Αγροτικά

Πρόεδρος της ΑΜΚΕ «Αγροτοδιατροφική Σύμπραξη» ο Κώστας Κιλτίδης


Τη σύσταση και λειτουργία αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρίας με την επωνυμία «Αγροτοδιατροφική σύμπραξη της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας» ανακοίνωσαν την Τρίτη 23.6.15 ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας και ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης αγροτικής οικονομίας Ιωάννης Ταχματζίδης, παρουσιάζοντας τον πρόεδρο της εταιρείας, που είναι ο πρώην υφυπουργός αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων Κωνσταντίνος Κιλτίδης.

Στο σχετικό ενημερωτικό δελτίο αναφέρονται τα εξής:
«…..Η δημιουργία της «Αγροτοδιατροφικής Σύμπραξης» αποτέλεσε στοίχημα για τη διοίκηση της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, καθώς προέκυψε ως αποτέλεσμα της ενδελεχούς μελέτης της αγοράς και της δομής της οικονομίας στην περιοχή.

Από τη μελέτη προέκυψε ότι η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας διαθέτει ένα από τα πιο πλούσια καλάθια αγροτικών προϊόντων της χώρας, που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, φρούτα, κηπευτικά, σιτηρά, κτηνοτροφικά και βιομηχανικά αγαθά, καθώς και αρωματικά φυτά. Στην περιοχή καλλιεργείται το 75% του ρυζιού, το 70% των οπωροφόρων και το 30% του βαμβακιού και των σιτηρών της χώρας. Επίσης, παράγεται το 35% του βόειου κρέατος, το 48% του αγελαδινού και το 20% του αιγοπρόβειου γάλακτος, καθώς και το 29% των αλιευμάτων και το 25% του μέλιτος της Ελλάδας. Επιπρόσθετα, διατίθενται προϊόντα Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) και Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ), όπως τα ροδάκινα Νάουσας, τα ακτινίδια Πιερίας, το ελαιόλαδο Χαλκιδικής, το κασέρι, το τσίπουρο, το μανούρι, ενώ και οι περισσότεροι οίνοι σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες διαθέτουν την ένδειξη ΠΟΠ και ΠΓΕ.

Ο κ. Τζιτζικώστας τόνισε τα εξής: «Το ποσοστό της αγροτικής οικονομίας στο ΑΕΠ της Κεντρικής Μακεδονίας είναι σταθερά στο επίπεδο άνω του 20%. Μάλιστα, ο πρωτογενής μας τομέας συμμετέχει κατά 20,8% στην ακαθάριστη προστιθέμενη αξία του πρωτογενούς τομέα σε επίπεδο χώρας. Ταυτόχρονα, είμαστε η δεύτερη περιφέρεια της Ελλάδας σε εξαγωγική δραστηριότητα και η πρώτη σε εξαγωγές τροφίμων και αγροτικών προϊόντων. Ουσιαστικά, ο πρωτογενής τομέας, η αγροτική οικονομία, αποτελεί την παραγωγική και αναπτυξιακή βάση της Κεντρικής Μακεδονίας. Στόχος μας είναι να χτίσουμε πάνω σε αυτά τα γερά θεμέλια που διαθέτουμε, να κεφαλαιοποιήσουμε την ισχυρή δυναμική του αγροτικού τομέα, να γίνουμε ακόμα πιο ανταγωνιστικοί, για να μπορέσουν τα αγαθά και τα προϊόντα της μακεδονικής γης, να κερδίσουν ακόμα μεγαλύτερο έδαφος, στην Ελλάδα και τις διεθνείς αγορές».

Συμμετέχει ο δήμος Παιονίας

Στην αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία «Αγροτική σύμπραξη της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας», εκτός της περιφέρειας, συμμετέχουν οι δήμοι Δέλτα, Θερμαϊκού, Λαγκαδά, Παιονίας και Ωραιοκάστρου, η ένωση αγροτικών Συνεταιρισμών Θεσσαλονίκης, το επιμελητήριο Χαλκιδικής, η ένωση ξενοδόχων Χαλκιδικής, ο σύνδεσμος εμπόρων κεντρικής λαχαναγοράς Θεσσαλονίκης, η Gaia Επιχειρείν Α.Ε., η ΕΝΟΑΒΕ και η ΚΑΘ Α.Ε. Η εταιρεία θα έχει την έδρα της στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Έχει διάρκεια είκοσι ετών. Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας συμμετέχει στο κεφάλαιο της Εταιρείας με ποσοστό 47,125%. Οι υπόλοιποι συμμετέχοντες κατέχουν εταιρικές μερίδες ποσοστού 52,875%. Όπως διευκρίνισε μάλιστα ο περιφερειάρχης, αυτή είναι η σύνθεση της εταιρίας μέχρι στιγμής, καθώς το επόμενο διάστημα θα υπάρξουν να νέες συμμετοχές και η Σύμπραξη θα διευρυνθεί, αφού υπάρχουν πολλοί ενδιαφερόμενοι.
«Η πρόοδος, η ευημερία, η ανάπτυξη έρχονται μέσα από τη συνεργασία όλων των παραγωγικών δυνάμεων. Προσδοκία μας είναι, να πετύχουμε την ευρύτερη συμμετοχή των κοινωνικών και παραγωγικών φορέων σε επίπεδο Περιφέρειας, ώστε από κοινού να αναπτύξουμε συντονισμένες δράσεις συνεργασίας με τις επιχειρήσεις, αλλά και να δώσουμε ακόμα μεγαλύτερη ώθηση στην κατανάλωση των τοπικών μας προϊόντων», επισήμανε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας.

Με την ίδρυση και λειτουργία της «Αγροτοδιατροφικής Σύμπραξης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας» αρχίζει και η υλοποίηση των πρώτων δράσεων:
-Σύναψη συμφωνιών παροχής υπηρεσιών με συλλογικούς φορείς και επιχειρήσεις σχετικά με τους τρόπους προώθησης και διανομής των αγροδιατροφικών προϊόντων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στις τοπικές, εθνικές και διεθνείς αγορές.

-Διμερείς επαφές σε εθνικό ή διεθνές επίπεδο για την προώθηση των προϊόντων που παράγονται στην Κεντρική Μακεδονία.
-Συνεργασία με φορείς, όπως πανεπιστήμια, ΤΕΙ, επιμελητήρια, συνεταιρισμούς και ενώσεις.
-Διασύνδεση του αγροτικού και του τουριστικού τομέα της Κεντρικής Μακεδονίας, ιδιαίτερα στις εναλλακτικές μορφές τουρισμού.
-Πραγματοποίηση δράσεων ενημέρωσης του καταναλωτικού κοινού με σκοπό την ευαισθητοποίηση του, στη στήριξη και προτίμηση τοπικών προϊόντων και ενίσχυση αυτών των δράσεων με την υιοθέτηση Τοπικού Σήματος Ποιότητας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
-Πραγματοποίηση εκπαιδεύσεων με σύγχρονα στοχευμένα προγράμματα κατάρτισης και επανακατάρτισης με στόχο την αύξηση της ανταγωνιστικότητας των αγροτικών επιχειρήσεων.
-Ενίσχυση της απασχόλησης, αύξηση του εισοδήματος του παραγωγού και επιχειρηματία του αγροτοδιατροφικού τομέα, καθώς και ενίσχυση της ποιότητας ζωής των ανθρώπων του τομέα…

«Χωρίς αποζημίωση»
Ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας ανακοίνωσε ότι πρόεδρος της «Αγροτοδιατροφικής Σύμπραξης της [εριφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας» θα είναι ο Κωνσταντίνος Κιλτίδης, τον οποίο ευχαρίστησε και προσωπικά για την αποδοχή της πρότασης που του έκανε η διοίκηση της περιφέρειας. «Είναι ένας άνθρωπος που υπηρέτησε τον τόπο μας με τη δωδεκαετή παρουσία του στο ελληνικό κοινοβούλιο, με γνωστή, βιωματική υπαιθροκεντρική αναφορά, που χαρακτηρίζει την πορεία και τη δράση του όλα αυτά τα χρόνια. Το γεγονός αυτό επαληθεύεται περίτρανα και με την διετή παρουσία του στο υπουργείο αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων, όπου με τις παρεμβάσεις του, προκάλεσε ιδιαίτερα θετικό αντίκτυπο στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Είναι μάλιστα γνωστό ότι ο ίδιος ως πολιτικός, δικαιούται την πατρότητα της έμπνευσης για τον Αγροτοδιατροφικό Τομέα.

Πέρα όμως από την αποδεδειγμένα στενή σχέση του Κώστα Κιλτίδη με τον τομέα αυτό και βεβαίως την Κεντρική Μακεδονία, αυτό που έχει ξεχωριστή σημασία, στις εποχές που ζούμε και μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα για άλλους, είναι ότι αναλαμβάνει Πρόεδρος χωρίς να λαμβάνει την οποιαδήποτε αποζημίωση»….

….Ο νέος πρόεδρος της «Αγροτοδιατροφικής Σύμπραξης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας» Κωνσταντίνος Κιλτίδης ευχαρίστησε την διοίκηση και προσωπικώς τον περιφερειάρχη Απόστολο Τζιτζικώστα για την πρόσκληση να είναι ο επικεφαλής της νέας εταιρίας, δηλώνοντας:

«Η ‘Αγροτοδιατροφική Σύμπραξη’ δεν είναι ευχολόγιο. Είναι κοινωνικός πολλαπλασιαστής, αφού περιλαμβάνει τον πρωτογενή τομέα και τη μεταποίηση. Η γη παράγει αξίες. Η προστιθέμενη αξία προκύπτει από τις συμπράξεις και τη μεταποίηση. Πρέπει να αναδείξουμε την ποιότητα, υγιεινή και ασφάλεια και την ιχνηλασιμότητα στα προϊόντα μας. Πρέπει να αξιοποιήσουμε τη βιοποικιλότητα και την εδαφοκλιματική της περιοχής μας. Ο πρωτογενής τομέας δεν μπορεί να σώσει τον τόπο μόνος του. Σήμερα συρρικνώθηκε στο 4% του ΑΕΠ. Χρειαζόμαστε βάθος παραγωγής. Εμείς θα καταγράψουμε τους καταναλωτές – στόχους για τα προϊόντα που παράγονται στην περιοχή μας και πιστεύουμε ότι σύντομα θα έχουμε σημαντικά αποτελέσματα».

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

ΚΑΒΑΛΑ 1934 – ΝΕΕΣ ΚΑΒΑΛΕΣ 2024… 90 ΧΡΟΝΙΑ

Συμπληρώνονται φέτος ενενήντα (90) χρόνια, από τη γεωργική αποκατάσταση διακοσίων οικογενειών ανέργων καπνεργατών Καβαλιωτών στο δήμο Παιονίας στη περιοχή Πολυκάστρου (Νέες Καβάλες), […]

Σωματείο εργαζομένων νοσοκομείου Κιλκίς: «Εσωτερική διασπορά Covid-19 σε ασθενείς της Παθολογικής κλινικής με τρεις θανάτους»

Το διοικητικό συμβούλιο του σωματείου εργαζομένων του γενικού νοσοκομείου Κιλκίς καταγγέλλει εσωτερική διασπορά Covid-19 σε ασθενείς της Παθολογικής κλινικής με […]