Αγροτικά

ΚΚΕ: Παράτασή στην εξόφληση των εισφορών υπέρ ΕΛΓΑ και να υπάρξει συμψηφισμός τους με την αποζημίωση

Το 2023 οι αγροτικές καλλιέργειες πανελλαδικά επλήγησαν από πολλά ζημιογόνα αίτια. Αρχικά, οι ανοιξιάτικοι παγετοί, οι απότομες εναλλαγές του καιρού καθ’ όλη τη διάρκεια της άνοιξης, οι έντονες βροχοπτώσεις τον Μάιο προκάλεσαν ζημιές σε καλλιέργειες (πάγωμα-κάψιμο καρπιδίων, μυκητολογικές ασθένειες κ.α.) μήλων, ροδάκινων, αχλαδιών, αμύγδαλων, σταφυλιών, κάστανων κ.α. καθώς και σε αροτραίες καλλιέργειες.

Στη συνέχεια το καλοκαίρι, σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας οι καλλιέργειες ήρθαν αντιμέτωπες με χαλάζι αλλά και με τις πυρκαγιές. Το φθινόπωρο οι πλημμύρες Daniel – Elias προκάλεσαν τεράστιες ζημιές σε παραγωγή και σε γεωργικό, κτηνοτροφικό και μελισσοκομικό κεφάλαιο.

Σε όλα αυτά ήρθαν να προστεθούν και οι μεγάλες μειώσεις στη βασική ενίσχυση αλλά και οι καθυστερήσεις τόσο στις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ όσο και στην καταβολή των υπόλοιπων ενισχύσεων ως αποτέλεσμα της ΚΑΠ 2023-2027 και του στρατηγικού σχεδίου της κυβέρνησης που την εξειδικεύει.

Λόγω των παραπάνω, οι αγρότες οι οποίοι έχασαν το εισόδημά τους αδυνατούν να ξοφλήσουν τις υπέρογκες ασφαλιστικές εισφορές (έτους 2023) στον ΕΛΓΑ, που η προθεσμία τους λήγει στις 31/3, ενώ παράλληλα είναι αντιμέτωποι και με το τεράστιο κόστος παραγωγής.

Οι κυβερνήσεις διαχρονικά δεν έχουν ικανοποιήσει κανένα από τα πάγια αιτήματα των αγροτών, ένα από τα οποία είναι να δίνεται αποζημίωση στο 100% της πραγματικής ζημιάς χωρίς τις απομειώσεις που εφαρμόζει ο ΕΛΓΑ, καθώς επίσης και να γίνεται συμψηφισμός των χρεών, δηλαδή να αποζημιώνονται οι αγρότες και ο οργανισμός να κάνει κράτηση των εισφορών από το ποσό της αποζημίωσης.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση προκειμένου να εξασφαλιστούν:

  • – Η παράταση της καταληκτικής ημερομηνίας εξόφλησης των εισφορών του 2023.
  • – Ο συμψηφισμός των οφειλών των αγροτών προς τον ΕΛΓΑ με την αποζημίωση.
  • – Η αλλαγή του αναχρονιστικού κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε γεωργοί, κτηνοτρόφοι και μελισσοκόμοι να ασφαλίζονται και να αποζημιώνονται στο 100% της ζημιάς για όλα τα ζημιογόνα φυσικά αίτια και νόσους στην παραγωγή και στο αγροτικό τους κεφάλαιο.
  • – Η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών που καταβάλλουν γεωργοί, κτηνοτρόφοι και μελισσοκόμοι, η επαρκής κρατική χρηματοδότηση του ΕΛΓΑ, στελέχωση του με μόνιμο επιστημονικό προσωπικό.

Οι Βουλευτές

Μανωλάκου Διαμάντω

Δελής Γιάννης

Έξαρχος Νίκος

Καραθανασόπουλος Νίκος

Κομνηνάκα Μαρία

Κτενά Αφροδίτη

Λαμπρούλης Γιώργος

Μαρίνος Γιώργος

Μεταξάς Βασίλης

Παπαναστάσης Νίκος

Συντυχάκης Μανώλης

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

Αικ.Παναγιωτίδου-Φραγγίδου: «Καθοριστική και στον νομό η συμβολή του ΕΕΣ στην διάδοση της εθελοντικής αιμοδοσίας»

Τον τελευταίο καιρό παρατηρείται έντονη κινητικότητα στον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό, σε επίπεδο περιφερειακής ενότητας ή νομού Κιλκίς. Ειδικότερα, το περιφερειακό […]

Φωτοσχόλιο

Συνάντηση Σούλη Καζαντζίδη και Γιώργου Αυτιά μετά την ανακοίνωση των υποψηφίων γιά της ευρωεκλογές