Πολιτισμός

Ποιες είναι οι νέες αρχαιολογικές θέσεις στο Κιλκίς που συστήνει η Εφορεία Αρχαιοτήτων

Τι βρέθηκε σ’ αυτούς -Όλα τα στοιχεία που θα ανακοινωθούν στο 34ο Αρχαιολογικό Συνέδριο

Στην πλούσια από αρχαιολογικά κατάλοιπα και ευρήματα περιοχή του Κιλκίς δύο άγνωστες γειτονικές εγκαταστάσεις διαφορετικών εποχών τραβούν το ενδιαφέρων των ερευνητών. Πρόκειται για δύο νέες αρχαιολογικές θέσεις που συστήνει η ΕΦΑ Κιλκίς: ένας νεολιθικός οικισμός της 6ης χιλιετίας και μια οχυρωμένη πόλη του 4ου αι. π.Χ.

Οι συγκεκριμένοι χώροι βρίσκονται στη λοφώδη και ακόμη αδόμητη αγροτική περιοχή μεταξύ της κοινότητας Κολχίδας και των κοινοτήτων Καμπάνη και Πεδινού του Δήμου Κιλκίς, υπογραμμίζοντας το πλούσιο και διαχρονικό αρχαιολογικό απόθεμα ενός τόπου σε απόσταση 40 χλμ βόρεια από τη Θεσσαλονίκη.

Η περιοχή απέχει 8 χλμ νότια από την πόλη του Κιλκίς και 1,0 έως 2,0 χλμ δυτικά από την κοιλάδα του Γαλλικού ποταμού, τον Εχέδωρο της αρχαιότητας, γνωστού για τον προσχωματικό χρυσό του. Πρόκειται για ελκυστική λοφώδη περιοχή, σύμφωνα με την Δρ Γεωργία Στρατούλη, Προϊσταμένη της ΕΦΑ Κιλκίς, με ενεργά υδρορέματα και παραγωγή σιτηρών, καθώς και παρουσία μεταλλοφόρων κοιτασμάτων και αργιλικών ορυκτών, κατάλληλων για εξόρυξη και χρήση τους από σύγχρονες μονάδες κεραμοποιίας.

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

Για την μπούκλα

Πρόσφατα είχα την τύχη, που αρχικά ήταν χαρά, να παρακολουθήσω την παράσταση «Μπούκλα 99» της Νεφέλης Μεγκ, στον πολύ όμορφο […]