Αγροτικά

Εφαρμόζεται ο νέος συντελεστής ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο

Με το νέο συντελεστή 0,200 ευρώ/λίτρο θα γίνεται ο υπολογισμός των ποσών που θα πληρωθούν οι αγρότες το 2016.

Το πραγµατικό αντίκτυπο της αύξησης του ΕΦΚ θα φανεί στις επιστροφές φόρου που θα λάβουν οι αγρότες το 2016.

Το 2016 θα είναι η τελευταία χρονιά που θα πραγµατοποιηθεί υπολογισµός της επιστροφής πετρελαίου για τους αγρότες, όπως αναφερει σε σχετικό ρεπορτάζ η εφημερίδα Agrenda. Μάλιστα η επιστροφή αυτή, αν και όταν πληρωθεί καθώς οι παραγωγοί ακόµα περιµένουν τις δύο δόσεις του 2014, θα είναι µε απόλυτους αριθµούς, µειωµένη σχεδόν στο µισό 1/3 σε σχέση µε τα χρήµατα που αναµένουν να λάβουν φέτος. Ας πάρουµε όµως τα πράγµατα από την αρχή:

Την 1η Οκτωβρίου ενεργοποιήθηκε το µνηµονιακό µέτρο που προβλέπει την αύξηση ΕΦΚ στο πετρέλαιο κίνησης που χρησιµοποιούν οι αγρότες από 60 ευρώ στα 200 ευρώ το χιλιόλιτρο

Αυτός ο υπερ-τριπλασιασµός του φόρου σε πρώτη φάση δεν επηρεάζει τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους οι οποίοι θα συνεχίσουν να αγοράζουν το πετρέλαιο όπως µέχρι τώρα.

Η 1η Οκτωβρίου δεν είναι παρά η ηµεροµηνία την οποία συµφώνησαν κυβέρνηση και τρόικα να νοµοθετήσουν την κατάργηση, σε δύο φάσεις της επιδότησης του πετρελαίου.

Το πραγµατικό αντίκτυπο του µέτρου θα φανεί το 2016 όταν θα έρθει η ώρα να εισπραχθούν από τους δικαιούχους τα ποσά της επιστροφής για τις καταναλώσεις που έκαναν το 2015. Τότε ο υπολογισµός θα γίνει µε βάση το νέο συντελεστή, γεγονός που θα οδηγήσει σε µεγάλες περικοπές.

Σύµφωνα µε την ισχύουσα διαδικασία, κατά την αγορά του πετρελαίου κίνησης οι αγρότες καταβάλλουν κανονικά τον ΕΦΚ του 0,33 ευρώ /λίτρο και, εκ των υστέρων, εισπράττουν ως επιστροφή φόρου τη διαφορά µεταξύ του ΕΦΚ του αγροτικού πετρελαίου και του ΕΦΚ του κανονικού πετρελαίου κίνησης.

Τα ποσά υπολογίζονται αυτόµατα µέσα από τις δηλώσεις καλλιέργειας που έχουν υποβληθεί το Μάιο και µέσω ενός προκαθορισµένου τύπου. Για τα ποτιστικά χωράφια προκύπτει επιστροφή της τάξης 9,5 ευρώ/ στρέµµα ενώ για τα ξερικά ένα ποσό 4,5 ευρώ/στρέμμα. Από την επόµενη χρονιά ο ΕΦΚ εξισώνεται πλήρως µε αυτόν των υπόλοιπων επαγγελµατιών (330 ευρώ/χιλιόλιτρο) και καταργείται η επιστροφή.

Με το καθεστώς που ίσχυε ως σήµερα η επιστροφή που έπαιρναν οι παραγωγοί υπολογιζόταν µε τη διαφορά 0,330-0,066 =0,264 ευρώ.

Η επιστροφή για το 2015, ωστόσο, θα υπολογισθεί µε συντελεστή 0,330-0,200=0,130 ευρώ.

Πρακτικά δηλαδή ο συντελεστής µειώνεται κάτι παραπάνω από 50%, οπότε αντίστοιχη θα είναι και η µείωση στα ποσά που θα δουν να πιστώνονται το 2016 στους λογαριασµούς τους οι αγρότες για τις ίδιες εκτάσεις και τις ίδιες καταναλώσεις.

Η εγκύκλιος Σαββαϊδου φέρνει προκαταβολή φόρου 55%

Στο μεταξύ, μέσα στις επόμενες ώρες θα ξεκινήσουν να αναρτώνται στους λογαριασμούς των αγροτών στo Taxis τα νέα εκκαθαριστικά φόρου με την προκαταβολή φόρου 55%.

Εγκύκλιος της Γενικής Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Κατερίνας Σαββαϊδου ενεργοποιεί τη σχετική πρόβλεψη του μνημονίου ενώ παράλληλα αποσαφηνίζει και το χρονοδιάγραμμα των πληρωμών.

Ειδικότερα για τους αγρότες επισημαίνεται ότι για εισοδήματα που προκύπτουν στο φορολογικό έτος 2014 από ατομική αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα, η προκαταβολή φόρου εισοδήματος υπολογίζεται με συντελεστή 55% (από 27,5%).

Για όσες δηλώσεις φυσικών προσώπων έχουν ήδη υποβληθεί χωρίς να έχει βεβαιωθεί το νέο ποσοστό προκαταβολής (55%), θα γίνει εκ νέου προσδιορισμός φόρου, χωρίς να απαιτείται η υποβολή τροποποιητικής δήλωσης από το νφορολογούμενο.

Συγκεκριμένα, θα πραγματοποιηθεί νέα εκκαθάριση και θα εκδοθεί νέα πράξη διοικητικού προσδιορισμού φόρου από τη Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, που θα γίνει για λογαριασμό κάθε Δ.Ο.Υ.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα