Αγροτικά

Καθυστερούν οι αποφάσεις γιά την εφαρμογή της νέας Κ.Α.Π.

Αδικαιολόγητες χαρακτηρίζουν πολλές πλευρές την «καθυστέρηση» που παρατηρείται από πλευράς υπουργείου αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων στην έκδοση σχετικών υπουργικών αποφάσεων γιά τα θέματα, που αφορούν στην εφαρμογή της νέας ΚΑΠ, όπως οι προϋποθέσεις χορήγησης συνδεδεμένων ενισχύσεων, οι προϋποθέσεις γιά λήψη νέων δικαιωμάτων πρασινίσματος και η οριστικοποίηση των δικαιολογητικών υποβολής της δήλωσης ΟΣΔΕ, «που μπλοκάρουν την σωστή υποβολή των» από πλευράς των αγροτών.

Κάτι που σημαίνει, ότι πολλοί παραγωγοί επί της ουσίας καλούνται να υποβάλλουν την αίτησή τους, χωρίς να γνωρίζουν τις προϋποθέσεις συμμόρφωσης με το νέο πλαίσιο, ενώ οι φορείς υποβοήθησης αδυνατούν ν τους καθοδηγήσουν και να ολοκληρώσουν τις αιτήσεις τους.
Αυτό επιβεβαίωσε με δήλωσή του στον «Μαχητή του Κιλκίς» ο διευθυντής της ΕΑΣ Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Γιαννόπουλος, καθώς η «ένωση» διαθέτει δύο κέντρα εξυπηρέτησης στον νομό μας, σε Κιλκίς και Αξιούπολη.
Στο θέμα παρενέβη και η ΠΑΣΕΓΕΣ, που σε σχετική ανακοίνωσή της μετά την πρόσφατη συνεδρίαση του διοικητικού συμβολίου της (4 Απριλίου), εκφράζει τις ανησυχίες της γιά την ομαλή ολοκλήρωση του ΟΣΔΕ, επικαλούμενη τα στοιχεία που διαθέτει από την συλλογή των αιτήσεων ΟΣΔΕ 2015, που έχουν υποβληθεί στις 140 πόλεις των μελών της (συνεταιρισμών).

Ανησυχίες, που, όπως αναφέρει η ανακοίνωση, σχετίζονται με το ότι η φετινή χρονιά, ως πρώτη εφαρμογής του νέου πλαισίου «είναι έτος αναφοράς γιά τον υπολογισμό και την διανομή νέων εκτατικών δικαιωμάτων, πληρωμής ενισχύσεων στους παραγωγούς, τα οποία και θα διατηρήσουν γιά τα επόμενα 10-15 έτη», ενώ παράλληλα ασκεί κριτική γιά την «απουσία ουσιαστικής διαβούλευσης με τους φορείς των αγροτών».
Κάτι, βεβαίως, που διαπιστώθηκε και στο Κιλκίς όπου ο κυβερνητικός βουλευτής Θεόδωρος Παραστατίδης επέλεξε να οργανώσει ομιλίες κατ’ ευθείαν με αγρότες.
Από την πλευρά τους κομματικά αγροτικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στον νομό μας όπως ο Παναγιώτης Τσομπανίδης, που προσφάτως εξελέγη στην γραμματεία του αγροτικού τμήματος δηλώνει στον «Μαχητή του Κιλκίς» ότι δεν υπάρχει ουσιαστικός λόγος ανησυχίας, και ότι το υπουργείο, αμέσως μετά το Πάσχα, και έως το τέλος του Απριλίου, θα προχωρήσει στην έκδοση όλων των απαραιτήτων αποφάσεων και αμέσως μετά θα ξεκινήσει ένας ευρύς κύκλος ενημέρωσης επ’ αυτών γιά όλους τους παραγωγούς της χώρας.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα