Πολιτική

Κ.Κιλτίδης: Κυριαρχία της κεντροδεξιάς και τα μονοθεματικά κόμματα

Έχοντας κοσμοθεώρηση ζωής από τα εφηβικά μου χρόνια, προσπαθούσα τα μικρά και τα μεγάλα ζητήματα πολιτικής και ζωής να τα εδραιώσω σ’ αυτήν.

Επί 40 χρόνια θεωρούσα νόθα και διαστροφική την κεντροαριστερή πλειοψηφία στην ελληνική κοινωνία. Είναι χαρακτηριστικές οι φράσεις, «ο κομμουνισμός παραμένει στην Κούβα και στην Ελλάδα» και «ότι και να ψηφίσεις βγαίνει ΠΑΣΟΚ». Σήμερα, μετά τις εκλογές ο χάρτης της ελληνικής κοινωνίας είναι γαλάζιος και με πλειοψηφία ξεκάθαρη κεντροδεξιά. Είναι ανάγκη αυτή η νέα πραγματικότητα να αποτυπωθεί με πολιτικό – ιδεολογικό περιεχόμενο, για να μη καταστεί εφήμερη χίμαιρα. Η ναυαρχίδα της κεντροδεξιάς , η Νέα Δημοκρατία, έχει αυτή την ευθύνη της ολοκλήρωσης της νίκης σε όλα τα επίπεδα.

Επιτέλους τα θεμελιώδη γνωρίσματα του αξιακού συστήματος της κεντροδεξιάς ξαναβρίσκουν την μήτρα τους. Έθνος – Πατρίδα – σύγχρονη πολιτεία – Λαϊκή αντίληψη ζωής – Φρόνημα ελευθερίας και δημιουργίας με κοινωνική προστασία, χρειάζεται να ξαναποτίσουν τις ρίζες αυτής της παράταξης, που οι Έλληνες εμπιστεύονται. Η πολιτική επικράτηση είναι εδραιωμένη και αποφέρει αποτελέσματα, όταν έχουν κυριαρχήσει οι ιδέες της παράταξης ειδάλλως είναι μετέωρη και ευκαιριακή.

Ο Ιταλός φιλόσοφος του σοσιαλισμού Αντόνιο Γκράμσι το διακήρυξε : «ό,τι των πολιτικών επικρατήσεων προηγείται η επικράτηση των ιδεών». Ήταν επί δεκαετίες η κύρια αιτία των κυβερνήσεων μικρής πνοής του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας. Οι εκλογές που έρχονται είναι ικανή και αναγκαία συνθήκη να ξαναβρούμε τις ιδέες μας στο σύγχρονο περιβάλλον και να φέρουμε τα αποτελέσματα που προσμένουν πατρίδα και πολίτες.

Στο διάβα των 40 ετών επανειλημμένως κατάγγειλα την δημιουργία κομμάτων διαμαρτυρίας. Τα περισσότερα από αυτά ήταν μονοθεματικά, χωρίς να έχουν τα ολοκληρωμένα χαρακτηριστικά κόμματος. Προφανώς και υπάρχει χώρος για δημιουργία άλλου ή άλλων κομμάτων με ιδέες και πολιτική θέση. Περιβάλλον, έθνος, πατρίδα, αντιμνημόνια και τώρα η χριστιανική πίστη χρησιμοποιήθηκαν για να βάλουν τον «μουντζούρη» τους σε κρίσιμες ιστορικές στιγμές. Έθνος και Πατρίδα ανήκουν στους ευσυνείδητους Έλληνες και όχι σε μονοθεματικά κόμματα, όπως στοιχειοθέτησε στην ανεπανάληπτη μελέτη το 1916 ο Αλέξανδρος Παπαναστασίου περί «εθνικισμού».

Είναι αδιανόητο η θρησκευτική πίστη και ιδίως του Χριστιανισμού να χρησιμοποιείται με μονομέρεια και αφορισμούς. Το ελεύθερο πνεύμα του Ελληνισμού, ο κοινοτισμός και η ταυτότητα του πολίτη Έλληνα, απορρίπτουν αυτές τις προσεγγίσεις. Αρκετά συνέβησαν με τα κακότεχνα μνημόνια και την ατίμωση της Μακεδονίας μας. Δεν μπορεί και δεν πρέπει να χαθεί η έμπνευση της χριστιανοσύνης για τους Έλληνες.

Η πολιτιστική και πολιτική επικράτηση της παράταξης, πρέπει να γίνει με όρους κοινωνίας και Δημοκρατίας. Τα κόμματα, πρέπει να θεμελιώνονται για το σύνολο και το εύρος της πολιτικής πραγματικότητος.

Αρκετά πληρώσαμε!

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

Τα αυτονόητα!

Διαβάζουμε τα δελτία τύπου που στέλνουν της τελευταίες ημέρες ο δήμος Κιλκίς και η περιφερειακή ενότητα Κιλκίς κάνοντας αναφορά στην […]