Αγροτικά

Υποχρεωτική στους αμπελουργούς η προσκομιδή επικαιροποιημένης καρτέλλας αμπελοκαλλιέργειας

Επικαιροποιημένη καρτέλλα αμπελοκαλλιέργειας πριν ξεκινήσουν την συγκομιδή σταφυλιών θα πρέπει να προσκομίσουν οι αμπελουργοί στα οινοποιεία με την οποία θα διαπιστώνεται η επιλεξιμότητα της πρώτης ύλης και ιδιαίτερα η ύπαρξη δικαιώματος ή αναφύτευσης.
Αυτό και τις λοιπές διαδικασίες και υποχρεώσεις αμπελουργών και οινοποιείων σχετικά με την επιλεξιμότητα σταφυλιών προς οινοποίησιν υπενθυμίζει με εγκύκλιό του το τμήμα οίνου και αλκοολούχων ποτών του υπουργείο παραγωγικής ανασυγκρότησης.

Στην εγκύκλιο με θέμα «Έλεγχοι σε οινοποιητικές επιχειρήσεις- Tρύγος 2015», που υπογράφει ο γενικός γραμματέας Δημήτρης Γελαλής το υπουργείο προαναγγέλλει ελέγχους στα οινοποιεία στην διακίνηση σταφυλιών ώστε να διακριβωθεί βάσει των χαρτογραφικών στοιχείων η νομιμότητα εισκομιδής στα οινοποιεία της σταφυλικής παραγωγής. Μάλιστα, προκειμένου να διασφαλιστεί η επιλεξιμότητα της πρώτης ύλης, οι οινοποιητικές ή εμπορικές επιχειρήσεις οφείλουν να ζητήσουν από τους αμπελουργούς, πριν την συγκομιδή των σταφυλιών, να τους προσκομιστεί αντίγραφο της επικαιροποιημένης καρτέλας αμπελοκαλλιέργειας.

Δυο είναι τα επίμαχα θέματα που απασχολούν το υπουργείο, το πρώτο αφορά τις ποικιλίες Κορινθιακή και Σουλτανίνα οι οποίες τρυγούνται το πρώτο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου και για να οδηγηθούν στα οινοποιεία πρέπει να διαθέτουν κωδικό οινοποιήσιμης ποικιλίας και το δεύτερο θέμα ο νομοθετημένος όγκος των αποδόσεων οίνων ΠΟΠ και ΠΓΕ, η υπέρβαση του οποίου διακινείται χωρίς νόμιμες διαδικασίες. Επιπρόσθετα τονίζει ότι απαγορεύεται:
• Η παραλαβή και η επεξεργασία στις οινοποιητικές εγκαταστάσεις επιτραπέζιων ποικιλιών αμπέλου.
• Η οινοποίηση μη οινοποιήσιμων ποικιλιών αμπέλου καθώς και η οινοποίηση ποικιλιών που προέρχονται από αμπελοτεμάχια τα οποία δεν εντάσσονται στο δυναμικό παραγωγής του αμπελοοινικού τομέα (χωρίς δικαίωμα φύτευσης, τεμάχια ποικιλιών διπλής/τριπλής χρήσης που ενισχύονται από άλλη ΚΟΑ ή επιτραπέζιων σταφυλιών).

Περισσότερα

Δεκάδες τρακτέρ παραμένουν και καλούν σε παναγροτικό συλλαλητήριο την Δευτέρα στον μεθοριακό σταθμό Ευζώνων

Παραμένουν στον μεθοριακό σταθμό των Ευζώνων δεκάδες τράκτερ αγροτών και κτηνοτρόφων από την περιφερειακή ενότητα του Κιλκίς, συντηρώντας το γενικότερο […]

Δείτε ακόμα

Φωτοσχόλιο

Μετά την εκλογή Συμπαραστάτη του δημότη και της επιχείρησης στο δήμο Παιονίας