Πολιτική

ΚΚΕ: «Να παρθούν ουσιαστικά μέτρα ανθρώπινης φιλοξενίας μεταναστών»

Συνεχίζεται το δράμα των χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών που συγκεντρώνονται στον μεθοριακό σταθμό της Ειδομένης, προσπαθώντας να φτάσουν μέσω Σκοπίων στις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης.

Από το βράδυ της Τετάρτης 19 έως και το μεσημέρι της Πέμπτης 20.8.15, περίπου 2.000 πρόσφυγες παρέμεναν εγκλωβισμένοι έξω από την Ειδομένη, στην περιοχή των σιδηροδρομικών γραμμών, στα σύνορα με τα Σκόπια, καθώς η γειτονική χώρα είχε σταματήσει την «υποδοχή» για να αποσυμφορήσει το σταθμό της Γευγελής.

Στην περιοχή έσπευσε και κλιμάκιο του ΚΚΕ υπό τον ευρωβουλευτή Σωτήρη Ζαριανόπουλο.
Στο σχετικό ενημερωτικό δελτίο αναφέρονται και τα εξής:

«…Κυρίως Σύροι, αλλά και Αφγανοί, Αφρικανοί, άνδρες, γυναίκες, έγκυες, βρέφη, μικρά παιδιά, ανάπηροι, γέροντες, ξεκινούν από τις χώρες τους, διωγμένοι από το θηρίο που έθρεψαν οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και ταξιδεύουν με όλα τα μέσα, παίζοντας κάθε στιγμή την ζωή τους «κορώνα – γράμματα».
Στην Ειδομένη αναμενόταν να φτάσουν στην Ειδομένη και οι πρόσφυγες που επέβαιναν στο οχηματαγωγό-επιβατηγό πλοίο «Ελ. Βενιζέλος», το οποίο «έδεσε» τελικά στο λιμάνι του Πειραιά, δίνοντας προσωρινά τέλος και σε αυτήν την «Οδύσσεια» των 2.500 περίπου Σύρων που ξεκίνησαν για τη Θεσσαλονίκη και κατέληξαν στον Πειραιά, έχοντας κάνει το ….γύρο του Αιγαίου…

Μετά την άφιξή τους, πρόσφυγες και μετανάστες, μεταξύ των οποίων και μικρά παιδιά, έψαχναν μόνοι τους τρόπους για να μπορέσουν να φτάσουν γρήγορα στη Θεσσαλονίκη και στη συνέχεια στα ελληνοσκοπιανά σύνορα και από εκεί, μέσω Σερβίας και Ουγγαρίας, στην Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη…

Εν τω μεταξύ, στα νησιά συνεχίζουν να καταφτάνουν κατά χιλιάδες οι ξεριζωμένοι από τις πατρίδες τους. Εκατοντάδες μετανάστες και πρόσφυγες παραμένουν κάτω από άθλιες συνθήκες στην Κω, περιμένοντας είτε τα έγγραφα, είτε καράβι για να φύγουν. Στη Μυτιλήνη, μόνο στο κέντρο της πόλης, παραμένουν γύρω στους 4.000 λόγω έλλειψης εισιτηρίων…

Ταλαιπωρία και εκμετάλλευση

Στην Ειδομένη, το τελευταίο διάστημα, οι πρόσφυγες φτάνουν κατά εκατοντάδες και προσπαθούν να περάσουν τα σύνορα, κυρίως από την περιοχή κοντά στον σιδηροδρομικό σταθμό.

Παραμένουν εγκλωβισμένοι στην «ουδέτερη ζώνη», για ώρες ή και ημέρες, χωρίς στοιχειώδεις συνθήκες υγιεινής. Ξαποσταίνουν και κοιμούνται κάτω από τον καυτό ήλιο ή τη βροχή. Τελευταία τοποθετήθηκαν ελάχιστες χημικές τουαλέτες. Για την σίτισή τους υπάρχουν δύο καντίνες ιδιωτών που στήθηκαν στο σημείο και ένας ή δύο αγρότες που πουλάνε φρούτα.

Το μεσημέρι της Πέμπτης 20.8.15, μετά το πολύωρο «κλείσιμο» των συνόρων από τις αρχές των Σκοπίων, οι πρόσφυγες άρχισαν να διαμαρτύρονται, φωνάζοντας «θέλουμε να φύγουμε, δεν αντέχουμε άλλο» και προχώρησαν σε ολιγόλεπτο αποκλεισμό της σιδηροδρομικής γραμμής.

Γύρω στις 2 μετά το μεσημέρι, «άνοιξαν» τελικά τα σύνορα για την είσοδό τους στην ΠΓΔΜ. Εκεί, οι αστυνομικές αρχές τούς χορηγούν τριήμερη άδεια παραμονής στη χώρα, όμως οι περισσότεροι πρόσφυγες ταξιδεύουν και φτάνουν σε λίγες ώρες στα σύνορα με τη Σερβία.

Οι σερβικές αρχές τούς εφοδιάζουν με διήμερη άδεια διαμονής και οι πρόσφυγες συνεχίζουν το δρόμο τους, με σκοπό να φτάσουν στα σύνορα με την Ουγγαρία.
Σε κάθε σταθμό της πολύπαθης διαδρομής τους, πέφτουν θύματα άγριας οικονομικής εκμετάλλευσης, κυρίως από τα κυκλώματα των λαθροδιακινητών, αλλά και από ορισμένους επιτήδειους επαγγελματίες, που προσπαθούν να βγάλουν κέρδος από το δράμα τους.
Επίσης, όπως καταγγέλλουν οι ίδιοι, στην «ουδέτερη ζώνη» μεταξύ Ειδομένης και Γευγελής δρα μαφία, η οποία χτυπά και ληστεύει όσους επιχειρούν να διέλθουν μόνοι τους, χωρίς να πληρώσουν λαθροδιακινητές και τους ξαναστέλνει στη χώρα μας. Οσοι καταφέρουν να συνεχίσουν την πορεία τους, αντιμετωπίζουν την ίδια βαρβαρότητα και στα σύνορα ΠΓΔΜ – Σερβίας.

Να ληφθούν τώρα ουσιαστικά μέτρα
Την Πέμπτη 20.8.15, κλιμάκιο της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, μαζί με τον ευρωβουλευτή του κόμματος Σωτήρη Ζαριανόπουλο, επισκέφτηκε για άλλη μια φορά την περιοχή και συνομίλησε με πρόσφυγες.

Νωρίτερα, επισκέφτηκε το κέντρο υγείας Πολυκάστρου, που παρά τις μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό (έχει μόλις δύο γενικούς ιατρούς και δύο οδοντιάτρους) και αναλώσιμο υγειονομικό υλικό, προσπαθεί να παράσχει τις πρώτες βοήθειες σε όσους τις χρειάζονται.
Οι πρόσφυγες αντιμετωπίζουν κυρίως προβλήματα λοιμώξεων, αφυδάτωσης και τραυματισμών των κάτω άκρων, εξ αιτίας της πολυήμερης ταλαιπωρίας και των αμέτρητων χιλιομέτρων που αναγκάζονται να περπατήσουν για να φτάσουν στα σύνορα.

Ο Σωτήρης Ζαριανόπουλος εξέφρασε την αλληλεγγύη του ΚΚΕ και κάλεσε την κυβέρνηση να λάβει ουσιαστικά μέτρα ανθρώπινης φιλοξενίας όλων των προσφύγων και μεταναστών. Επίσης, να τους εφοδιάσει με ταξιδιωτικά έγγραφα για τη μετακίνησή τους στις χώρες της επιλογής τους, να χορηγήσει πολιτικό ή ανθρωπιστικό άσυλο σε όσους το ζητήσουν.

Την ίδια ώρα, κυβέρνηση, περιφερειακή και τοπική διοίκηση, που αποδέχονται και δεσμεύονται από τους Κανονισμούς της Συνθήκης «Δουβλίνο ΙΙ», προσπαθούν να διαχειριστούν την τεράστια μεταναστευτική ροή, χωρίς να λαμβάνουν κανένα μέτρο που θα μπορούσε να ανακουφίσει ουσιαστικά τους χιλιάδες ταλαιπωρημένους ανθρώπους».

Περισσότερα
Δείτε ακόμα