 και αφού είχα ήδη επικοινωνήσει με τη νέα αναπληρώτρια υπουργό κ. Αναγνωστοπούλου και της είχα καταθέσει το σχετικό φάκελο να επανέλθω στο σχετικό ζήτημα με ένα νέο στοιχείο πλέον. Συγκεκριμένα επισήμανα ρητώς τον κίνδυνο επιβολής προστίμου από την Ευρωπαϊκή Ενωση καθώς ενώ το έργο  χρηματοδοτήθηκε από τον Γ΄ Κ.Π.Σ. δεν λειτουργούσε ακόμα. Στην απάντηση που έλαβα 28-3-16 και ενώ πράγματι είχε προηγηθεί η σύσκεψη όλων των εμπλεκόμενων τον Φεβορυάριο είχαμε μια επανάληψη της  δέσμευσης  για νομοθετική επίλυση του ζητήματος στο επόμενο νομοσχέδιο του Υπουργείου για την «Έρευνα».

Ανέμενα την κατάθεση του νομοσχεδίου στο οποίο κατά τη δέσμευση της υπουργού και των επιχειρησιακών παραγόντων θα υπήρχε μέσα το κείμενο του νόμου διάταξη για το ΤΕΙ του Κιλκίς. Όταν είδα το σχέδιο του νόμου τον Απρίλιο 2016 διαπίστωσα ότι δεν υπήρχε τέτοια ρύθμιση και αποφάσισα να καταθέσω στις 27-4-16 πάλι δική μου τροπολογία προκειμένου κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου να πιέσω για την επίλυση του ζητήματος. Ψευδώς αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ Κιλκίς ότι «αποφασίστηκε  η τροπολογία να κατατεθεί από την πλευρά της αντιπολίτευσης». Αυτή η τελείως παράλογη εκδοχή προϋποθέτει ουσιαστικώς την «εντολή» από την υπουργό προς εμένα να καταθέσω την τροπολογία ενώ πολύ εύκολα θα μπορούσε η ίδια αν πράγματι το ήθελε και είχε την πρωτοβουλία να συμπεριλάβει σχετική διάταξη στο κείμενο του νομοσχεδίου. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί δεν το έπραξε από μόνη της εκτός αν ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μάθει να νομοθετεί μόνο με τροπολογίες.  Το αληθές είναι ότι η υπουργός πράγματι διαπιστώνοντας την σοβαρότητα του ζητήματος και του κινδύνου επιβολής προστίμου έκανε δεκτή την τροπολογία και με τη θετική της αυτή στάση βοήθησε στην επίλυση ενός σημαντικού κατά βάση τεχνικού ζητήματος το οποίο δίνει πλέον την δυνατότητα και άλλων παρεμβάσεων με στόχο την αναβάθμιση του ΤΕΙ.

Η ουσιαστική ολοκλήρωση της προσπάθειας για το ΤΕΙ Κιλκίς έχει δύο ακόμη στάδια. Το πρώτο είναι η άμεση ολοκλήρωση των διαδικασιών για την μετεγκατάσταση των φοιτητών και την λειτουργία από τον Σεπτέμβριο του νέου κτιρίου και το δεύτερο είναι η προσθήκη και άλλων τμημάτων για τα οποία έχει δεσμευθεί το ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας προκειμένου να δημιουργηθεί μια σχολή που να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες όλων των Κιλκισιωτών για την αναβάθμιση της ζωής στην πόλη μας σε όλα τα επίπεδα.

Οι συνθήκες έχουν ωριμάσει και η παρούσα κυβέρνηση έχει την δυνατότητα το αμέσως επόμενο διάστημα να αναδείξει  την πραγματική στόχευση της για το ΤΕΙ Κιλκίς. Σε αυτό το λαμπρό πεδίο δόξης  που προβάλλει στο άμεσο μέλλον και με βάση τις εξελίξεις στην τριτοβάθμια εκπαίδευση ελπίζουμε η Ν.Ε.  του ΣΥΡΙΖΑ Κιλκίς να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο και ας είναι βέβαιοι ότι η κοινωνία του Κιλκίς  δεν θα αδικήσει κανένα στον τελικό απολογισμό.

 

Περισσότερα

Χρήστος Σπίγκος: Οι καιροί ου μενετοί

Η συναρπαστική πορεία του ΣΥΡΙΖΑ, και αργότερα με τη διασταλτική προσθήκη «ΠΣ», θα προσελκύσει το ερευνητικό ενδιαφέρον αρκετών πολιτικών επιστημόνων, […]

Δείτε ακόμα