Πολιτική

Αντιπροσωπεία του ΚΚΕ εξέτασε επιτοπίως το μεταναστευτικό

Την Παρασκευή 10.07.15, αντιπροσωπεία της κομματικής οργάνωσης Κ.Μακεδονίας του Κ.Κ.Ε., με τον ευρωβουλευτή του κόμματος Σωτήρη Ζαριανόπουλο, επισκέφθηκαν την περιοχή της Αξιούπολης, όπου συνομίλησαν με πρόσφυγες, ενώ συναντήθηκαν με τον Δήμαρχο Παιονίας και επισκέφθηκαν το τμήμα συνοριακής φύλαξης Ειδομένης.
Στην σχετική ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής: «Γι’ ακόμη μια φορά διαπιστώθηκε, ότι το δράμα των χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών που συγκεντρώνονται στους μεθοριακούς σταθμούς της Ειδομένης και των Ευζώνων Κιλκίς, στα σύνορα με τα Σκόπια, προσπαθώντας να φτάσουν στις ευρωπαϊκές χώρες που έχουν επιλέξει.

Πρόκειται κυρίως για Σύρους, αλλά και Αφγανούς, Αφρικανούς, άνδρες, γυναίκες, εγκύους, βρέφη, μικρά παιδιά, αναπήρους, γέροντες, που ξεκινούν από τις χώρες τους και ταξιδεύουν με όλα τα μέσα. Η χώρα μας αποτελεί έναν από τους σταθμούς της πορείας τους.

Στην Ελλάδα όμως, «πέφτουν θύματα» της Συνθήκης «Δουβλίνο 2», η οποία προβλέπει την παραμονή των μεταναστών και προσφύγων στην χώρα εισόδου, με αποτέλεσμα να παραμένουν εγκλωβισμένοι στην χώρα μας, είτε να οδηγούνται στα χέρια των λαθροδιακινητών αναζητώντας τρόπο για να μπορέσουν να συνεχίσουν την πορεία τους.

Στις συνομιλίες τους με την αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, οι πρόσφυγες και οι μετανάστες, κατήγγειλαν ότι «πέφτουν θύματα» άγριας οικονομικής εκμετάλλευσης, σε κάθε σταθμό της πολύπαθης διαδρομής τους, κυρίως από τα κυκλώματα των λαθροδιακινητών. Επίσης κατήγγειλαν, ότι στην «ουδέτερη ζώνη» μεταξύ Ειδομένης και Γευγελής δρα μαφία, η οποία χτυπά και ληστεύει όσους επιχειρούν να διέλθουν μόνοι τους, χωρίς να πληρώσει λαθροδιακινητές, και τους ξαναστέλνει στη χώρα μας. Όσοι καταφέρουν να συνεχίσουν την πορεία τους, αντιμετωπίζουν την ίδια βαρβαρότητα και στα σύνορα ΠΓΔΜ – Σερβίας.

Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε με τον δήμαρχο Παιονίας Χ. Γκουντενούδη, η αντιπροσωπεία του Κ.Κ.Ε. ενημερώθηκε για τα αιτήματα που έχει υποβάλει ο δήμος, προκειμένου να διασφαλιστούν συνθήκες ανθρώπινης φιλοξενίας των προσφύγων και μεταναστών στην περιοχή.

Συγκεκριμένα ο δήμος Παιονίας, ζητεί να δημιουργηθεί χώρος φιλοξενίας για μία-δύο ημέρες, και να ληφθούν μέτρα για την υγιεινή (π.χ., δημιουργία αφοδευτηρίων, τοποθέτηση κάδων ανακυκλώσιμων υλικών, κ.ά.).

Επί πλέον, ζητει να δοθούν κονδύλια για τον καθαρισμό και την απολύμανση του σιδηροδρομικού σταθμού της Ειδομένης, όπως επίσης και να ανακατασκευαστούν οι τουαλέτες του σταθμού. Να τοποθετηθούν πλαστικοποιημένες επιγραφές στα αραβικά, στα φαρσί και στα παστούν, στις περιοχές όπου καταλήγουν οι πρόσφυγες με όλες τις χρήσιμες πληροφορίες για πρόσβαση σε δημόσιες υπηρεσίες και κοινωνικές δομές.

Ο ευρωβουλευτής Σ. Ζαριανόπουλος παρουσίασε συνοπτικώς τις θέσεις του ΚΚΕ και κάλεσε την κυβέρνηση, να λάβει ουσιαστικώς μέτρα ανθρώπινης φιλοξενίας όλων των προσφύγων και μεταναστών, να τους εφοδιάσει με ταξιδιωτικά έγγραφα για την μετακίνησή τους στις χώρες της επιλογής τους, να χορηγήσει πολιτικό ή ανθρωπιστικό άσυλο σε όσους το ζητήσουν».

Περισσότερα
Δείτε ακόμα