Πολιτισμός

«Η ισοτιμία και ισοπολιτεία πρέπει να αποκτήσουν νόημα στην πράξη» τόνισε η «Ευκράντη»

Με μία ξεχωριστή και περιεκτική εκδήλωση τίμησε την ημέρα της Γυναίκας ο σύλλογος γυναικών δήμου Παιονίας «Ευκράντη».
Η εκδήλωση ξεκίνησε με χαιρετισμό της προέδρου του συλλόγου Γαρυφαλλιά Καρβουνιάρη που, μεταξύ άλλων, τόνισε: «Είναι μία ημέρα με χαρακτήρα εορταστικό αλλά με νόημα που θα πρέπει να αναθεωρηθεί εκ βάθρων. Η παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας θα πρέπει απλώς να αποτελεί αφορμή για συνάντηση πολλών ανθρώπων στον ίδιο χώρο, για τον ίδιο λόγο. Αυτό το γεγονός, από μόνο του συνιστά πράξη κοινωνικότητας και πολιτισμού. Για όλους εμάς ο πολιτισμός και η σφυρηλάτηση του κοινωνικού ιστού, δεν πρέπει να γίνεται με την αποχώρηση και την απομόνωση στην ασφάλεια του σπιτιού μας και της οικογένειάς μας. Η επικοινωνία, ο πολιτισμός και η κοινωνικότητα δεν πρέπει να επαφίενται στην προχωρημένη τεχνολογία των μέσων κοινωνικής δικτύωσης που, από ευλογία έχουν μετατραπεί σε δυνάστη της καθημερινότητάς μας και της ίδιας μας της ζωής.
Αυτή ακριβώς η ιλιγγιώδης και ανεξέλεγκτη επιβολή της τεχνολογίας, όχι μόνο δεν προσφέρει τίποτε στο ζήτημα της γυναικείας αναβάθμισης, αλλά απεναντίας αποτελεί ένα ισχυρό ανάχωμα στο αγωνιστικό πνεύμα που πρέπει να μιας διακατέχει κάθε μέρα, κάθε στιγμή. Η τεχνολογία θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί, ώστε να εκλείψουν οι διακρίσεις, που καταδυναστεύουν τη ζωή κάθε κοινωνικής ομάδας, η οποία αγωνίζεται για την ισονομία και την ισοπολιτεία. Θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί η κοινωνική δικτύωση για τον ακόμη καλύτερο συντονισμό των προσπαθειών μας ημών των γυναικών, ώστε η ισονομία, η ισοπολιτεία και η περίφημη ισότητα μεταξύ των δυο φύλων να μην είναι ζήτημα νομοθετικών ρυθμίσεων χωρίς περιεχόμενο και πραγματικό νόημα. Η ισοτιμία θα πρέπει να αποκτήσει νόημα στην πράξη, να έχει αντίκτυπο στην ίση ευκαιρία στην απασχόληση, στην ίση αντιμετώπιση στην αμοιβή της εργασίας, στα ίδια δικαιώματα χωρίς τις υποτιμητικές ποσοστώσεις βάσει των πραγματικά ρατσιστικών νόμων εις βάρος των γυναικών….
…Ως γυναικείο φύλο, έχουμε υμνηθεί με πολλούς κι εντυπωσιακούς τρόπους. Η Γυναίκα έχει κοσμήσει πολλές μορφές της Τέχνης. Εχει εμπνεύσει κορυφαίους καλλιτέχνες. Μας έχουν αποκαλέσει «Το άλλο μισό του Ουρανού».
Τους ευχαριστούμε πολύ, για εμάς όμως ο Ουρανός είναι ένας και ενιαίος, και τον κατέχουμε εξ αδιαιρέτου με το άλλο φύλο. Τίποτε λιγότερο τίποτε περισσότερο…».
Και η κ. Καρβουνιάρη κατέληξε λέγοντας:
«…Είθε την 8η Μαρτίου του 2016 να είναι σε καλύτερη θέση η ίδια μας η Πατρίδα, που τόσο βάναυσα δοκιμάζεται τα τελευταία χρόνια. Προς την κατεύθυνση αυτή εμείς οι γυναίκες θα πρέπει να δώσουμε, τον καλύτερο αγωνιστικό μας εαυτό’’.
Στην συνέχεια τιμήθηκε η Ελένη Γρομπανοπούλου, πρόεδρος και ιδρυτικό στέλεχος του συλλόγου επιστημόνων Κεντρικής Μακεδονίας «Αριστοτέλης», υπεύθυνη των λαϊκών πανεπιστημίων Παιονίας, Κιλκίς, Σερρών, Δράμας και Δυτικής Θεσσαλονίκης, συντονίστρια στις λέσχες ανάγνωσης Παιονίας, Σερρών και Δράμας και πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου Φανού.
Τα έσοδα της εκδήλωσης θα διατεθούν για αγορά προϊόντων, που θα προσφερθούν στο ελληνικό παιδικό χωριό Φιλύρου Θεσσαλονίκης.
«Το διοικητικό συμβούλιο ευχαριστεί όλες τις γυναίκες, τους ανθρώπους που πρόσφεραν για τον σκοπό της εκδήλωσης καθώς και τον Γιώργο Ιακωβίδη που αφιλοκερδώς πρόσφερε ευχάριστες μουσικές στιγμές στην εκδήλωση», τονίζεται στην σχετική ανακοίνωση.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα