Γενικά

Κάστανα: Μία ελληνική υπερτροφή που δεν γνωρίζαμε

 Γράφει η Ασημένια Καναρίδου*


Γράφει η Ασημένια Καναρίδου*

Μια μυρωδιά ψημένου κάστανου αναδύει από τις πλατείες των χωριών μας και στους πεζοδρόμους των μεγαλουπόλεων. Και είναι η ίδια γνώριμη μυρωδιά που μας δημιουργεί γλυκές αναμνήσεις και στιγμές του Χειμώνα. Ναι τον Νοέμβριο τα κάστανα είναι εδώ και έχουν την τιμητική τους.

1.Το κάστανο ανήκει στην ομάδα των ξηρών καρπών. Αλλά ευτυχώς αποτελεί μια φτωχή θερμιδικώς επιλογή. Συγκεκριμένα 100 γρ κάστανου, αποδίδουν 170kcal, σε σύγκριση με τους υπόλοιπους ξηρούς καρπούς που αποδίδουν περίπου 600kcal ανά 100 γρ προϊόντος. Κι αυτό γιατί περιέχουν αρκετό νερό (52% περίπου) και χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά 2,5%/100 γρ. Γίνεται έτσι αυτονόητο ότι μπορούν να καταναλωθούν στη διατροφή ενός ατόμου που προσέχει το βάρος του, ως ένα θρεπτικότατο και υγιεινό κολατσιό.

2. Ως αναφορά στην σύσταση των λιπαρών ουσιών που περιέχουν, τα ω-3 βρίσκονται σε τέτοιο ποσοστό ,ώστε η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία να τα προτείνει για την ρύθμιση της κακής χοληστερόλης (LDL) και την πρόληψη της αθηροσκλήρωσης.

3.Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο και ταυτόχρονα χαμηλά επίπεδα νατρίου, ώστε να συμβάλλουν στη ρύθμιση και στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης.

4.Δίκαια θα τα χαρακτήριζε κανείς ως υπερτροφή, μια και είναι πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών ουσιών, όπως είναι τα φλαβονοειδή και οι φαινόλες. Καθώς και αντιοξειδωτικών βιταμινών,όπως η βιταμίνη Ε και η C. Για να προστατεύσουμε την βιταμίνη C,από μια σημαντική απώλειά της, θα ήταν προτιμότερο να τρώγονται ωμά. Ωστόσο και βρασμένα ή ψητά είναι εξ ίσου θρεπτικά, αφού έχουν να μας προσφέρουν πληθώρα άλλων θρεπτικών συστατικών.

5.Περιέχουν μέταλλα και βιταμίνες του συμπλέγματος Β και φυλλικό οξύ, ουσίες απαραίτητες για την τόνωση του νευρικού μας συστήματος. Επίσης, είναι πλούσια πηγή φυτικών ινών, αν αναλογιστεί κανείς ότι εκατό γραμμάρια κάστανου, αποδίδουν 14 γρ φυτικών ινών (ποσότητα διόλου ευκαταφρόνητη).

6.Έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, άρα μπορούν να καταναλωθούν -με μέτρο πάντα-από άτομα που πάσχουν από διαβήτη ή προ-διαβήτη.

7. Τα 100 γρ κάστανου αποδίδουν 2 γρ πρωτεΐνης, υψηλής βιολογικής αξίας (αντάξια του αυγού, αλλά χωρίς χοληστερόλη) και συνιστούν μια πολύ καλή επιλογή για έγκυες, εφήβους, χορτοφάγους και άτομα που νηστεύουν.

ΧΡΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΑΣΤΑΝΟΥ
Τα κάστανα αποτελούν πλέον συστατικό της σύγχρονης μαγειρικής τέχνης συνοδεύοντας κρέας, ψάρι, πίτες και τυριά με ποικίλους τρόπους. Χρησιμοποιούνται και στην ζαχαροπλαστική, προσφέροντάς μας υπέροχους γευστικούς πειρασμούς, όπως γλυκό του κουταλιού, κομπόστα, σοκολατάκια, τσουρέκι γεμιστό με κάστανο και πολλούς άλλους.
Στην πιο διαιτητική τους έκδοση θα μπορούσαν βρασμένα ή ψημένα μαζί με ένα φρούτο να μας κάνουν ένα ΄΄πλήρες΄΄ δεκατιανό ή απογευματινό.

Τα κάστανα έχουν ξεχωριστή θέση στο ελληνικό τραπέζι και πολύ περισσότερο στο δικό μας, μια και στην περιοχή μας, όπως στην Καστανερή (τοποθεσία που πήρε και το όνομα της από την παραγωγή κάστανου) και στο χωριό Γρίβα της επαρχίας Παιονίας του νομού Κιλκίς της καλλιεργούνται μεγάλες εκτάσεις του ομώνυμου καρπού και η ποιότητα της παραγωγής είναι εξαιρετική και μοναδική.

* Κλινική Διαιτολόγος
Καλούδη 32,Κιλκίς
Τηλ:2341025902
Κιν:6974124648

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

«Μεγαλεία»… ο πρόεδρος!

Παρούσα στον τελικό του κυπέλλου ΕΠΣΚ… η αχρείαστη συστάσεων Βούλα Πατουλίδου! Παρών… ο σεβασμιώτατος μητροπολίτης Πολυανής και Κιλκισίου κκ Βαρθολομαίος! […]