Αγροτικά

Καλύτερη στον νομό η φετινή χρονιά για σταφύλια και οινοποιήσιμα αμπέλια

Παρά τη μειωμένη στρεμματική απόδοση που είχαν τα αμπέλια του νομού Κιλκίς φέτος, είχαμε πολύ καλή ποιότητα σταφυλιών, που αναμένεται να δώσουν πολύ καλά κρασιά.

Αυτό είναι το συμπέρασμα της αποτίμησης που έκανε η αντιπεριφέρεια Κιλκίς στις ψηφιακές υπηρεσίες του υπουργείου αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων (ΥΠΑΑΤ) από τους γεωπόνους της Δ.Α.Ο.Κ. Κιλκίς για τη καλλιεργητική περίοδο 2018-19, όσον αφορά το οινοποιήσιμο αμπέλι.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που προέρχονται από τις δηλώσεις συγκομιδής που κατατέθηκαν από τους αμπελουργούς, στη περιφερειακή ενότητα Κιλκίς 325 παραγωγοί καλλιέργησαν περισσότερα από 5.500 στρέμματα οινοποιήσιμων σταφυλιών και συγκόμισαν περισσότερους από 3.000 τόννους σταφύλια.

Η χρονιά ήταν ευκολότερη από την περσυνή περίοδο η οποία είχε χαρακτηριστεί από πολλές βροχοπτώσεις που συνοδευτήκαν από έξαρση ασθενειών και σημαντική επιβάρυνση από την φυτοπροστασία.

Τα σταφύλια του 2019 είχαν σημαντικά μικρότερη επιβάρυνση, όμως με παράλληλη μείωση της παραγωγής λόγω κυρίως της μικρότερης καρπόδεσης. Η μείωση προσδιορίζεται κοντά στο 20% της παραγωγής.

Το ποσοστό των σταφυλιών που χρησιμοποιήθηκε για ιδιοκατανάλωση από τους παραγωγούς παρέμεινε στα ίδια επίπεδα κοντά στο 28% του αμπελώνα.

Τον δρόμο του κρασιού ακολούθησε το 61% της παραγωγής με σημαντική και εφέτος την συμβολή της ομάδας παραγωγών στην Γουμένισσα «Εύφορη Γή», μέσω της οποίας διακινήθηκαν 751 τόννοι σταφυλιών σε πολύ καλές τιμές για τους παραγωγούς.

Η ομάδα παραγωγών που αποτελεί πλέον κομβικό σημείο στην διακίνηση των σταφυλιών στην περιοχή αποτελεί σημείο επικοινωνίας μεταξύ των οινοποιείων της Ελλάδας και των αμπελουργών του Κιλκίς.

Στην πρώτη τριάδα όσον αφορά την παραγωγή σταφυλιών βρίσκονται οι ερυθρές ποικιλίες Ξινόμαυρο με 450 τόννους, η ποικιλία Μερλότ με 432 τόννους και Καμπερνέ Σαβινιόν με 416 τόννους ακολουθούν δύο λευκές ποικιλίες το Ασύρτικο που πλέον πέρασε στην 4η θέση με 288 τόννους και η ποικιλία Σαβινιόν Μπλάν με 283 τόννους και τέλος η ποικιλία που καλλιεργείται μόνο στο νομό Κιλκίς Νεγκόσκα με 200 τόννους.

Εν αναμονή των δηλώσεων παραγωγής από τα οινοποιεία της περιοχής και των οργανοληπτικών και εργαστηριακών εξετάσεων των φετινών κρασιών, η αντιπεριφέρεια τονίζει για μία ακόμη φορά την υψηλή ποιότητα των κρασιών της περιοχής που αποτελούν σημείο αναφοράς για το Κιλκίς σε όλη την Ελλάδα και όχι μόνο.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα