Αγροτικά

Καταρροϊκός πυρετός: Εγκληματική αμέλεια του υπουργείου καταγγέλλουν οι κτηνίατροι

Χιλιάδες ζώα έχουν θανατωθεί με ανυπολόγιστες οικονομικές ζημιές, αλλά και τεράστια επιβάρυνση του περιβάλλοντος, λένε οι κτηνίατροι οι οποίοι ζητούν άμεση επίλυση του ζητήματος
Σε αναβρασμό βρίσκεται ο κτηνοτροφικός κόσμος όλης της χώρας, εξαιτίας της εξάπλωσης του καταρροϊκού πυρετού, που έχει οδηγήσει σε θανάτωση χιλιάδων ζώων με ανυπολόγιστες οικονομικές ζημιές, αλλά και τεράστια επιβάρυνση του περιβάλλοντος.

Με ανακοίνωσή του ο Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος, επιτίθεται στους αρμόδιους φορείς και κυρίως στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, στους οποίους καταλογίζει εγκληματική αμέλεια, γιατί καθυστέρησε και καθυστερεί δραματικά τους μαζικούς εμβολιασμούς ζώων, που είναι η ενδεδειγμένη μέθοδος για να περιοριστεί έγκαιρα η εξάπλωση του καταρροϊκού πυρετού και να αποτραπεί η θανάτωση.

«Ο καταρροϊκός πυρετός έχει εξαπλωθεί σε όλη τη χώρα και οι υπηρεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης αναμένουν να διαπιστωθεί κατά πόσο έχει αναπτυχθεί φυσική ανοσία στα ζώα απέναντι στη νόσο, όπως υποτίθεται κατά τις εισηγήσεις τους ότι υποστηρίζει η επιστημονική κοινότητα» αναφέρουν χαρακτηριστικά οι κτηνίατροι στην ανακοίνωσή τους την οποία υπογράφει η πρόεδρος κυρία Αθηνά Τραχήλη και παραθέτουν τι τους απαντήθηκε από τα αρμόδια τμήματα του Α.Π.Θ. και του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας σε σχετικές ερωτήσεις.

«Μετά από σχετική ερώτηση του ΠΚΣ στον Τομέα Κλινικής Παραγωγικών Ζώων του ΑΠΘ, λάβαμε την απάντηση ότι η συγκεκριμένη νόσος σε μια χώρα ελέγχεται με δύο τρόπους:

1) Με θανάτωση και υγειονομική ταφή των ασθενών ζώων, αντίστοιχη χορήγηση εντομοαπωθητικών στα υπόλοιπα υγιή ζώα και εντομοκτονία στους στάβλους και στον περιβάλλοντα χώρο, μοντέλο που έχει χρησιμοποιηθεί με επιτυχία σε όλες τις προηγούμενες επιζωοτίες της νόσου στη χώρα μας ή

2) Με μαζικούς εμβολιασμούς των ζώων, μοντέλο που εφαρμόστηκε σε επιζωοτίες της νόσου τα προηγούμενα χρόνια σε χώρες της δυτικής Ευρώπης.

Σε ανάλογη ερώτηση του ΠΚΣ προς το επιστημονικό προσωπικό της Κτηνιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, λάβαμε την απάντηση ότι η ενδεδειγμένη προσέγγιση για την αντιμετώπιση της νόσου, βάσει βιβλιογραφίας, αλλά και πρακτικής εμπειρικής αντιμετώπισης της επιδημίας στην Ευρώπη την χρονική περίοδο 2006-2009 είναι ο εμβολιασμός των ζώων.

Συγκεκριμένα την εν λόγω χρονική περίοδο η αναβλητικότητα των αρχών για την πραγματοποίηση εμβολιασμών οδήγησε στη δραματική εξάπλωση της νόσου από την αρχική της εστία στην Ολλανδία (2006) μέχρι την Δανία, το Ηνωμένο Βασίλειο (2007) και την Ισπανία (2008) με συνέπεια τη θανάτωση χιλιάδων προβάτων. Με την έναρξη όμως των εμβολιασμών περιορίστηκε άμεσα η εξάπλωση της νόσου».

Ο Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος απευθύνει έκκληση προς τον πρωθυπουργό, τους αρχηγούς όλων των πολιτικών κομμάτων και το σύνολο του πολιτικού κόσμου να αντιμετωπίσουν το θέμα και να φροντίσουν για την επίλυσή του άμεσα.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα