Κοινωνία

Κοινωνικό παντοπωλείο δήμου Κιλκίς: Τι “εμποδίζει”την επαναλειτουργία του;

Η συγκυρία της πανδημίας του νέου κορωνοϊού αναδεικνύει την σημασία και χρησιμότητα θεσμικών νομικών προσώπων της τοπικής διοίκησης στον τομέα της κοινωνικής πρόνοιας και στην υπόθεση της κοινωνικής αλληλεγγύης.

Ένα τέτοιο νομικό πρόσωπο ήταν και το κοινωνικό παντοπωλείο του δήμου Κιλκίς, που είχε ιδρυθεί στο αποκορύφωμα της οικονομικής κρίσης επί δημαρχίας Μπαλάσκα, και το οποίο είχε ανταποκριθεί στον καταστατικό σκοπό του, δίνοντας “ανάσες” σε απόρους και γενικώς σε οικονομικώς αδύναμους συμπολίτες.

Δυστυχώς, για λόγους ασχέτους με λειτουργικά ζητήματα και θέματα, κάποια στιγμή η λειτουργία του κοινωνικού παντοπωλείου του δήμου Κιλκίς ανεστάλη, αφήνοντας ένα σημαντικό κενό σε ότι αφορά στην παροχή κοινωνικών υπηρεσιών από πλευράς δήμου.

Για την κάλυψη αυτού του κενού ο συνδυασμός “Κιλκίς Μπροστά” του νυν δημάρχου Δημήτρη Κυριακίδη είχε δεσμευθεί προεκλογικώς, εν όψει των δημοτικών εκλογών της 26ης Μαϊου\2αςΙουνίου 2019, για την επανίδρυση του κοινωνικού παντοπωλείου.

Σχεδόν ένα έτος μετά τις εκλογές, η “κατηγορηματική” αυτή “δέσμευση” του εν λόγω συνδυασμού, που, εν τω μεταξύ, ανέλαβε την διοίκηση του δήμου, παραμένει απλώς … “κατηγορηματική δέσμευση” ή, πιο απλά, …υπόσχεση, χωρίς να φαίνεται “φως” υλοποίησης στον “ορίζοντα”.

Μέχρι στιγμής, από πλευράς διοικήσεως του δήμου Κιλκίς δεν υπάρχει καμία ένδειξη πρόθεσης να ασχοληθεί με το θέμα, καθώς έως τώρα δεν έχει κάνει την παραμικρή αναφορά σ’ αυτό ούτε στο δημοτικό συμβούλιο ούτε σε υπηρεσιακό επίπεδο ούτε σε επίπεδο επικοινωνίας.

Και τα ερωτήματα, που τίθενται, είναι:

-Πόσο χειρότερα ακόμη πρέπει να γίνουν τα πράγματα, για να προχωρήσει η διοίκηση του δήμου Κιλκίς στην επανίδρυση του κοινωνικού παντοπωλείου; (Μέχρι στιγμής δεν έκανε την παραμικρή κίνηση της απαιτούμενης σχετικής διαδικασίας, καθώς αυτό δεν μπορεί να λειτουργήσει με το παλαιό νομικό πλαίσιό του).

-Από τις έκτακτες, λόγω πανδημίας, χρηματοδοτήσεις δεν δύναται η διοίκηση του δήμου Κιλκίς να εξασφαλίσει το σχετικώς μικρό κονδύλιο, που απαιτείται για την “επανεκκίνηση” του κοινωνικού παντοπωλείου;

-Δεν της “λέει” τίποτε το παράδειγμα της διοίκησης του δήμου Παιονίας, τόσο της προηγουμένης, που το ίδρυσε και το έθεσε σε πλήρη λειτουργία, όσο και της σημερινής, που το παρέλαβε και ήδη μεριμνά για την αναβάθμισή του;

Εκτός και αν διαθέτει αδιάσειστα στοιχεία, που να αποδεικνύουν… το μη χρήσιμο της λειτουργίας του κοινωνικού παντοπωλείου!

Μόνον που, δυστυχώς γι’ αυτήν, η έως τώρα πορεία της δεν έχει πείσει, ότι η όποια πολιτική της σε όλους τους τομείς εκπορεύεται αποσυστηματική συλλογή και ανάλυση στοιχείων γι κάθε ζήτημα και θέμα, οπότε τα ερωτήματα παραμένουν.

Το έντυπο με τις προγραμματικες δεσμεύσεις του δημάρχου Κιλκίς Δημήτρη Κυριακίδη για το κονωνικό παντωπολείο

Περισσότερα

Οι μαθητές, οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Κιλκίς ευχαριστούν τους αδελφούς Πατράλη

Περίσσευμα ψυχής και αγάπης από τους αδελφούς Πατράλη στο Κάτω Θεοδωράκι. Για δεύτερη χρονιά φιλοξένησαν μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς στο […]

Δείτε ακόμα

Στην αγορά η Ρένα Δούρου

Το μέλος του πολιτικού συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ., πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, στο […]