Γενικά

Κατάληψη του σχολείου του Νέου Αγιονερίου, του 1ου ΓΕΛ και 1ου ΕΠΑΛ σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη χρήση μάσκας

Υπό κατάληψιν τελεί το γυμνάσιο-λύκειο Νέου Αγιονερίου από τους μαθητές του, που διαμαρτύρονται γιά την υποχρεωτική χρήση της μάσκας αλλά και γιά την μη τέλεση της πρωινής προσευχής, κάνοντας λόγο περί τρομοκρατίας.

Στο υπόμνημα με τα αιτήματά τους αναφέρονται τα εξής:

« … – Θέλουμε να πετύχουμε οι μάσκες να γίνουν προαιρετικές, και όχι υποχρεωτικές. Σκοπός της κατάληψής μας δεν είναι να επιτύχουμε από μόνοι μας την αλλαγή των υπερβολικών αυτών μέτρων, αλλά να επηρεάσουμε κι άλλα σχολεία έτσι ώστε να κινηθούν όμοια με εμάς για να μπορέσουμε να ακουστούμε. Ήδη έχουμε καταφέρει να επηρεάσουμε κάποια σχολεία να αντιδράσουν όπως εμείς.

– Η μάσκα, εκτός από το να προστατεύει από την μεταφορά σταγονιδίων σάλιου, μπορεί να προκαλέσει σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα. Συγκεκριμένα, οι μάσκες, που μας έδωσε το υπουργείο, είναι κακής ποιότητας και απαράδεκτο μέγεθος γιά μαθητές.

– Να αναφέρουμε, επίσης, ότι στην ημέρα του Αγιασμού είχαν λιποθυμήσει τέσσερις μαθητές, φορώντας μάσκα. Συχνά μαθητές παραπονιούνται γιά ζαλάδες την ώρα του μαθήματος.

– Άλλο ένα θέμα, που μας απασχολεί, είναι, ότι έχει καταργηθεί η πρωινή προσευχή πράγμα που θεωρούμε απαράδεκτο. Βεβαίως, έχουν πει, ότι θα γίνεται μέσα στην τάξη, αλλά δυστυχώς νοιάζονται πιό πολύ γιά το αν θα φοράμε μάσκα παρά για τη θρησκεία μας.

– Τρομοκρατούν τα παιδιά επιβάλλοντάς τα να φοράνε μάσκα.

– Υπάρχουν και άλλοι τρόποι να προφυλαχθούμε από τον νέο κορωνοϊό, εκτός από το να μας υποχρεώνουν να φορούμε μάσκα. Μία λύση είναι να ξαναχωρισθούν οι τάξεις και να πηγαίνουν διαφορετικές ημέρες σχολείο όπως είχε γίνει τον Ιούνιο. Με αυτό τον τρόπο θα αποφύγουμε τον συνωστισμό στις τάξεις και στα διαλείμματα».

Καατάληψη και του 1ου ΓΕΛ και 1ου ΕΠΑΛ Κιλκίς
Με κατάληψη των σχολείων τους και κατόπιν καθολική αποχώρηση από αυτά πριν την συμπλήρωση του εκπαιδευτικού ωραρίου αντέδρασαν την Παρασκευή 18.9.20 οι μαθητές των 1ου ΓΕΛ και του 1ου ΕΠΑΛ Κιλκίς στην υποχρέωση χρήσης της μάσκας κατά την ώρα του μαθήματος, ενώ διατυπώνουν και άλλα αιτήματα σχετιζόμενα με την υγειονομική κρίση.

Όπως έγινε γνωστό, οι μαθητές των προαναφερθέντων σχολείων ζητούν, μεταξύ άλλων:

– Προαιρετική χρήση της μάσκας εν ώρα μαθήματος.

– Μείωση του αριθμού μαθητών ανά τμήμα.

– Παράδοση μαθημάτων κάθε δεύτερη ημέρα, με συγκεκριμένα τμήματα.

– Να κάθεται μόνον ένας μαθητής ανά θρανίο.

Έως την ώρα σύνταξης του παρόντος δεν είχαν γνωστοποιηθεί οι προθέσεις των μαθητών, όσον αφορά στην συνέχεια της κινητοποίησής τους.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα