Αγροτικά

«Κολλημένη» η τιμή αγελαδινού γάλακτος στους περισσότερους νομούς

«Κολληµένη» σε ένα εύρος από τα 36 μέχρι τα 40 λεπτά το κιλό βρίσκεται η τιµή του αγελαδινού γάλακτος στους περισσότερους νοµούς της χώρας, την ίδια στιγµή που µεγάλες βιοµηχανίες της ΕΕ αναθεωρούν προς τα πάνω τα τιµολόγιά τους από την 1η Μαρτίου.

Παράλληλα θετικές εκτιµήσεις για την πορεία του προϊόντος γίνονται και στην περίπτωση των ΗΠΑ, όπου επίσης αναµένεται αύξηση των τιµών µέσα στο 2020.

Όπως εξηγούν παραγωγοί στην «Agrenda», στην ελληνική πραγµατικότητα όχι µόνο δεν ακούγεται κουβέντα για αύξηση των τιµών, αλλά έχει διαµορφωθεί µια πολιτική από τις περισσότερες γαλακτοβιοµηχανίες που να µην αφήνει περιθώρια για κάτι τέτοιο.

Συγκεκριµένα, η επιλογή των γαλακτοβιοµηχανιών να ακολουθούν στις περισσότερες περιπτώσεις τη µέση τιµή του ΕΛΟΓΑΚ, δεδοµένων των προβληµάτων που αντιµετωπίζουν ορισµένες εταιρείες, έχει ως αποτέλεσµα η τιµή να εγκλωβίζεται σε χαµηλότερα επίπεδα από αυτά που θα µπορούσαν να πληρώνουν οι περισσότερες επιχειρήσεις χωρίς προβλήµατα.

Στην Ευρώπη τώρα, η µεγάλη γαλακτοβιοµηχανία «Arla» ανακοίνωσε, ότι θα αυξήσει την τιµή του γάλακτος για τον Μάρτιο.

Πρόκειται για δεύτερη συνεχή αύξηση, αφού είχε ακολουθήσει αντίστοιχη πολιτική και τον προηγούµενο µήνα.

Αντιθέτως, άλλη µεγάλη βιοµηχανία της Ευρώπης ανακοίνωσε µείωση στην τιµή, µε την οποία θα παραλαµβάνει το γάλα, κατά 25 λεπτά το κιλό, στα 36,25 λεπτά ανά λίτρο, επικαλούµενη τις αρνητικές συνθήκες που παρατηρούνται κυρίως στις αγορές της Ασίας και είχαν ως αποτέλεσµα µείωση της ζήτησης γάλακτος σε σκόνη.

Αξίζει να σηµειωθεί ότι, αν και από τις αρχές του µήνα παρουσιάστηκε µείωση στα χρηµατιστήρια µελλοντικών συµβολαίων, τα θεµελιώδη στην πραγµατική αγορά έχουν παραµείνει αµετάβλητα.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

Τα αυτονόητα!

Διαβάζουμε τα δελτία τύπου που στέλνουν της τελευταίες ημέρες ο δήμος Κιλκίς και η περιφερειακή ενότητα Κιλκίς κάνοντας αναφορά στην […]