Πολιτική

ΚΚΕ: «Λάβετε ουσιαστικά μέτρα γιά πρόσφυγες και μετανάστες»

Την λήψη ουσιαστικών μέτρων γιά τους πρόσφυγες και τους μετανάστες ζητεί το ΚΚΕ, ασκώντας δριμεία κριτική στην μέχρι στιγμής εφαρμοζομένη σχετική πολιτική, με αφορμή τα τεκταινόμενα τον τελευταίο καιρό στην μεθόριο Ελλάδος-Σκοπίων, και ειδικότερα στην ουδέτερη «ζώνη» μεταξύ Ειδομένη και Γευγελής.

Συγχρόνως, ζητεί κατάργηση των κανονισμών του «Δουβλίνου 2» και της συνθήκης Σέγκεν.
Στην σχετική ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής:
«Τις τελευταίες ημέρες ο αριθμός των μεταναστών και προσφύγων, που συγκεντρώνονται στην Ειδομένη του Κιλκίς, αυξάνεται ραγδαία, ενώ αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω το επόμενο διάστημα.

Από την μία ο αριθμός των προσφύγων, που εισέρχονται στην Ελλάδα με σκοπό να φτάσουν σε κάποια χώρα της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης αυξάνεται, εξ αιτίας της συνεχίσεως και εντάσεως των ιμπεριαλιστικών πολέμων και των ΝΑΤΟϊκών επεμβάσεων, τις οποίες στηρίζει και συμμετέχουν η ΕΕ και η Ελλάδα. Από την άλλη η γειτονική χώρα, για να αποσυμφορήσει το σταθμό της Γευγελής διακόπτει κατά περιόδους την είσοδο στη χώρα.

Κυβέρνηση, περιφερειακή και τοπική διοίκηση όσο και αν δηλώνουν το ενδιαφέρον τους, όσο κι αν προσπαθούν να διαχειριστούν την τεράστια μεταναστευτική ροή, δεσμεύονται από τους Κανονισμούς της Συνθήκης του «Δουβλίνου ΙΙ» και τις σχετικές ευρωενωσιακές αποφάσεις και συνθήκες. Δεν λαμβάνουν κανένα μέτρο που θα μπορούσε να ανακουφίσει ουσιαστικών τις χιλιάδες αυτών των ταλαιπωρημένων ανθρώπων, με τον ένα να «ρίχνει το μπαλάκι» στον άλλο. Ενώ οι όσες συσκέψεις πραγματοποιούνται δεν καταλήγουν σε κανένα σχεδιασμό, με ωρισμένους από τους παρευρισκομένους σ’ αυτές να έχουν περισσότερο το μυαλό τους στις επικείμενες εκλογές παρά στην εύρεση λύσης.

Η κατάσταση που εδώ και μήνες υφίσταται στην Ειδομένη και την γύρω περιοχή είναι παραπάνω από δραματική. Άνδρες, γυναίκες, έγκυες, βρέφη, μικρά παιδιά, ανάπηροι, γέροντες, ξεκινούν από τις χώρες τους διωγμένοι από τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, και ταξιδεύουν με όλα τα μέσα, «παίζοντας» κάθε στιγμή την ζωή τους «κορώνα – γράμματα».
Ξαποσταίνουν και κοιμούνται κάτω από τον καυτό ήλιο ή την βροχή. Σε κάθε σταθμό της πολύπαθης διαδρομής τους, πέφτουν θύματα άγριας οικονομικής εκμετάλλευσης, κυρίως από τα κυκλώματα των λαθροδιακινητών, αλλά και από ορισμένους επιτήδειους επαγγελματίες, που προσπαθούν να βγάλουν κέρδος από το δράμα τους. Προστάτως, ωρισμένοι κινδύνεψαν να χάσουν την ζωή τους από χειροβομβίδες κρότου – λάμψης που χρησιμοποίησε ο στρατός των Σκοπίων για να τους απωθήσει από τα σύνορα.

Όσοι καταφέρουν να φτάσουν μέχρι την Ειδομένη παραμένουν εγκλωβισμένοι στην ουδέτερη ζώνη για ώρες ή και μέρες, χωρίς στοιχειώδεις συνθήκες υγιεινής. Μερικές χημικές τουαλέτες είναι η μοναδική παρέμβαση που έχει γίνει τόσους μήνες, χωρίς να υπάρχει καμμία μέριμνα για χώρους διαμονής, σίτισης, υγιεινής. Ακόμα το κέντρο υγείας Πολυκάστρου που είναι ήδη επιβαρυμένο λόγο της υποχρηματοδότησης και έχει ελλείψεις σε αναλώσιμο υγειονομικό υλικό και προσωπικό, δυσκολεύεται να βοηθήσει όσους μετανάστες και πρόσφυγες έχουν ανάγκη περίθαλψης, παρά τις τεράστιες προσπάθειες του προσωπικού.

Απαιτείται η κυβέρνηση να λάβει αμέσως ουσιαστικώς μέτρα ανθρώπινης φιλοξενίας όλων των προσφύγων και μεταναστών, να τους εφοδιάσει με ταξιδιωτικά έγγραφα για τη μετακίνησή τους στις χώρες της επιλογής τους, να χορηγήσει πολιτικό ή ανθρωπιστικό άσυλο σε όσους το ζητήσουν.
Το ΚΚΕ καλεί το εργατικό και λαϊκό κίνημα να μπει μπροστά, να εντείνει την αλληλεγγύη του, να απομονώσει τις ρατσιστικές εκδηλώσεις και τα φαινόμενα εκμετάλλευσης των αναγκών των προσφύγων.

Να διεκδικήσει:
 Κατάργηση των κανονισμών του Δουβλίνου και της συνθήκης Σέγκεν.
 Εξασφάλιση της απρόσκοπτης και ασφαλούς μετακίνησης των προσφύγων στα κράτη – μέλη της ΕΕ, που έχουν ως πραγματικό προορισμό.
 Άμεση πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού για τις υπηρεσίες πρώτης υποδοχής και ασύλου.
 Δημιουργία ανθρώπινων χώρων υποδοχής και φιλοξενίας.
 Καμμιά εμπλοκή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ.
 Καμμία συμμετοχή στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις σε άλλες χώρες.
 Αποδέσμευση από τους ευρωατλαντικούς οργανισμούς».

Περισσότερα

Χρήστος Σπίγκος: Οι καιροί ου μενετοί

Η συναρπαστική πορεία του ΣΥΡΙΖΑ, και αργότερα με τη διασταλτική προσθήκη «ΠΣ», θα προσελκύσει το ερευνητικό ενδιαφέρον αρκετών πολιτικών επιστημόνων, […]

Δείτε ακόμα

Ο κατάλληλος αριθμός

Η συνδυασμένη κρίση των τελευταίων χρόνων, επί δεκαετία οικονομική, επί τριετία υγειονομική και την τελευταία διετία ενεργειακή, επέτεινε τις συνέπειες […]